Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nejhorší útok žraloků v dějinách odnesla posádka převážející atomovou bombu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

„1200 chlapů šlo do vody, vytáhli nás 316. Zbytek urvali žraloci..“ Těmito slovy shrnul Robert Shaw alias Quint ve slavném filmu Čelisti tragickou bilanci největšího zaznamenaného útoku žraloků na člověka.

Článek

Křižník amerického námořnictva USS Indianapolis vešel do historie ze dvou důvodů. V červenci 1945 dopravil na ostrov Tinian obohacený uran a další komponenty, ze kterých se skládala atomová bomba Little Boy, která byla o pár týdnů později svržena na Hirošimu. Na zpáteční cestě byl pak zasažen dvěma japonskými torpédy a jeho posádka se stala terčem největšího útoku žraloků v dějinách lidstva.

Křehký náklad

Těžký křižník USS Indianapolis byl chloubou amerického námořnictva. Na vodu byl poprvé spuštěn již 7. listopadu 1931 a jak před druhou světovou válkou, tak během ní se osvědčil hned v několika misích. Ta nejslavnější však měla teprve přijít. V létě roku 1945 byl právě Indianapolis vybrán k přísně tajnému úkolu nejvyšší možné důležitosti, který se týkal národní bezpečnosti země. Úkol zněl převézt obohacený uran a další komponenty potřebné pro sestrojení atomové bomby, která bude záhy použita proti nepříteli, na ostrov Tinian.

Cesta tam se obešla bez komplikací. 16. července 1945 loď vyplula z Hunters Point Naval Shipyard, loděnice Spojených států amerických na jihovýchodě San Francisca. Do Pearl Harboru navíc Indianapolis dorazil v rekordním čase 74,5 hodin. Přestože převážel nesmírně důležitý náklad, který měl za cíl rozhodnout druhou světovou válku, z Pearl Harboru loď plula bez jakéhokoli doprovodu. Na ostrov Tinian dorazila 26. července 1945.

Po vyložení nákladu se Indianapolis vydal z ostrova Tinian na ostrov Guam, vzdálený necelých 200 kilometrů. Odtud pak vyrazil na Leyte, jeden z filipínských ostrovů, kde posádku čekalo vojenské cvičení, aby nakonec zamířil na Okinawu. Osud tomu chtěl ovšem jinak. Z Guamu na Filipíny se loď vydala 28. července, na ostrov Leyte však nikdy nedorazila.

Potopení

30. července 1945, 15 minut po půlnoci, byl Indianapolis zasažen dvěma torpédy z japonské ponorky I-58, které velel admirál Močicura Hašimoto. Zásahy způsobily obrovské poškození, Indianopolis se prakticky rozlomil na dvě části a celá loď se potopila za pouhých 12 minut. Zhruba 300 námořníků v ní zůstalo uvězněno a potopilo se s ní. Nikdo z nich nepřežil. Zbývajících 890 skončilo v oceánu. Mnozí z nich byli ranění a k dispozici měli pouze pár záchranných člunů, vest a téměř žádné jídlo ani vodu.

Protože byl navíc konec července, přeživší čelili silné dehydrataci, kterou ještě více umocňovalo žhnoucí slunce, stejně jako podchlazení, kterému byli vystaveni ve vodě v noci. Zároveň se u nich začala projevovat těžká deskvamace kůže, způsobená zejména slanou vodou. Někteří rovněž začali trpět halucinacemi. To nejhorší však mělo teprve přijít.

Největší útok žraloků v historii

Silné výbuchy a pach krve na místo postupně přilákaly až několik set žraloků. Ti se nejdříve soustředili především na mrtvé a zraněné, kteří kladli nejmenší odpor. Teprve potom začali útočit na zbytek přeživších. Protože většina námořníků nebyla ve člunu, ale celým tělem ve vodě, stali se pro žraloky snadným cílem a zejména v noci byli vydáni na milost a nemilost osudu. Ti, kdo přežili, později vzpomínali na zoufalé výkřiky svých kamarádů, které se ve dne i v noci ozývaly v okruhu několika kilometrů.

Odhaduje se, že za oběť útoku žraloků padlo asi 80 - 150 námořníků ze zhruba 890, kteří přežili potopení lodi a ocitli se v oceánu. Nejvíce obětí měl pak na svědomí žralok dlouhoploutvý, pro kterého je typické shlukování se do hejn s ostatními žraloky v případě, že se v okolí objeví větší zdroj potravy. Známý oceánograf Jacques-Yves Cousteau ostatně právě tento druh považoval za vůbec nejnebezpečnějšího ze všech žraloků a obecně se má za to, že právě žralok dlouhoploutvý má celosvětově na svědomí nejvíce lidských životů, přestože mnohé z jeho obětí nefigurují v žádných statistikách.

Záchrana

Americké námořnictvo nemělo tušení o potopení lodi Indianapolis až do 2. srpna 1945, kdy v 10:25 místního času během rutinního letu zahlédl skupinu trosečníků poručík Wilbur Gwinn. Následně byly na místo svolány veškeré lodě a letadla, které se nacházely poblíž a které mohly být použity pro záchrannou operaci. Jako první byl na místě hlídkový letoun PBY-5A Catalina, pilotovaný poručíkem Robertem Adrianem Marksem.

Marks na místo okamžitě shodil několik záchranných člunů. Když však viděl, že na námořníky útočí žraloci, neváhal a v rozporu s předpisy, které zakazovaly přistání na otevřeném moři, i přes několikametrové vlny s letadlem přistál, naložil všechny, kteří se do malého letounu vešli a další přivázal ke křídlu pomocí šňůry z padáku. Celkem tak zachránil 56 námořníků. Jeho čin mu vynesl Medaili za hrdinství, kterou mu na klopu připnul sám pětihvězdičkový admirál Chester Nimitz, nejvyšší velitel amerického vojenského námořnictva.

Z 890 námořníků, kteří přežili potopení lodi, se podařilo zachránit pouhých 316. Ostatní zemřeli v důsledku hladu, žízně, vyčerpání, podchlazení a útoku žraloků. K dnešnímu dni pak žije už pouze jeden jediný. Není přitom bez zajímavosti, že americká veřejnost se o potopení lodi Indianapolis dozvěděla teprve 15. srpna 1945, tedy více než týden po svržení atomové bomby na Hirošimu a ve stejný den, kdy Japonsko oznámilo kapitulaci.

Zdroje:

  • BBC NEWS. USS Indianapolis Sinking: You Could See Sharks Circling (publikováno 29. července 2013, odkaz ZDE).
  • COUSTEAU, Jacques-Yves. The Shark: Splendid Savage of the Sea (Doubleday & Company, Inc.), 1970.
  • DarkRecords. Surviving the Deadliest Shark Attack in History (krátký dokument v angličtině, odkaz ZDE).
  • SILVERSTONE, Paul. The Navy of World War II, 1922–1947 (New York: Routledge), 2007.
  • VINCENT, Lynn. VLADIC, Sara.Indianapolis: The True Story of the Worst Sea Disaster in U.S. Naval History and the Fifty-Year Fight to Exonerate an Innocent Man (Simon & Schuster), 2018.
  • WeirdHistory. The Story of the Deadliest Shark Attack in US History (dokument v angličtině, odkaz ZDE).
  • Wikipedia.org. USS Indianapolis (CA-35), anglická verze, odkaz ZDE.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz