Článek

Vietnam kuchyně: sever, střed a jih
Severní Vietnam: jednoduchost, slanost a důraz na čistou chuť
Sever je kolébkou tradiční vietnamské kuchyně. Počasí tu bývá chladnější a sychravější a možná i proto jsou zdejší jídla jednodušší, méně sladká a méně pálivá než jinde v zemi.
Nejde o extravaganci, ale o čisté chutě, které stojí na kvalitním vývaru, mase a jemných bylinkách. Typickým příkladem je phở, pocházející právě ze severu. Vývar bývá výrazný, ale nepřetížený kořením. Bylinky se přidávají s mírou, aby nepřebily hlavní chuť.
Ke severu patří i bún chả, tedy grilované maso s rýžovými nudlemi a omáčkou balancující mezi slaností a lehkou kyselostí. Nic přehnaného, nic příliš ostrého. Jen poctivá práce s ingrediencemi.
Severní kuchyně osloví ty, kdo mají rádi jemnost, klid a vyváženost.
Střední Vietnam: intenzivní, voňavý a nejpálivější
Už při příjezdu do centrální části Vietnamu, třeba do města Huế, je cítit, že jídlo má jinou energii. Střední Vietnam je nejkořeněnější a nejpálivější oblastí celé země. Nejde ale o pálivost pro efekt. Chilli tu doprovází citrusy, bylinky, vývary i maso.
Královnou této oblasti je bún bò Huế, hluboký aromatický vývar s citronovou trávou, chilli olejem a hovězím masem. Polévka, která nejen zasytí, ale opravdu zahřeje.
Kuchyně středu vznikala i pod vlivem císařského dvora v Huế. To se dodnes odráží v precizní práci s chutěmi, barvami a texturami. I zdánlivě obyčejná miska nudlí tu často působí jako malé umělecké dílo.
Jídla ze středu si oblíbí každý, kdo má rád výraznost a odvahu na talíři.

Bún bò Huế
Jižní Vietnam: sladkost, svěžest a vliv tropů
Jih Vietnamu, včetně Ho Či Minova Města, má celoročně teplo a bohatou úrodu ovoce i zeleniny. Není divu, že kuchyně jihu je nejsladší, nejčerstvější a nejrozmanitější.
Do omáček se často přidává karamelizovaný cukr, kokosová voda nebo sladší vývary. Typické je i větší množství čerstvých bylinek, limetky a zeleniny.
Známým příkladem je cơm tấm, jídlo z rozlámané rýže s grilovaným masem, zeleninou a sladko-slanou omáčkou. Jižní kuchyně je barevná, hravá a velmi přístupná i pro ty, kteří vietnamskou gastronomii teprve objevují.
Pokud vám chutnají kombinace sladkého, slaného a svěžího, jih bude vaše místo.
Proč to vědět, i když necestujete
Možná si říkáte, proč řešit regiony, když si jdete „jen na polévku“. Jenže právě původ jídla pomáhá pochopit širší kontext vietnamské kultury, klimatu i historie.
V Sapě se potkávají chutě ze severu, středu i jihu. Někdy stačí projít pár uliček a během jednoho odpoledne ochutnat celý Vietnam.
Pokud vás láká poznat tyto rozdíly naživo a v souvislostech, dává smysl vydat se na GastroTrip, kde se jednotlivá jídla ochutnávají s výkladem a příběhem jejich původu.
Více se můžete dočíst na našem blogu SapaTrip.

SapaTrip


