Hlavní obsah

Vláda si MUSÍ zvýšit platy, prý kvůli soudu. Ale no ták… tak to přece není

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: google

A chudák Bartoš se zvýšení svého platu už ani nedočká.

Premiér prohlašuje v médiích, jak je nemorální zvýšit si vlastní plat, ale že s tím nemůže nic dělat. No… nejen že může, ale daleko nemorálnější je, že to vůbec není pravda. Soud o patech politiků totiž vůbec nejednal.

Článek

Politici si na příští rok chtějí zvýšit platy o 14%, zatímco důchodcům je snížili na 1,5%.

Ministr Stanjura k růstu platů politiků prohlásil: „Je to reakce na rozhodnutí Ústavního soudu. Kdyby Ústavní soud takto nerozhodl, tak jsme ten zákon nijak neupravovali“

To ministr Jurečka k tomu uvedl: „Ministerstvo přišlo s návrhem, bez kterého by představitelům státní moci vůbec nemohl být vypočítán plat na příští rok.“

Ani ministr Rakušan se nenechal zahanbit a sdělil: „Na jakékoliv zvýšení platů politiků není nikdy dobrý čas. Novela je reakcí na rozhodnutí Ústavního soudu, který označil zmrazení platů soudců za nezákonné…“

No a premier Fiala to okomentoval takto: „Vláda by žádné zvýšení platů politiků nenavrhovala, je to rozhodnutí ústavního soudu, které musíme respektovat.“

Tak to uveďme na pravou míru.

Ten kdo podal návrh na zvýšení platu soudcům, bylo ministerstvo ministra Jurečky, ne Ústavní soud! Bez tohoto návrhu by se o ničem vůbec nejednalo.

Ten, kdo rozhodoval o tomto návrhu, byl opravdu Ústavní soud, což je asi jedno z mála pravdivých tvrzení, na kterém se všichni shodnou. A Ústavní soud skutečně o této věci rozhodoval v květnu 2024, kdy uvedl, že letošní snížení soudcovských platů, které spočívalo v trvalé změně dosud užívaného koeficientu, odporuje ústavnímu pořádku.

Nicméně. Podle ústavních právníků z toho v žádném případě nelze dovozovat, že by spolu se zvýšením platu soudců musely být zvyšovány i platy politiků. Nebo tam něco takového vidíte? Možná jsme jen laicky nepřesní a těžko problematiku ústavního pořádku jako prostí občané chápeme. Kdo to ale chápe dobře, jsou sami ústavní právníci.

Prof. JUDr. Jan Kysela, Ph.D, DSc.,ústavní právník: „Ústavní soud rozhodně neříká, že musí o 14 procent vzrůst plat poslancům, senátorům nebo ministrům. Z hlediska politiků je obtížně akceptovatelné, že porostou platy soudcům víc a víc, zatímco ty jejich nikdy ne, protože jsou odpovědní voličům a ti by jim nejraději nedali žádné peníze“

JUDr. Ondřej Preus, Ph.D, ústavní právník UK: „Z nálezu Ústavního soudu nevyplývá, že by spolu s růstem platů soudců, musely stoupat i platy politiků. To by byla posunutá interpretace nálezu…z právního hlediska ovšem nelze růst platů politiků a soudců jednoznačně propojit.“

Tak zpět pro laiky. Nález je to, co vyslovil Ústavní soud a písemně vydal. Posunutá interpretace nálezu znamená, že soud něco vyřknul a kdosi to aplikoval trochu jinak, než bylo soudem řečeno, něco jako že třešně jsou červené, a kdosi to upravil tak, že by měly být červené i kedlubny, protože jsme se bavili o vitamínech.

Z právního hlediska a výkladu nálezu Ústavního soudu tedy:

1. nevyplývá, že by musely být zvyšovány platy všem ústavním činitelům, ale pouze soudcům

2. plyne, že politici si klíďo píďo mohou ponechat své platy na úrovni, na které byly doposud, ba si je mohou i snížit nebo zvýšit, protože jim to politická moc prostě dovoluje

3. ať už by to bylo jakkoliv, s ohledem na výsledky své práce, která je na našich peněženkách velmi dobře patrná, politikům nic nebrání v tom, je-li to tedy dle premiéra Fialy tak neetické a nemorální rozhodovat o svých platech, aby se případného, byť i „zákonně nutného zvýšení svých platů“ prostě a jednoduše vzdali ve prospěch státu. Neexistuje žádný paragraf, který by tomu bránil. Zato existuje vox populi, který by to ocenil.

Ono, co si budeme povídat, je to celé takové jedno velké „Šalomounovo ho.no“. Spojit navyšování platu soudců s platy politiků je vychytralé, byť za to tato vláda vůbec nemůže. Soudci se o své platy přihlásí a sami si rozsoudí, že se prostě zvýší a basta. A pak už je jen na vhodně podané interpretaci, že politikům se zvýšit muselo také, protože to jinak nešlo.

Ale šlo. Jednak, v tomto případě ÚS rozhodoval pouze o platech soudců, jednak, politická moc je taková, že není nejmenšího důvodu neoddělit růst platu soudců od růstu platu politiků. A že to není můj názor…

Doktor Jan Kysela, ústavní právník vysvětlil, že by bylo nejsnazší, aby se soudcovské platy oddělily od platů politiků. „Je s tím nicméně spojeno riziko, že na soudce se nebude myslet, nechají se na určité úrovni, a bude se pracovat jen s platy politiků.“

A také je s tím spojeno riziko, že by se na soudce naopak myslet muselo, protože ti si umí ve věcech zákona prosadit svou, zatímco politici by utřeli nos, protože by lidé, mající 2 i 3 zaměstnání, aby vůbec vyšli, mohli vyjevit své vox populi. A vox populi, vox dei (hlas lidu, hlas boží). A pořád tu jde o politické body, respektive hlasy voličů. Rozhodovat pouze sám o sobě by bylo politicky velni ošemetné.

Podle zákona je plat soudce vypočten 2,822 násobkem průměrné hrubé měsíční nominální mzdy na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství, dosažené podle zveřejněných údajů Českého statistického úřadu za předminulý kalendářní rok. Ovšem plat politiků je vypočten jako 83,3 procenta platové základny soudce. Je tedy nesporné, že režimy pro výpočty obou skupin jsou oddělené a různé. Dovozovat tedy, že „je nutné zvýšit plat politiků, protože o tom rozhodl Ústavní soud“ který rozhodoval o platech soudců, je nepravdivé tvrzení. Novela se v tomto smyslu nezměnila a i kdyby, tak jak tak mohou politici své platy ponechat na stávající úrovni a zvedat by měli pouze platy soudcům. A proč? Protože jim je, evidentně v rozporu se zákonem, nedávno snížili. A v neposlední řadě, je zde institut „zmrazení“.

Každopádně, nejvyšší platy premiérů v EU s přepočtem k výši průměrné mzdy ve státu (bez dalších náhrad) mají Orbán (cca. 190tis.Kč), Fico (cca 132tis. Kč) a Fiala (cca. 130 tis. Kč). Fialův plat nyní činí 6,1 násobek průměrné mzdy, zatímco třeba premiér Španělska má jen 2,9 násobek, premiér Dánska 2,7 násobek nebo premiér Chorvatska 2,5 násobek průměrné mzdy ve státu. Pokud zvýšení projde, bude mít premiér Fiala, šéf jedné z nejmenších zemí Unie, nekompromisně nejvyšší plat ze všech premiérů celé EU v přepočtu k průměrné mzdě.

Přesto, že Dánsko je politicky i ekonomicky jednou z nejlépe profitujících zemí na světě, plat premiéra nepřekračuje 2,5 násobku průměrné mzdy pracujícího občana. A ani tamní politici na tom nejsou jinak. To u nás, při tragické bilanci výkonu politické reprezentace, budeme evropskou jedničkou v odměňování politiků.

Nakonec, politici snadno dokázali snížit i zákonný nárok důchodcům a nikdo si s tím velkou hlavu nelámal. Nyní, politici zvyšují o 14%, důchodci o 1,5%. Jako ve fotbale. Politici versus důchodci - 28 : 3. Vítězí: Politici.

https://vsquare.org/viktor-orban-robert-fico-salary-eu-government/
https://english.atlatszo.hu/about-us/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz