Hlavní obsah
Lidé a společnost

Threads jako náhrada pro X? Zatím je to bizár

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Od doby, kdy Elon Musk převzal Twitter, mnoho uživatelů zoufale hledalo alternativu. Nová aplikace Threads toho hodně naslibovala, jenže realita vypadá úplně jinak. A ne dobře.

Článek

Elon Musk zničil Twitter. Na tom se (téměř) všichni shodnou – snad kromě nejvěrnějších fanoušků technického miliardáře, jenže jak moc můžeme věřit jejich úsudku, když si vážně myslí, že rohaté vozidlo podobné tanku z počítačové hry 80. let s rádoby futuristickým jménem Cybertruck jsou dobrý nápad.

Na „X“, jak se Twitter nyní jmenuje, již nikdo nekontroluje příspěvky, je plný násilných videí, na kterých je bez cenzury vidět smrt člověka, platforma je plná trollích či pornografických účtů a extremistické politické příspěvky nejsou nijak omezeny. Úroveň destrukce na této platformě je tak velká, že se zdá, že je stěží možné ji vysvětlit jednou větou. Obsahově je na tom síť v troskách, a protože Musk několikrát pronesl antisemitské komentáře, odstrašil i poslední reklamní zákazníky.

Threads – nová alternativa?

Najdeme pro X tedy alternativu? Alespoň v to doufali mnozí, kteří bývalou platformu Twitter léta intenzivně využívali, když se objevil klon Twitteru – platforma Threads od metasítě Instagram. Kromě Bluesky a Mastodon mají bývalí uživatelé nyní další alternativu mikroblogování. První týdny ale také ukazují, že to, jak se atmosféra na platformě vyvíjí, nemusí souviset jen s jejím majitelem.

To, co se aktuálně děje na Threads, zdaleka není tak zlé, jako všechna ta zvěrstva na X, ale skvělé to taktéž není. Nejrůznější bizarní postavy ze všech koutů internetu se nyní spojují v jediné síti a bezhlavě ji naplňují nic neříkajícím obsahem. Chtějí pozornost za každou cenu. To, co se tam objevuje, je surrealistický hororový zážitek. A ne příliš dobře vyvinutý algoritmus platformy podporuje tenhle chaos.

Najdete tam profesionální uživatelé LinkedIn, kteří jsou na lovu – chtějí získat nové sledovatelé, a to dělají s údajně „inspirativními“ kariérními příspěvky. Příspěvky jsou vždy postaveny na přehnaném projevu, několika kontroverzních tvrzení a nepopulárním názorem, následně zakončeným hloupou otázkou („Co si o tom myslíte vy?“). Tím chtějí zrychlit interakci. Na LinkedIn to funguje skvěle, tak proč to nevyzkoušet i na Threads.

Pak jsou tu pochybní mentoři a koučové se svými ukecanými Mind-Set-videy. Někdo tomu určitě uvěří a zarezervuje si předražený kurz seberozvoje, který danému člověku vůbec nepomůže (mimo teda při tom trochu ztenčit peněženku). Nebo od základu stupidní sidehustle podvodníci, kteří nám představují život měnící vedlejší pracičky, díky kterým vyděláme x-tisíc dolarů každý den, ačkoliv budeme pracovat jen 20-30 minut! Nebo údajní podnikatelští milionáři, kteří pouští do éteru co největší množství provokací – jen aby na to někdo ze závisti skočil a dal příspěvku ještě větší dosah.

Dále tu máme svalové influencery, kteří sdílejí svá moudra pro co nejlépe optimalizovaný každodenní život, samozřejmě vždy s malinkatou reklamou na steroidy. Nebo můj favorit: samozvaní experti na maskulinitu, kteří nám slabým chlapům hrdě vysvětlují červené vlajky potenciálních partnerek, přičemž nevynechávají žádnou misogynii a bez studu hlásí, že žena, která si někdy stojí za svým názorem, nechce zaplatit v restauraci nebo si doopravdy troufla najít si práci, je chodící red flag.

Šikana a kopírování – to vždycky frčí

Pokud byste si mysleli, že nová platforma bude nějak bojovat proti kyberšikaně, tak se mýlíte. Především lidé z vesmíru Twitch využívají Threads k zahájení hádek a shitstormů, aby se mohli navzájem urážet a virtuálně vymlátit zuby. Komunita šikany, která se kdysi pohybovala na Twitteru, se již dávno přestěhovala na Threads, kde pokračují svým nesmyslným koníčkem. Sbírat reakce a interakci s nejprovokativnějšími možnými tezemi – žádná vzácnost, spíše pravidlo. A jakmile se objeví někdo s jiným názorem, nelze se dopočítat urážlivých komentářů přející této osobě nemoc, zranění či smrt.

Dále se uživatelé ani nespoléhají na svůj vlastní obsah, ale jednoduše kopírují to, co již někde bylo úspěšné. To samozřejmě není nic nového, celý Tiktok funguje jen na principu kopírovat trendová videa a naskočení na jeho popularitu. Tím vytvoří uživatelé tisíckrát lajknuté video, aniž by museli zaměstnat mozkové buňky a vymyslet si něco vlastního, kreativního. Threads nejsou jiné: všechno možné se stokrát papouškuje. Obzvláště oblíbené jsou stále stejné příspěvky o údajně přelomových funkcích iPhonu či funkcích samotné platformy Threads (prý musíme dlouze mačkat na tlačítko repost, kdo ví proč).

Jak to tedy popsat? Dalo by se říct, že Threads se skládá z provokativního odpadu, komentování tohoto odpadu, kritiky komentování tohoto odpadu a kritiky kritiky komentování tohoto odpadu. Co naléhavě chybí: popeláři, co by tenhle odpad eliminovali. Sám jsem překvapený, že toto říkám, ale sociální sítě byly daleko lepší, když tam lidi fotili jen své večeře, nové účesy, psali, s kým zrovna chodí, a sbírali komplimenty za hezký výstřih nebo cool vousy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz