Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pečuješ o osobu blízkou? Dobře ti tak!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda je na sebe pyšná. Sněmovnou prošlo zvýšení příspěvku na péči. Je to opravdu důvod k plácání se po ramenou? Ani náhodou.

Článek

Tak nám pravděpodobně zvýší příspěvek na péči. Vláda, zejména ministr Jurečka, se bije v prsa a zřejmě čeká, že pečující mu budou neskonale vděční. Ne, pane ministře, nebudou. Opravdu by mě zajímalo, kdo z vás, milí členové vlády, má praktickou zkušenost s péčí o osobu např. se středně těžkou demencí. Takovou, kdy dotyčný není schopen si vůbec nic obstarat a zařídit sám, není schopen použít telefon, musí mu být odebrány klíče, protože jinak se zamyká v bytě a klíč nechává v zámku. Nepoznává své nejbližší, neví, že jeho celoživotní partner před měsícem zemřel, členku vlády, kterou vidí na obrazovce, považuje za vedoucí školní jídelny atd. Ano, zatím si dojde na WC, přetáhne si přes hlavu oblečení, pohybuje se po bytě, ale to je tak všechno. Přesto drtivá většina lidí ve stavu, který jsem popsala, pobírá maximálně druhý stupeň podpory. A i kdyby jen nezvládali „péči o domácnost“, je to dokonce pouze první stupeň, ohodnocený závratnými (a nijak nezvýšenými) 880 Kč.

Zvýšení má nahradit pečujícím příjem, o který kvůli péči přijdou v zaměstnání, nebo zaplatit externí péči. Máte vůbec, pane ministře, alespoň bazální představu, o jakou částku péčí o osobu blízkou přicházíte, popř. kolik stojí pečovatelské služby? Očividně ne, protože jinak byste takovou hloupost nikdy nemohli vypustit z úst. Starost o osobu, popsanou výše, vyžaduje dohled 24/7, protože takový člověk je naprosto neodhadnutelný v tom, co udělá, není schopen se sám najíst, protože netuší, jestli jedl a nepociťuje ani hlad, ani žízeň. Takže buď musíte v zaměstnání skončit, nebo zaplatit pečovatele na celou dobu, kdy jste v práci. Doporučuji prostudovat si ceníky jednotlivých úkonů – váš „příspěvek“ je pouhá nicotná kapka v moři.

Většina z nás pečuje, protože cítí povinnost – těch, které péče vyloženě naplňuje, je absolutní menšina. A vy nám naši situaci nijak neulehčujete. Jako ministr práce a sociálních věcí byste se spíš než o odnětí důchodů pár komunistickým prominentům (to bylo dobré fiasko – kolik že to zjištění 220 lidí stálo peněz na nákladech?) měl starat o to, aby nám skutečně bylo pomoženo – tj. zvýšit příspěvky v prvním až třetím stupni dle skutečně reálných nákladů, kolik tato péče stojí, a hlavně se zasadit o urychlené komplexní řešení toho, že populace stárne a raketově v ní přibývá těch, co se o sebe nemohou postarat. Je hezké, že jste výrazně zvýšili příspěvek ve čtvrtém stupni, ale to se stejně bude týkat spíš zařízení, která o tyto lidi pečují - přiznaný čtvrtý stupeň „kupodivu“ velmi zvyšuje šanci, že dotyčný bude do takového zařízení přijat. Hádejte proč.

O zvyšování svých platů se staráte poctivě. Teď by to ještě chtělo se poctivě starat o ty, co dělají práci za stát.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám