Hlavní obsah

Selfíčka – všichni je děláme, ale pozor na ně, mohou skončit smrtelně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Při pořizování selfie na zajímavých místech, jako jsou třeba útesy či vodopády, mnoho lidí riskuje život pro nejlepší snímek. Někdy se risk nevyplatí, a selfie zachytí poslední momentku jejich života.

Článek

Nekonečný lov za úplně nejlepším záběrem, který je následně sdílen na sociálních sítích, patří pro většinu lidí mezi jejich nejoblíbenější hobby. Každý z nás je dělá, často jen pro soukromé účely, ale někdy je potřeba mít senzační fotku. Selfíčko musí být v dnešní době něco víc, nestačí už jen vyfotit se s kamarády, zvěčnit vlastní oběd nebo rodinnou oslavu. 2016 například zemřel dospělý muž, když pózoval pro obrázek na římse v Machu Picchu, staré incké citadele v Peru. Jak daleko je člověk schopen zajít, aby získal nejlepší fotku jeho života?

Fakta mluví sama za sebe. V posledních letech zemřelo více lidí na pořizování selfie než na útoky žraloků. Některé turistické destinace se rozhodli zakázat pořizování selfíček, jako třeba Bombaj. Naše potřeba zachytit okamžik stylovou fotkou a sdílet ji na sociálních sítích zcela změnila způsob, jakým prožíváme život. Mohlo by to být ale tak jednoduché: Jak udělat hezké fotky, aniž bychom zemřeli? Pomohlo by zůstat na správných cestách, nelézt někam, kde bychom mohli spadnout a nepohladit si divoká zvířata. Ani jedné z těchto rad se následující lidé ale bohužel neřídili.

Nehlaďte si mrože

Čínský obchodník jménem Jia Lijun se pokusil pořídit si selfie s jeden a půl tuny těžkým mrožem v zoologické zahradě v provincii Liaoning v Číně. Tento muž byl zjevně velkým fanouškem tohoto konkrétního mrože, protože již dříve posílal jeho fotografie a videa svým přátelům a rodině spolu se zprávou „tak silný, tak velký“. Když muž vstoupil do výběhu (ano, skutečně přelezl plot, aby se ke zvířeti dostal), aby se vyfotografoval se zhruba 1400 kilo těžkou mroží samicí, popadla ho a odtáhla do bazénu. Toho si rychle všimla i místní chovatelka, jež se mu snažila pomoci, ale marně. Lijun i chovatelka (která se o mrože starala odmalička) byli následně utopeni mohutným vodním savcem, který se údajně jen snažil si hrát. Smůlou je, že když si hraje takto těžké zvíře, s ne moc těžkým člověkem, odnese to smrtelné následky.

Nedržte si bombu k obličeji

Dva ruští vojáci v oblasti Uralu západně od Sibiře pózovali na selfie s granátem. Ačkoliv to vypadalo, že granát byl zajištěný, explodoval. Ruční výbušnina nečekaně vybouchla přímo do tváří dvojici vojáků. Následky byly fatální, jedině telefon a na něm uložený poslední okamžik přežily.

Pokud se podíváme na statistiky je zejména Rusko rekordmanem úmrtí po selfie. Zaznamenalo alarmující počet zabitých lidí na následky nebezpečného focení. Vláda dokonce zahájila bezpečnostní kampaň, v níž nabádá lidi k opatrnosti při pořizování selfie. Na mnoha místech v zemi jsou selfíčka či selfiesticks zcela zakázaná.

Nelezte na vlaky

Dospívající rumunská dívka se pokusila pořídit si speciální selfie na střeše vlaku na severu Rumunska. Podle jejího přítele měla 18letá Anna Ursová v plánu zveřejnit toto „ultimátní selfie“ na Facebooku. Ursová se rozhodla lehnout si na střechu stojícího vagónu, ale najednou natáhla nohu do výšky, aby zapózovala. Jenže tím se nebezpečně přiblížila hornímu drátu pod napětím, do kterého následně narazila. Tím, že se v ten moment dotýkala nohou drátu a rukou vlaku, bylo její tělo vodičem mezi proudem a kovem – byla šokována napětím 27 000 voltů. Mladá dívka okamžitě vzplanula a v nemocnici byla prohlášena za mrtvou poté, co utrpěla popáleniny na více než polovině těla.

Neutíkejte s býky

Během každoročního běhu s býky v Pamploně ve Španělsku v roce 2014 byl 32letý muž propíchnutý obrovským býkem. Když David Gonzalez Lopez opustil chráněný prostor pro publikum, aby si pořídil selfie před dvěma býky, kteří do sebe naráželi, vyběhl z pozadí třetí býk a smrtelně probodl Gonzalezovi svými rohy krk a stehno. Jak uvedl zděšený svědek: „Vypadal jako loutka, která se bezmocně točí ve vzduchu. Nespadl vůbec na zem, visel býkovi na rohách, který se pokoušel ho shodit.“ Poté byly slavnosti okamžitě přerušeny. Gonzalez se stal celkem šestnáctým člověkem, kterého na tomto každoročním španělském ceremoniálu zabil býk, byl ale první, který neběžel před býky, nýbrž dobrovolně skočil do nebezpečí, aby mohl být cool na Facebooku. Někdy si člověk říká, proč někteří lidi nemají žádný pud sebezáchovy.

Nespleťte si spoušť

Dospívající chlapec v Indii se střelil do hlavy, když pózoval na selfie s otcovou pistolí. Oběť, 15letý Ramandeep Singh, měl v úmyslu klepnout na tlačítko fotoaparátu, ale místo toho si nejspíše spletl prsty, a omylem odpálil zbraň. Podle úřadů nebylo zapnuté zabezpečení a spoušť ihned spustil střelu. Smrt na selfie je znepokojivě častým jevem mezi mladými lidmi v Indii, kde ji premiér Narendra Modi prohlásil za národní problém poté, co země v roce 2015 postavila nový rekord v počtu úmrtí souvisejících se selfie.

Nelezte na mosty

Sedmnáctiletá ruská slečna spadla z 10metrového železničního mostu v Petrohradu při pokusu o to udělat nad nočním městem perfektní záběr. Xenia Ignatyeva, amatérská fotografka, vyšplhala jedné noci v dubnu 2014 na most, aby si udělala selfie společně se zajímavě osvětleném městem za ní. Policie se domnívala, že chtěla zachytit „nejdramatičtější efekt“. Když ale mladá žena ztratila rovnováhu, sáhla po nedalekém visícím kabelu – což se ukázalo být elektrický drát, který ji zasáhl elektrickým proudem 1500 wattů – a zřítila se k smrti. Přítel na ni čekal na dně mostu, když vedle něj spadlo Ignatyeyino tělo. Po autopsií se předpokládalo, že byla sice v bezvědomí ale naživu, dokud nedopadla na zem.

Zdroje:

https://www.unsw.edu.au/newsroom/news/2023/03/dangerous-selfies-aren-t-just-foolish–we-need-to-treat-them-lik#:~:text=One%20study%2C%20opens%20in%20a,opens%20in%20a%20new%20window.

https://time.com/4257429/selfie-deaths/

https://www.huffpost.com/archive/ca/entry/indian-teen-shoots-himself-in-head-with-dads-gun-while-taking-s_n_9821046

https://www.ibtimes.co.uk/russia-attempted-selfie-causes-death-teenager-xenia-ignatyeva-1445637

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz