Hlavní obsah
Sport

Je to fér? Na OH bude závodit první nebinární atlet. V ženské kategorii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Už teď je jasné, že závod v běhu na 1500 metrů na Olympijských hrách v Paříži vyvolá velké kontroverze. V kategorii žen do něj totiž nastoupí Nikki Hiltz, první nebinární atlet v historii olympijských her.

Článek

Na právě skončené americké olympijské kvalifikaci z toho bylo jasné vítězství časem 3:55:33. Zároveň se jednalo o druhou nejrychlejší patnáctistovku v americké historii a 6. nejlepší čas této sezóny na světě. Důvod, proč tento výkon upoutal tolik pozornosti, však nebyl pouze sportovní. Nikki Hiltz je totiž první oficiálně nebinární atlet, který se na olympiádu probojoval. Navíc, a právě to je jádrem celého sporu, si účast vybojoval v ženské kategorii, přestože sám sebe považuje spíše za muže.

Nejasnost v pojmech

Nikki Hiltz se narodila jako žena a celý život závodí v ženské kategorii. Již v útlém mládí se veřejně přihlásila k lesbické orientaci, zlom ale nastal v roce 2021, kdy uvedla, že se identifikuje jako transgendernebinární a poprosila okolí, aby ji tak vnímalo, popř. na ni i podle toho odkazovalo. V praxi to znamená, že dnes dává přednost tomu, aby se v souvislosti s její osobou nepoužívalo zájeméno she, ale they, které se jinak běžně užívá pouze v množném čísle ("Narodila se" se tedy v jejím případě neřekne She was born, ale They were born).

Pojem transgender, kterým Hiltz sama sebe označuje, se používá pro označení lidí, jejichž genderová identita nekoresponduje s jejich biologickým pohlavím, tj. pohlavím, kterým byli označeni při narození. Ještě více nejasností ve svém okolí pak vyvolala kombinací obou těchto identit (transgender + nebinární). Nebinární identita dnes slouží jako zastřešující pojem pro genderové identity, které nejsou výlučně mužské ani ženské.

Přestože se dnes jedná o společensky velmi ožehavé téma, to, jak člověk sám sebe vnímá, je pouze a jen věcí daného člověka. Ani případ Nikki Hiltz by v tomto smyslu nebyl a neměl být vyjímkou, pokud by se ovšem nejednalo o atletku, která v ženské kategorii boří rekordy a podle některých kritiků i odborníků tak trochu využívá nejasností, které v některých sportech v otázce pohlaví panují.

Osobní identita versus fair play

Je nutné zdůraznit, že pokud nebere zakázané látky, tak sama Niki Hiltz nedělá nic, co by odporovalo současným pravidlům. Protože se narodila jako žena, nemá jinou možnost, než soutěžit v ženské kategorii. Její vzhled, fyziognomie a zejména její výkonnost však naznačují, že přinejmenším hladina testosteronu v jejím těle neodpovídá normám, které jsou po známém případu jihoafrické běžkyně Caster Semenyaové ve sportu přípustné.

Právě příběh dvojnásobné olympijské vítězky a trojnásobné mistryně světa Caster Semenyaové v mnohém připomíná příběh Nikki Hiltz. Semenyaová byla v ženské kategorii v běhu na 800m naprosto neporazitelnou až do doby, kdy její soupeřky, poukazující zejména na její muskulaturu a typicky mužné vzezření, začaly podepisovat petice a odmítaly do závodu proti ní nastoupit. Následně se ukázalo, že hodnoty testosteronu naměřené v těle jihoafrické běžkyně odpovídají hodnotám typickým pro muže.

IAAF (Mezinárodní asociace atletických federací) po dlouhém zkoumání uvedla, že „existuje široký lékařský i vědecký konsensus na tom, že atletky s vysokou hladinou testosteronu mohou výrazně zvýšit svoji sportovní výkonnost díky větší síle, svalové hmotě a vyšší hladině hemoglobinu“. IAAF následně zavedla restrikce týkající se přípustné hladiny testosteronu pro běžkyně na středních tratích, čímž Caster Semenyaové prakticky znemožnila pokračovat v kariéře.

Osobní život, nebo sport?

Vše nasvědčuje tomu, že případ Nikki Hiltz dříve či později projde podobnou genezí jako případ Caster Semenyaové. Přestože se označuje jako nebinární, z jejích vyjádření je evidentní, že se považuje za muže: „Dostat se na olympiádu je mým velkým snem. Stejně tak je ale mým snem moci brát testosteron, nechat si narůst vousy nebo podstoupit operaci horní části těla, takže svůj sport z tohoto důvodu občas nemám ráda,“ uvedla v rozhovoru pro Runners World v červnu 2023.

Uvedenou větou atletka reagovala na znění atletických pravidel, podle kterých by okamžitě přišla o možnost závodit v ženské kategorii, pokud by vědomě začala užívat testosteron. Její úspěšná sportovní kariéra ji tak paradoxně brání v tom, aby se mohla stát člověkem, kterým chce být. A právě zde se ozývají její četní kritici, kteří tvrdí, že se z její strany jedná o promyšlený kalkul. Alespoň tedy v tom smyslu, že Hiltz, přestože se sama za ženu nepovažuje, na úkor vlastní spokojenosti v osobním životě záměrně závodí v kategorii žen, kde dominuje, protože dobře ví, že mezi muži by neměla šanci.

Je samozřejmě možné, že hodnoty testosteronu v těle Nikki Hiltz jsou v přípustné normě a atletka tak bude moci dále závodit mezi ženami. Jako pravděpodobnější se však jeví, že se prokáže opak. V takovém případě se dá očekávat, že se její jméno (stejně jako tomu bylo v případě Caster Semenyaové) pomalu přesune z atletických oválů do soudních síní, kde bude předmětem sporů a tahanic až do té doby, něž v této otázce příslušné sportovní svazy a asociace zaujmou jasný a jednotný postoj.

Zdroje:

  • Associated Press.Transgender, nonbinary 1,500 runner Nikki Hiltz shines on and off track, earns spot at Paris Games (publikováno 4. července 2024, odkaz ZDE).
  • Runner’s World. Being Nikki Hiltz (publikováno 28. června 2023, odkaz ZDE).
  • The Guardian. New IAAF testosterone rules could slow Caster Semenya by up to seven seconds (publikováno 26. dubna 2018, odkaz ZDE).
  • Time. What to Know About Nikki Hiltz and the History of Trans and Nonbinary Olympians (publikováno 4. července 2024, odkaz ZDE).
  • Today.com. What to know about Nikki Hiltz, the trans and nonbinary runner who’s Olympics-bound (publikováno 3. července 2024, odkaz ZDE)
  • Wikipedia.org. Caster Semenya (anglická verze, odkaz ZDE).
  • Wikipedia.org. Nebinární identita (česká verze, odkaz ZDE).
  • Wikipedia.org. Transgender (anglická verze, odkaz ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz