Hlavní obsah
Cestování

Ticino – Tam, kde se Itálie mixuje se Švýcarskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Švýcarská kultura s italským nádechem, alpskými vrchy a krásnými bleděmodrými jezery? To všechno najdeme v kantoně Ticino (Tessin) hned u italských hranic.

Článek

Geografie a krajina

Pokud se vydáme ze severu skrz Gotthardský tunel na jih Švýcarska, dostaneme se do italsky mluvícího kantonu Ticino, který je silně ovlivněn italskou kulturou. Spolu s Graubündenem je Ticino jediným švýcarským kantonem, kde se úředně mluví italštinou. Jsou tu ale i oblasti, kde se mluví lombardsky či německy. Hlavním městem Ticina je Bellinzona, ačkoli nejlidnatějším městem je Lugano. Najdeme zde i nejjižnější město Švýcarska, Chiasso.

Kanton je na severu ohraničený Alpami a na jihu téměř celý obklopen Itálií. Krajina se vyznačuje velmi vysokým podílem zalesněné plochy pokrývající zhruba třetinu celkové rozlohy, přičemž ale ani tady nechybí horská atmosféra – nejvyšší horou je Rheinwaldhorn (3402 m n. m.). Kromě rozlehlé lesní krajiny a výhledů na jižní svahy Alp je krajina Ticina silně ovlivněna dvěma velkými a krásnými jezery, Lago Maggiore a Lago di Lugano. Díky své poloze je místní klima převážně středomořské, slunečné, suché a teplé – jako v Itálií. Toto podnebí se odráží v bujné vegetaci kantonu, která se kromě rozsáhlých kaštanových lesů projevuje hustým porostem středomořských rostlin, jako jsou palmy a cypřiše, zejména v regionech kolem jezer.

Nejhezčím městem Ticina je Bellinzona, jehož charakteristické panorama tvoří zejména městské opevnění a příslušné hrady, které patří od roku 2000 do seznamu světového dědictví UNESCO. Nedaleko Bellinzony se nachází obec Lugano, centrální ekonomické centrum kantonu a zároveň sedmé největší město Švýcarska.

Foto: Canva

Bellinzona

Sport a příroda

Do Ticina zavítá každý rok ohromné množství cestovatelů a sportovních fanoušků. Můžete si tu zkusit širokou škálu zimních sportů a horských túr v oblastech poblíž Alp, ale taktéž různé vodní sportovní aktivity, jako je plavání, plachtění nebo windsurfing.

Pro klidnější duše se nabízí procházka k architektonickým a kulturním památkám, jako jsou například kostel sv. Maria Addolorata poblíž Brissago. Díky své svažité poloze působí až bizarně. Přímo u Brissaga, u jezera Maggiore, se nachází jedna z nejkrásnějších přírodních památek v Ticinu, ostrovy Brissago, které jsou díky své bohaté rostlinné rozmanitosti považovány za přirozenou botanickou zahradu. Pokud však milujete hory, nabízí se návštěva místního vrchu San Salvatore.

Foto: Canva

Barevné kytky a výhled na horu San Salvatore.

Nedaleko Lugana se lanovkou dostanete na „nejslunnější horu“ Švýcarska Monte Brè. Z jeho vrcholu čeká návštěvníky fantasticky krásný výhled na protější San Salvatore, město Lugano a přilehlé jezero, ale také Monte San Giorgio na jihu Walliských Alp a přehradu Melide. Právě obec Melide by měla bezesporu patřit mezi vaše cíle, když se vydáte do Ticina. Stojí tu totiž unikátní zábavní park Swissminiatur, tedy Švýcarsko v miniaturách. Na otevřené ploše o velikosti 14 000 metrů čtverečních se nachází přes 120 modelů nejvýznamnějších památek, zámků, domů a hor Švýcarska.

Kulinární speciality

Kaštanové háje jsou v tomto kantonu všudypřítomné, a právě proto se kaštany zásadně podepsaly na regionální kuchyni. Dlouho zde byl kaštan považován za základní potravinu a dodnes je nedílnou součástí jídel a regionálních produktů, jako je pivo, mouka nebo tagliatelle. Dokonce se z nich produkuje zmrzlina a přidávají se do likérů či do medu.

Regionální kuchyně Ticina je také silně ovlivněna kulturní blízkostí k Itálii. Polenta a rizoto v široké škále variací tu nejsou vzácností. Velmi typická je šunka Piora nebo Salame dei Castelli di Bellinzona, které zrají v klenutých sklepích hradu Montebello. Mezi sýrové speciality Ticina patří kozí sýry. Velmi oblíbené jsou Valmaggia a Fümegna, které jsou ceněny daleko za hranicemi kantonu právě pro své jedinečné aroma. Velmi unikátní specialitou je tzv. „slámový sýr“, formaggio della paglia. Svůj zvláštní název získal tento sýr podle své tradiční výroby, při které se sýrová kola během zrání obalují slámou. No a jak bychom mohli zapomenout na vína – hrozny Merlot dozrávají na vinicích Ticino na téměř 90 % obdělávané plochy kantonu, z nichž se vyrábí spousta bílých i červených vín.

Tajný tip: Zvláštností Ticina jsou grotti, malá místa vyhloubená do skály ve stinných oblastech. Tam převládá neustálý chlad, což kdysi sloužilo jako místo využíváno ke skladování potravin. Dnes jsou zde malé restaurace se stoly a židlemi převážně ze žuly a zastíněné staletými listnatými stromy, kde zažijete jedinečnou kulinářskou cestu po regionálních lahůdkách.

Zdroje:

https://de.wikivoyage.org/wiki/Tessin

https://www.planet-wissen.de/kultur/mitteleuropa/tessin/index.html

https://hls-dhs-dss.ch/de/articles/007394/2022-10-24/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz