Hlavní obsah
Lidé a společnost

Žil na opuštěném místě a své oběti zkrmil – děsivý český vrah Ivan Roubal

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Je mnoho světoznámých masových vrahů. Od Mansona přes Jacka Rozparovače až po Bundyho, jména těch největších známe všichni. Z hlediska krutosti bychom si měli pamatovat i českého vraha Ivana Roubala.

Článek

Doslova „Pohádkový“ vrah

Poté, co jsem si přečetl zde připnutý článek, zaujala mě informace o Ivanovi Roubalovi. Český sériový vrah, který údajně zabil minimálně 5 lidí (ačkoliv kriminálníci počítají s větším množstvím obětí), žil na začátku 90. let minulého století na statku Pohádka a začal zabíjením roku 1991. Jeho metody byly kruté, a především zbavování se těl zesnulých bylo obzvlášť nechutné. Ale začněme od začátku.

Ivan Roubal byl celkem obyčejným člověkem. Narodil se 1951 a o 19 let později získal maturitu na zemědělské škole. Později se stal členem Svědků Jehovových, následně konvertoval k tradičnímu katolicismu. V roce 1991 si pronajal u Čachrova usedlost Pohádka, v dnešní době opuštěné a strašidelné místo bylo už tenkrát na půl rozpadlé, Roubalovi to ale na chov zvířat stačilo. Choval tam prasata a slepice. Původně chtěl i jeleny, ty mu úřady ale nepovolily.

Roubal za svůj život vyzkoušel různá povolání, byl strojvedoucí, průvodčí i zootechnik. Právě zootechnika a vystudovaná zemědělka mu na konec přispěla k jeho nejdelší práci – práce, která mu díky chovu prasatům umožnila i splnění jeho nechutné touhy.

První vraždy

Podnikatel, majitel nemovitostí a Roubalův známý František H. chtěl nedaleko statku Pohádka postavit vodní pilu, nicméně bez jakýchkoli zjevných důvodů náhle zmizel. Netrvalo dlouho a zmizela i jeho přítelkyně.

Zvláštní bylo, že Roubal začal následně jezdit Františkovým autem a také začal rozprodávat majetek pohřešované dvojice. To ovšem zdaleka nestačilo k tomu ho obžalovat z vraždy, především protože jejich těla nebyla nikdy naleznuta. Následně se Roubal svému synovi svěřil, že těla hodil prasatům. Později se ukázalo, že touto metodou se zbavil několika dalších obětí – konec konců, kde není mrtvola, tam není vražda. Proto byl obžalován z celkem osmi vražd, ačkoliv se jen pět dokázaly.

V roce 1993 zabil další tři osoby. Nejdříve byly nalezeny ostatky taxikáře Vladimíra S. Jeho tělo bylo již v takovém silném rozkladu, že se nedala zjistit příčina úmrtí. Přesto bylo po identifikaci jasné, že za smrtí může stát Roubal – on byl totiž poslední, s kým byl viděn taxikář živý. Druhá oběť tohoto roku byl muž, jehož tělo bylo odhaleno během vypouštění rybníka ve Veselí nad Lužnicí. Zjistilo se, že se jedná o důchodce Josefa S. Roubal rozprodával jeho majetek a vybíral z jeho účtu peníze.

Třetí obětí tohoto roku se stal Václav Dlouhý, jenž byl nalezen mrtvý ve svém bytě v Letňanech. Byl svázán do kozelce, byt byl vykraden a obvinění padlo na Roubala, který při výslechu tvrdil, že za smrt si Dlouhý může sám.

1994 – Rok, kdy vraždění skončilo

Dva spoutaní muži bez známky života. Sami v prázdném tmavém pokoji na statku Pohádka. Takhle vypadal policejní zásah, kdy byl Roubal definitivně zatčen a obviněn z vraždy. Jeho nejnovější oběti: zaměstnanci autopůjčovny Zapap sídlící v Bělehradské ulici v Praze. Jak to, že tentokrát mu vraždy neprošly? Třetím zavražděným se měl stát taxikář Jiří S. Jemu se ale povedlo dostat se z pout a utéct. Neprodleně zavolal policii.

Smrt posledních dvou obětí Roubala nastala udušením. Byli svázaní způsobem, který jim neumožňoval se z provazů dostat, protože se sami škrtili vlastními končetinami. Jeden z mužů byl ale uškrcen osobou, nejspíše která měla s oběťmi nevyřízené účty. Touto osobou byl Roubal. Mrtví totiž dlužili peníze nezvěstnému podnikateli. Roubal se vydával za jeho společníka a začal peníze vymáhat.

Procesy se táhly a byly doprovázeny několika problémy, mimo jiné to, že Jiří S. ho nedokázal identifikovat, nebo že 1997 málem stihl uprchnout do Švýcarska, protože byl kvůli nepozornosti soudce propuštěn z vazby. Až 1998 byl odsouzen na pět let vězení – ne za vraždy, ale za vykradení autopůjčovny. Ačkoliv se kriminálníci hodně snažili, nedokázali mu prozatím vraždy dokázat. Až 1999 se jim to povedlo a Roubal si vyslechl verdikt: 22 let vězení. O rok později mu byli dokázané další dvě vraždy, nyní se trest zvýšil na doživotí. Další tři vraždy nešly dokázat, těla se nikdy nenašla a byla nejspíše doopravdy zkrmena prasatům. Roubal zemřel roku 2015. Nikdy se k vraždám nepřiznal a do konce života si ve vězení stěžoval na veškeré okolnosti.

Pokud byste se zajímali i o strašidelném statku Pohádka, mohu doporučit zde připnutý článek v reakci (první odkaz ve zdrojů).

Zdroje:

https://medium.seznam.cz/clanek/lucie-b-nocni-mury-cerna-magie-a-smrt-statek-pohadka-a-jeho-temna-minulost-74583

https://www.idnes.cz/zpravy/cerna-kronika/ivan-roubal-smrt.A150630_063137_krimi_wlk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz