Hlavní obsah
Lidé a společnost

Octavius: Legendární loď duchů byla 13 let zmítaná mořem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Světové oceány jsou obrovské a mohou být osamělými, nevábnými místy. Často se zde mysteriózně ztratí celé posádky a lodě poté plavou mořem bez kontroly. Nejznámější tzv. loď duchů byla Octavius.

Článek

Co jsou lodě duchů

Pojmenování „lodě duchů“ patří těm lodím, které byly nalezeny bez živé posádky. Takové strašidelné lodě jsou často zcela fiktivní a jsou produktem folklóru nebo mytologie, jako je například legendární Bludný Holanďan. To ale neznamená, že neexistují i skutečné příběhy o opuštěných lodích. Tyto reálné lodě duchů bez posádky bloudící po mořích se tu a tam objevují v nejrůznějších dokumentacích minulého tisíciletí. Posádka na nich často zmizela – nebo ještě hůře, byla nalezena mrtvá.

Jeden z velice slavných příkladů je Mary Celeste. Loď byla objevena opuštěná uprostřed Atlantského oceánu. Dodnes nikdo netuší, co se s její posádkou stalo. Některé příběhy jsou však znepokojivější než ostatní. Například mrazivý příběh o Octaviovi.

Bájný Octavius

Octavius byla loď duchů z 18. století objevená velrybářskou lodí Herald u pobřeží Grónska v roce 1775. Velrybáři pracovali v mrazivých vodách a byli zrovna na lovu, když si všimli, že nedaleko v dálce pluje plavidlo. Nejdříve zkoušeli navázat s lodí kontakt různými vizuálními signály, jenže odpověď nedostali. Námořníci vyskočili na palubu Octavia v očekávání, že se setkají s jeho posádkou, ale k jejich překvapení je potkalo děsivé ticho a pustá paluba.

Následně předpokládali, že je zcela prázdná. Zkoumali palubu a řešili, co se mohlo stát. Až pod palubou narazili na úplně zmrzlou posádku. Kapitán seděl zakořeněný, téměř stoicky, u stolu před sebou s perem stále v ruce a notýskem položeným před sebou.

Poslední záznam v deníku pocházel z 11. listopadu 1762 a jeho poslední zaznamenaná poloha označovala jejich polohu asi 400 kilometrů severně od arktického pobřeží Aljašky. To znamená, že loď duchů byla před svým objevem unášena třináct let a bezcílně plavala stovky kilometrů.

Na palubě Octavia

Každý z 28 členů posádky byl nalezen zmrzlý. V kapitánově kajutě byla objevena žena a mladý chlapec, rovněž zcela obalení ledem, a mezi nimi kapitán sedící u svého stolu, pero zamrzlé mezi prsty a před sebou otevřený deník.

V šíleném spěchu, vyděšení tím, co se před nimi nacházelo, se lovci velryb vrhli z lodi, ale ne dříve, než vytrhli z kapitánova deníku, co se dalo. Zpátky na jejich velrybářské lodi se jim podařilo poskládat příběh o Octaviovi. Před nešťastným zánikem své posádky opustil Octavius v roce 1761 Anglii na cestě do Číny. Tam vyložili svůj náklad a plánovali se vrátit domů s novým, exotickým zbožím, které by se prodávalo na britských trzích. Právě v tomto okamžiku jejich kapitán udělal osudovou chybu.

S cílem vyhnout se neobvykle vysokým teplotám kolem rovníku, nastavil kapitán kurz k tehdy neobjevené a neprokázané severozápadní cestě. Hodně riskantní cesta, ale bezesporu mu v ten moment myslí proplouvaly sny o slávě a respektu, protože tuto cestu ještě nikdo před ním nezvládl. Bohužel ani on to nezvládl. Britové loď nikdy nenašli, a nakonec byla prohlášena za ztracenou v moři.

Zrádný, ledový průchod byl dobyt poprvé až v roce 1906. Když Octavius obeplul nejsevernější cíp Aljašky a vstoupil do úzkých, mrazivých rovin, ocitl se pravděpodobně uvězněn v mořském ledu odkud nebylo úniku.

Kde je Octavius dnes?

Poté, co posádka Heraldu uprchla z paluby lodi duchů, Octavius už nebyl nikdy viděn. Velrybáři věřili, že loď je prokleta, opustili plavidlo a sledovali, jak odplouvá bezmocně dál po divokém moři.

Zda ji zničil silný vítr, nebo se nevyhnutelně potopila, není známo. Její skutečná poloha ztroskotání je nejistá. Žádný kus lodi nebylo nikdy nalezeno a pravděpodobně ani nikdy nebude. Pokud Octavius a jeho zmrzlá posádka skutečně existovali, zdálo by se, že jsou předurčeni k tomu, aby pro nás zůstali navždy ztraceni. Jejich legenda ale žije dál.

Zdroje:

Meyer, David. „Ghost Ship: The Mysterious Case of the Octavius?“ DAVID MEYER, February 17, 2013

„Voyage of the Frozen.“ The World’s Strangest Mysteries. New York: Gallery Books. 1987. p. 321.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz