Hlavní obsah
Umění a zábava

Nejlepší film všech dob? V ČR i ve světě jasně vyhrává Vykoupení z věznice Shawshank

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Obrázek je ilustrační

Forrest Gump? Pán prstenů? Pulp Fiction? Samá voda. Nejlepším filmem všech dob je jak podle českých, tak i podle zahraničních diváků Vykoupení z věznice Shawshank z roku 1994.

Článek

Více než 100 let kinematografie s sebou přineslo tisíce známých i méně známých filmů, z nichž mnohé jsou dnešními diváky označovány za klasiku. Který z nich je ale nejlepší a jak ho vybrat? Filmy se točí pro diváky, takže právě diváci by měli rozhodnout. A diváci, nejen čeští, rozhodli.

Hlasování

Na serveru ČSFD, nejrozsáhlejší česko-slovenské filmové databázi, která sdružuje přes 500.000 registrovaných uživatelů, se Vykoupení z věznice Shawshank s 95,3 % hlasů dlouhodobě drží na 1. místě žebříčku nejlepších filmů všech dob, hned za Forrestem Gumpem, jiném slavném snímku, který vznikl rovněž v roce 1994. O tom, že se právě tyto dva filmy nejvíce vepsaly do srdcí českých a slovenských diváků, svědčí i to, že na prvních dvou místech (byť v obráceném pořadí) jsou i v žebříčku filmů nejoblíbenějších.

Naprosto stejně, alespoň pokud jde o první místo, dopadlo hlasování na serveru IMDb (Internet Movie Database), největší globální filmové databázi, které má více než 80 milionů registrovaných uživatelů. The Shawshank Redemption (Vykoupení z věznice Shawshank) je zde rovněž na 1. místě, a to již celých 16 let bez přestávky. Na 2. místě skončil první díl Kmotra z roku 1972, zatímco Forrest Gump, který je na ČSFD na 2. místě, se na IMDb těsně nevešel ani do první desítky a figuruje zde až na 11. místě.

Přestože na vítězi kategorie nejlepší film všech dob se čeští i zahraniční filmoví fanoušci shodují, není bez zajímavosti, že na ostatních místech Top 5 jsou na obou zmíněných serverech úplně jiné snímky. Zatímco na ČSFD je na 2. místě zmíněný Forrest Gump, třetí je Zelená míle následovaná thrillerem Sedm a Formanovým Přeletem nad Kukaččím hnízdem, na IMDb následuje po druhém Kmotrovi Temný rytíř, Kmotr II a pětici uzavírá Dvanáct rozhněvaných mužů z roku 1957, kde si menší roli zahrál i Jiří Voskovec.

Překvapivý, ale jasný vítěz

Nutno dodat, že zpočátku vůbec nic nenasvědčovalo tomu, že se z Vykoupení z věznice Shawshank stane nejlepší film všech dob. Mnoho lidí z filmové branže režiséra Darabonta od natočení snímku zrazovalo od samého počátku. Důvodem byl zejména fakt, že nejrůznějších filmů z vězeňského prostředí byl už tehdy přehršel, ať už se jednalo o příběhy staré stovky let (Hrabě Monte Christo), tak náměty ze žhavé současnosti. Po dokončení byly sice kritické ohlasy pozitivní, film měl však tu smůlu, že byl natočen ve stejném roce (1994) jako dvě další těžké váhy - Pulp FictionForrest Gump.

A právě tato těžká konkurence se projevila jak na tržbách, ve kterých oba zmíněné snímky Shawshank výrazně porazily, tak i na bilanci Cen Akademie, tj. slavných Oscarů. Kritikům se Vykoupení z věznice Shawshank velice líbilo a snímek byl nominován na Oscara hned v 7 kategoriích (nejlepší film, nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli, nejlepší scénář, kamera, střih, zvuk a hudba), nakonec však ani jednu nominaci neproměnil, zatímco Forrest Gump získal hned 6 zlatých sošek.

Tajemství úspěchu

Jak již bylo uvedeno, Shawshank si co do čísel zpočátku moc dobře nevedl. Rozpočet filmu byl 25 milionů dolarů, ale během prvních pár týdnů v kinech vydělal pouhých 16 milionů, což byl rozhodně neúspěch. Následných 7 nominací na Oscara a velký ohlas v zahraničí však snímku hodně pomohly, takže i tržby se náhle zvedly na 73 milionů. Doma ve Spojených státech si film získával srdce diváků sice o něco pomaleji než v případě Forresta Gumpa, zato však, jak se nakonec ukázalo, ve větší míře a v roce 1995 se stal nejžádanějším titulem v amerických videopůjčovnách.

Co přesně stojí za tím, že se z Vykoupení z věznice Shawshank stal nejlepší film všech dob, je těžké definovat i pro samotné herce a autory. Morgan Freeman, představitel jedné z titulních rolí, v jednom rozhovoru řekl, že mu všude na světě lidé říkají, že Shawshank je nejlepší film všech dob. Podobnou osobní zkušenost má i Tim Robbins, představitel Andyho Dufresna: „Přísahám Bohu, že všude na světě, úplně všude, kam se podívám, jsou lidé, kteří mi říkají, že ten film změnil jejich život.“ Ze spousty slavných lidí, kteří si tento film oblíbili, pak Robbins zmiňuje například Nelsona Mandelu, který sám strávil 27 let ve vězení a který se herci vyznal ze své lásky k tomuto snímku.

Krom obyčejných lidí i celebrit však chvála přišla i z míst nejpovolanějších. Stephen King, autor knižní předlohy, o filmu řekl: „Pokud to [Shawshank] není nejlepší filmová adaptace mých děl, pak je to jedna ze dvou nebo ze tří nejlepších.“Co je tedy důvodem, proč se tento film nejen na IMDb již dlouhá léta stále drží na první příčce nejlepších filmů všech dob? Krom mistrného zpracování a přesvědčivých hereckých výkonů jsou to silná témata a hodnoty. Přestože se film odehrává ve vězeňském prostředí, tak hodnoty jako pravda, naděje, přátelství nebo spravedlnost jsou univerzální a přenositelné do jakéhokoli místa a doby.

Zdroje:

  • CSFD.cz. Žebříček nejlepších filmů všech dob (odkaz ZDE).
  • IMDb.com. IMDb Top 250 Movies (odkaz ZDE).
  • Vanity Fair.com. The Little-Known Story of How The Shawshank Redemption Became One of the Most Beloved Films of All Time (publikováno 22. září 2014, odkaz ZDE).
  • Wikipedia.org. IMDb (anglická verze, odkaz ZDE).
  • Wikipedia.org. The Shawshank Redemption (anglická verze, odkaz ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz