Hlavní obsah
Cestování

Švýcarské bunkry aneb Alpy skrývají mnohem víc, než si myslíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Během druhé světové války se Švýcarsko připravovalo na ústup před fašisty a vybudovalo si v Alpách několik tisíc bunkrů. Tento počet se zvýšil během hrozby studené války. Jak vypadají bunkry dnes?

Článek

Horami malebné alpské krajiny stále prostupuje tisíce tunelů bunkrů vyhloubených do skály jako taktická pevnost proti Hitlerovu postupu. Byly součástí švýcarského systému Reduit a byly původně určeny jako úkryt pro vládní a armádní velitele v případě invaze. Jeskynní válečné místnosti byly využívány až do konce 20. století, a jejich finální číslo by stačilo k tomu ukrýt 30 % populace v Alpách.

Bunkry pro ochranu

Švýcaři přesně věděli, jak bunkry schovat a jak je využít. Drtivá většina se nachází přímo ve skalních masivech, u vstupu jen malé, ale neuvěřitelně silné dveře. Další bunkry jsou schované pod nepatrnými stodolami. Zvenčí byste si mohli maximálně myslet, že se jedná o klasickou farmu na travnatém poli, ve které žije pár krav. „Dřevěné“ stěny jsou ale z betonu, okna jsou jen nakreslená, a přední stěna se dá otevřít – uvnitř se nachází gigantické dělo, jež míří na horský průsmyk. Mnoho velkých kamenů a balvanů jsou taktéž něco jiného, než bychom si mohli myslet.

Vláda koncem 90. let otevřela mnoho bunkrů pro veřejnost, přístup se ale ukázal jako obtížný. Armáda nespolupracovala a raději držela bunkry v tajnosti. Mnoho bunkrů se ale prodalo soukromým osobám, někteří je zanechali v původním stavu, někteří z nich udělali restaurace či hotely a někteří je dokonce zrenovovali a připravili na možné světové katastrofy. Podle švýcarského fotografa Reta Sterchiho existuje bunkr, jenž patří velmi výstřednímu muži, který rád projíždí se svým Ferrari bludištěm tunelů a jednu místnost využívá jako zbrojnici ve stylu Jamese Bonda.

Sterchi se s bunkry zabýval hodně detailně. Zjistil, že drtivá většina zařízení, která zůstala nedotčena, neztratila svou funkčnost. Zdálo se, že v nich zůstal čas stát. Od jídelny s prostřenými stoly až po operační sál, kde kromě lékaře a pacienta nic zásadního nechybělo – švýcarská tajná strategie byla tak rozvinutá a jejich plány tak perfektní, že by bylo nepochybně možné bunkry využívat i teď bez větší přípravy, a to 80 let po původní výstavbě.

Přestože se velmi liší velikostí a tvarem, interiéry mají podivně konzistentní barevnou paletu. Hořčicově žluté, růžové a pistáciově zelené tóny zdobí stěny bunkrů, ve výzkumech se totiž ukázalo, že právě tyto barvy jsou snesitelné po týdnech, a dokonce měsících izolace – počet jídla a lékařských potřeb uschovaných v Alpách by stačilo k tomu udržet na živu obrovský počet lidí po dobu několika měsíců.

Nejen v horách – všude

Alpské bunkry byly vyhloubeny během druhé světové války jako příprava na možný konflikt s nacistickým Německem. Jenže jakmile bylo Německo definitivně poraženo, neměli Švýcary moc dlouho klid. Hned po začátku studené války 1947 začali budovat nové bunkry – bunkry, které měly vydržet i atomovou válku. Výsledek: Švýcarsko má k dnešnímu dnu přes 370 000 bunkrů, celkem se v nich může schovat 8,6 milionů lidí. Každá nemocnice a každá škola má jeden takový bunkr, stejnak většina budov. Pokud barák bunkr nemá, mají obyvatelé právo na místo v komunitním bunkru.

Většina bunkrů vznikla během studené války, ale i další světové události potvrdili starost Švýcarů. Švýcarská národní rada 9. března 2011 rozhodla, že 20 let po skončení studené války nebudou nové kryty potřeba. Ale o dva dny později vypukla jaderná katastrofa ve Fukušimě. Proto výstavba nových bunkrů nikdy neskončila, a skoro každá nová budova má ve sklepě prostor za tlustými dveřmi ze železa. Většinou je tento prostor využíván jako komora nebo spíž, ale v nouzi se tam mohou lidé schovat před jakýmkoliv nebezpečí.

Pamatujte si tedy: Když se Švýcara zeptáte, zda má vlastní úkryt, bude se na vás dívat, jako byste se ho ptali, zda dýchá vzduch. Samozřejmě že má! Existují v každé komunitě. Některé jsou malé, nenápadné ve sklepních prostorech rodinných domů, jiné jsou skutečné horské pevnosti, ve kterých jsou stovky lůžek. Žádný jiný stát na světě není takto dobře připravený na doslova cokoliv, jako Švýcary.

Zdroje:

https://www.nationalgeographic.de/geschichte-und-kultur/2021/02/reduit-das-geheime-militaerbunker-netzwerk-der-schweizer-alpen

https://www.20min.ch/story/so-findest-du-im-ernstfall-den-naechsten-luftschutzbunker-981373294343

https://www.welt.de/politik/ausland/article13481396/Warum-bauen-die-Schweizer-so-viele-Bunker.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz