Hlavní obsah
Cestování

Na nejlepší dovolenou je návod, říkají vědci. Stačí jet krátce a často

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Je opravdu lepší jet na dovolenou dva týdny v kuse, nebo stačí více několikadenních výletů? Této a dalším otázkám se dostaneme na kloub, abychom vás optimálně připravili na vaši příští dovolenou.

Článek

S kolika lidmi cestovat?

To, zda se raději vydat na cestu o samotě nebo s ostatními, závisí samozřejmě vždy na vlastních preferencích a osobních životních podmínkách. Podle Jörna Mundta, německého psychologa a profesora cestovního managementu, jsme však nejšťastnější, když cestujeme v malých skupinách skládající se z našich nejbližších přátel nebo rodiny. Důvodem je, že cestování není jen o tom naučit se něco o cizích kulturách, vidět nové kraje nebo zažít jedinečná dobrodružství, ale i o tom sdílet své zkušenosti s ostatními a vyměňovat si názory o společně prožitých zážitků.

Ale pozor: zvláště dovolená s dobrými přáteli může skrývat potenciál pro hádky. Vyplatí se, když si spolu předem promluvíte o tématech, jaký je rozpočet, očekávání, aktivity a jak strávit období volna, kdy není co dělat.

Jet jednou na dlouho nebo často jen na pár dnů?

Někdo si občas plánuje menší výlety nebo odjíždí na prodloužené víkendy, jiný radši šetří peníze a dny volna, aby mohl využít obojí najednou na jednu velkou dovolenou. Ale co je lepší? Studie holandského výzkumného týmu z roku 2010 došla ke vzrušujícímu a možná nečekanému závěru: lidé, kteří plánují několik krátkých cest ročně, jsou šťastnější než ti, kteří jedou na jednu nebo dvě dlouhé dovolené.

Další studie vědců z finské univerzity v Tampere dokonce určila ideální délku těchto cest. Pozorovali 54 cestovatelů a zdokumentovali úroveň jejich štěstí během dovolené. Výsledek: čtyři až osm dní je ideální délka dovolené. K tomu přidat pár víkendových výletů nebo prodloužené víkendy strávené v cizím prostředí, a budete se cítit mnohem více odpočatě, než kdybyste se někam podívali na tři týdny v kuse. Tento typ dovolených má dokonce pozitivní vliv na vaši pracovní produktivitu.

Jet na stejné místo, nebo vždy někam jinam? A co s penězi?

Výstup na horu Kilimandžáro, surfování na Sumatře nebo plavba přes Atlantik na Queen Mary – svět je plný s barevnými překvapeními, které jen čekají na to, abyste objevili co nejvíce toho, co nám naše planeta nabízí. Je tedy vždy lepší se vydat na nová místa? Odpovědět na tuto otázku je ze všech nejtěžší. Hodně totiž záleží na tom, jak se zrovna cítíte.

Pokud máte plnou hlavu, jste vystresovaní a naléhavě si potřebujete odpočinout, se při výběru dovolené raději spolehněte na osvědčená místa a vraťte se znovu tam, kde to znáte, a kde víte, že to máte rádi. Odpadne z vás pak i tlak najít nové aktivity, objevovat kraj, který neznáte, a můžete se zcela pohodově odpočinout v destinaci, jež si již spojujete s dobrými vzpomínkami z minulosti. Pokud se ale cítíte na to objevit nový svět, hledejte vždy něco neznámého.

Co se týče financí máme zcela opačný případ – teoreticky nelze udělat zásadní chybu, dokud se nezruinujete. Pronajmout si luxusní loft nebo raději spát v hostelové koleji? Pokud budeme věřit Dr. Thomasu Gilovichovi, profesor psychologie na Cornellově univerzitě, pak nemůžete udělat chybu ani v jednom případě. Již řadu let zkoumá souvislost mezi penězi a štěstím. Expert si je jistý: Pokud budete utrácet peníze za cestování (místo např. za nové boty nebo chytré telefony), jste z hlediska štěstí na správné cestě. Protože: „Rychle si zvykáme na nové materiální zisky. Při cestování to tak není. Zde se zážitky stávají součástí naší identity – cítíme se díky nim líp mnohem déle a intenzivněji.“

Jak dopřát mozku odpočinek?

Na dovolené nejde jen o to odpočinout si tělo, ale i mozek. S ním je to ale vždy trochu těžší, není vzácné, že jsou lidi vystresovaní i pod palmami. Jak tedy zaručeně relaxovat? Procházkami nebo cyklistickými túry, například. Pohyb spouští v našich tělech hned několik procesů současně. Jedním z nich je uvolňování nervového růstového faktoru. Tato látka nejen posiluje naše buňky a jejich spojení, ale také řídí strukturu a funkci dokovacích bodů pro dopamin a serotonin, tedy látky, které nás dělají šťastnými a vyrovnanými. Pohyb zároveň stimuluje neurogenezi.

Dalším důležitým faktorem je spánek. V každodenním životě spíme příliš málo. Náš mozek potřebuje alespoň osm hodin odpočinku, aby se správně pročistil. Na jeho povrchu se hromadí metabolické produkty, jako jsou odumřelé buňky. V noci je tento odpad nasáván a odváděn pryč. Ráno se probudíme s příslovečně čistým a „umytým“ mozkem. Proto: Pokud chcete svému mozku opravdu dopřát dovolenou, neměli byste sedět na terase do půlnoci, ale jít spát co nejdříve a nehnat se ráno od pěti ráno po okolí.

Zroje:

Nawijn J. et al. 2010. Vacationers Happier, but Most not Happier After a Holiday. Applied Research in Quality of Life, Volume 5, p.35-47

de Bloom J, Geurts SAE, Kompier MAJ. 2013. Vacation (after-) effects on employee health and well-being, and the role of vacation activities, experiences and sleep. Journal of Happiness Studies, Volume 14, p.613-633

https://www.researchgate.net/profile/Thomas-Gilovich

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz