Hlavní obsah
Aktuální dění

Ve středu 26. 7. budou ve Sněmovně USA vypovídat vojenští piloti o UFO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikipedia, Public Domain

Debaty na téma UFO se v seriózních médiích vedou málokdy. V posledních letech ale dochází v otázce UAP (především v USA) k nevídaně rychlému vývoji událostí, o kterém je podle mého názoru důležité informovat.

Článek

Co se týče UFO, až příliš často se různí očití svědkové a odborníci ukáží být hlavně jako autoři podprůměrné sci-fi, co se těší na honoráře za přednášky na ufologických konferencích. Na současné ufománii je ale přecijen něco zvláštního:

Vlna zájmu o UAP ( nová zkratka znamená Unidentified Aerial/Anomalous Phenomena - tedy neidentifikované vzdušné/anomální fenomény, mezi které patří i UFO) začala už v roce 2017, kdy se New York Times podařilo získat několik videí, které americké námořnictvo považuje za UAP. Vláda nakonec uznala, že se tématem zabývají specializované týmy, námořnictvo poskytlo své materiály veřejnosti a Pentagon vydal zprávu zaměřenou na posouzení případného nepozemského původu UAP.

Další zájem vyvolalo shrnutí v předběžné zpravodajské zprávě o UAP, publikované v červnu 2021, která popisuje celkem 143 nevysvětlených úkazů zaznamenaných mezi lety 2004 až 2021, z nichž 18 vykazovalo obzvlášť nezvyklé letecké vlastnosti a při pozorování některých z této užší skupiny dokonce americké vojenské stroje zaznamenaly radiový signál.

Vlna zájmu postupně rostla až do roku 2023, kdy nabrala sílu po incidentech s čínskými špionážními balony. Poté, co byly sestřeleny, se totiž americká vláda začala mnohem pečlivěji věnovat dění ve vzdušném prostoru nad svým územím. Výsledkem bylo, že byl využit systém protivzdušné obrany NORAD a v únoru 2023 byl nad Aljaškou sestřelen neidentifikovaný předmět, následovaný dalšími třemi v následujících dnech (jeden z nich nad Kanadou). U jednoho bylo od té doby potvrzeno, že šlo o výzkumný nebo průmyslově-průzkumný balon, kanadský objekt se vůbec nepodařilo zkoumat kvůli jeho sestřelení nad nehostinným terénem.

Vládní úřad pro zkoumání nevysvětlitelných anomálií pak v dubnu 2023 publikoval další tři UAP videa.

Vlna zájmu vrcholí - David Grusch

Za zvýšeným zájmem o UAP stojí kromě již zmíněných publikovaných videí a čínských balonů především whistleblowing Davida Grusche, důstojníka v Letectvu Spojených států, který několik let působil v armádním programu pro zkoumání UAP a pomáhal s formulováním zákonů, podle kterých vláda v otázkách UAP postupuje.

Grusch se rozhodl podat oficiální stížnost a poté vystoupit na veřejnosti kvůli tomu, co zjistil během svého působení v All-domain Anomaly Resolution Office*: Kromě AARO prý existuje ještě zvláštní námořní program zřízený za účelem „vyzvedávat trosky a piloty UAP“. Grusche podle jeho slov zarazilo, že o takovém programu nevěděl ani jako člověk působící v úřadu na UAP specializovaném.

Grusch následně začal vystupovat v médiích (poprvé pro lehce senzacionalistický The Debrief) s tvrzeními, která mohou být i na otrlé ufology až příliš silná káva: Například že o jednom z prvních UFO se americká vláda dozvěděla díky papeži Piovi XII. v roce 1933, který Američany varoval, že stroj padl do rukou Missolinimu. Dále například Grusch tvrdí, že vláda USA v posledních letech začala poskytovat mimozemské technologie firmám působícím v obranném průmyslu, že některá UAP dosahují rozměrů přes 90 metrů a že se dostal i k důkazům o „nepřátelských aktivitách“ ze strany UAP.

*AARO je nástupcem Unidentified Aerial Phenomena Task Force (UAPTF, pracovní skupiny zaměřené na UAP), zřízené námořní zpravodajskou službou (Office of Naval Intelligence, ONI). Zkratka AARO by se dala přeložit jako „Úřad pro rozhodování v otázkách anomálií existujících napříč doménami“ - slovo doména v názvu přitom odkazuje na schopnost zaznamenaných jevů plynule přecházet z vesmírného prostoru do vzdušné atmosféry a pak pod hladinu (tedy napříč operačními prostory, doménami).

UFO do Sněmovny dostal poslanec z Tennessee

Za plánovaným slyšením tento týden stojí především snahy Tima Burchetta, který je republikánským poslancem za obvod Východní Tennessee. Není ale není posedlý ufolog - jeho zájem je prý zastavit utajování a zjistit, zda a jaké riziko UAP představují. Nedávno například navrhl zákon, podle kterého musí civilní aerolinky jakékoliv záznamy nevysvětlených jevů přímo hlásit Sněmovně. Tento návrh byl zablokován.

„Myslím si, že je to snaha mít tento fenomén pod kontrolou,“ řekl k tomu Burchett a dodal, že za motivací komise a představitelů tajných služeb podobné zákony blokovat vidí i různé finanční zájmy.

Novináři se Burchetta například ptali: Co si slibujete od případného odtajnění svědectví a záznamů o UAP?

„Od případného odtajnění nejčerstvějších materiálů si především slibuji, že se občané USA konečně naštvou. Obě vládnoucí politické strany totiž v otázce UAP postupují shodně, což je vzhledem k napjaté politice naší země přinejmenším velmi vzácné. Lidem by mělo vadit, že jim vláda něco tak zásadního tak urputně tají. Jen si například představte co by znamenalo, že vláda potají zkoumá nějaký energetický systém nelidského původu, který by mohl být prospěšný veřejnosti. Odtajnění takového výzkumu by otřáslo celým energetickým sektorem.“

Ve Sněmovně hodlá vyslechnout nejen Davida Grusche, ale i Davida Fravora (vojenského pilot a velitele elitní letky Black Aces, který pořídil jeden ze záznamů odhalených v roce 2017) a Ryana Gravese (dalšího vojenského pilota a výkonného ředitele organizace Američané za bezpečnost leteckého prostoru ASA, který například tvrdí že pro lidi jako on je setkání s UAP v podstatě každodenní záležitost).

Burchett k tomu říká: „Jedním z nových problémů je například armádní protokol, podle kterého je každý pilot, který nahlásí neznámý jev, podroben až osmihodinovému výslechu a je na něj vyvíjen všelijaký kariérní tlak. Aby se těmto nepříjemnostem vyhnuli, podle vlastních slov raději piloti veškeré problematické záznamy sami zničí. Přicházíme tedy v poslední době o mnoho materiálu, který by mohl být v otázce těchto jevů klíčový.“

„Někteří svědci, které jsme chtěli předvolat, nakonec odmítli kvůli nátlaku ze strany Pentagonu. Tento týden se dokonce naší věcí odmítla zabývat NASA. Je to velmi podezřelé,“ dodal Burchett.

Burchettovu tiskovou konferenci o plánovaném slyšení najdete na jeho youtube kanálu a kratší shrnutí poskytuje i v osobnějším interview pro WVLT News.

Další a další hlasy

Na demokratické straně politického spektra se pak tématu věnuje senátor Chuck Schumer, který oslovil několik svých kolegů a navrhli společně nový zákon (UAP amendment), který je přímou reakcí na odtajnění materiálů z roku 2017.

„To obrovské množství a bohatství záznamů přesvědčilo některé z nás, že vláda už velmi dlouhou dobu utajuje důležité informace týkající se UAP. Z různých šetření a svědectví se zdá, že federální vláda má o UFO mnoho záznamů, které navzdory našim zákonům udržuje v tajnosti,“ řekl k návrhu Schumer.

Záhadný Grey

V minulých dnech se také objevil anonymní informátor (představil se jako Jonathan Grey) z národního centra pro vzdušnou a vesmírnou bezpečnost (NASIC), který se pokusil novinářům situaci shrnout takto:

„Nelidské inteligence jsou součástí naší skutečnosti a sběrem materiálu se globálně zabývá více zemí, než jen Spojené státy. Jde o celosvětový problém, ale celosvětové řešení nám stále uniká. Existence sběrných a vědeckých programů zaměřených na exotické materiály se dá dohledat až k začátku dvacátého století. Většina těchto exotických materiálů má nakonec pozemské vysvětlení i původ - ale nikoliv všechny. V tomto případě představuje každé číslo větší nežli nula nezpochybnitelně významné procento. Je přitom důležité pamatovat, že při zkoumání takových záhadných a potenciálně cenných jevů používá lidstvo ty nejdokonalejší senzory, jaké máme k dispozici, včetně vesmírných platforem. Fenoménu se věnuje několik vládních agentur a pravidlem je, že každé zařízení je pokud možno používáno ve třech kopiích (kvůli snížení šance, že domnělý UAP se ukáže být jen technická závada při pozorování). To znamená, že si pečlivě ověřujeme, zda je pozorovaný stroj ze Země nebo nikoliv.“

O dalším vývoji budu pravděpodobně informovat krátce po Burchettem zorganizovaném slyšení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz