Hlavní obsah
Aktuální dění

Netanjahu: Svět sedí na tribunách a čeká, jak dopadne zápas dobra proti zlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mohamed Abu Nahel; https://www.pexels.com/photo/gaza-1073341/

Překlad rozhovoru s předsedou izraelské vlády pro americkou stanici NBC.

Článek

Jak určíte, že jste dosáhli svého cíle? A jak blízko k jeho dosažení jste?

Netanjahu: Dali jsme si specifický cíl - zničení vojenských a vládních kapacit hnutí Hamás, díky kterým drží dva miliony Palestinců jako rukojmí. Tohoto cíle dosahujeme krok za krokem a ujišťuji vás, že tento úkol splníme. Pokud chcete mír, zničte Hamás. Pokud chcete bezpečnost, zničte Hamás. Pokud chcete budoucnost, ať už pro Izrael, Palestince nebo Blízký východ, zničte Hamás. Dosáhneme našeho cíle s co nejmenším počtem civilních obětí a zároveň s maximálním počtem zabitých teroristů bude možné.

Myslíte, že na to budou potřeba měsíce, dokonce roky? Co mají lidé očekávat?

N: Mám za to, že to nebude trvat tak dlouho, jako zničení ISIS nebo Al-Káidy. Nemyslím si, že to bude mnoho let, ale zadal jsem cíle a nikoliv termíny. Postupujeme ale velmi opatrně, protože také chceme zamezit ztrátám na životech mezi našimi vojáky. Řekl bych, že pozemní ofenzíva, kterou jsme spustili, ve skutečnosti snižuje počet civilních obětí, protože civilisté v Gaze uposlechli našich výzev, aby opustili bojovou zónu - i přesto, že se je Hamás pokoušel přesvědčit, aby zůstali. Daří se nám tedy snižovat počty civilních obětí.

Podívejme se na to, co se právě děje v nemocnici Al-Šífa, kde podle posledních zpráv došlo k přerušení přísunu energie a úmrtím mezi pacienty, včetně několika dětí. Podle Izraele je v nemocnici velitelské stanoviště Hamás - i kdyby to byla pravda, ospravedlnilo by to ohrožení života nemocných a dokonce dětí?

N: Včerejší noc jsme naopak nabídli, že nemocnici poskytneme dostatek paliva na to, aby nemocnice zůstala v chodu, protože samozřejmě nevedeme válku proti civilistům a každá taková smrt je obrovská tragédie. Je ale nutné každou takovou tragickou smrt dávat za vinu Hamásu, který se rozhodl svou vojenskou infrastrukturu budovat uvnitř nemocnic, škol, zařízení OSN a dalších. Jsme k tomuto tématu velmi citliví a proto jsme nabídli dané nemocnici pomoc. Sám jsem také nabídl, že zřídíme polní nemocnice. Jednám o dalších krocích s Emiráty a sešel jsem se s francouzským prezidentem, který vyslal nemocniční loď. Vyzval jsem naše spojence i OSN, abychom zorganizovali přesun pacientů z těchto míst, která slouží jako velitelská stanoviště Hamás. Dosud došlo k přesunu jen hrstky pacientů, ale doufám, že se tato snaha brzy zrychlí.

Ráda bych se zaměřila na otázku paliv, protože například Červený kříž tvrdí, že je připraven zásobovat zoufalé nemocnice v Gaze okamžitě - máte připravený nějaký plán, jak palivo do nemocnic dostat?

N: Nemocnici Al-Šífa jsme palivo nabídli, ale oni ho odmítli. Hamás, který operuje v těchto místech, pacienti vůbec nezajímají. Vůdce Hamás řekl: Hamás je pod zemí a civilní populace nad zemí je zodpovědností OSN. Je jim jedno, co se stane s civilním obyvatelstvem, ale rozhodně mají zájem o palivo - to pak zatáhnou do svých tunelů a napojí jím svou válečnou mašinérii. Nezapomeňte, že se jim podařilo odpálit více než deset tisíc raket. Musíme tedy jasně rozlišit, že se snažíme pomáhat těm, kdo jsou v nemocnicích, ale nechceme pomáhat Hamásu.

Zaznamenali jsme zprávy o tom, že se možná chystá nějaké ujednání, podle kterého by Hamás mohl propustit některé z rukojmí, které unesl z Izraele, především ženy, děti a starší. Jak blízko jste k tomu, aby se podařilo dostat unesené rukojmí do bezpečí?

N: Nejdříve musím zdůraznit, že jednání o rukojmích se vůbec neposunulo, dokud jsme nezačali s pozemní invazí.

Takže nějaké jednání o rukojmích je možné?

N: Myslím si, že ano, ale čím méně se o něm budu veřejně vyjadřovat, tím větší šanci na úspěch bude mít. Rozhodně je ale výsledkem vojenského tlaku ze strany IDF (Ozbrojených sil Izraele, pozn. překl.) na vedení Hamásu. O jakémkoliv ujednání budeme veřejně informovat, jakmile se ho podaří dosáhnout.

Víte, kde jsou rukojmí právě teď drženi?

N: Víme toho hodně, ale nebudu se teď více vyjadřovat.

V současnosti panuje zmatek kolem otázky, zda a v jaké míře byly zavedeny humanitární pauzy v probíhajících bojích. Mohl byste nám jasně shrnout, k čemu se Izrael zavázal ve smyslu každodenních humanitárních pauz?

N: Budu jasný v tom, s čím souhlasíme a s čím naopak nesouhlasíme. Nesouhlasíme s jakýmkoliv bojovým příměřím s Hamásem, kromě případů kdy půjde o vydání rukojmích. V tomto ohledu máme jasno a jde nám o zničení Hamásu. Na druhou stranu vedeme tuto válku způsobem, který praktikovalo jen velmi málo armád - vytváříme a udržujeme bezpečné koridory, kterými může bojové zóny opouštět civilní obyvatelstvo. Hamás ale i tyto koridory neustále napadá raketami. Abychom pohyb civilních obyvatel ulehčili, souhlasili jsme se zaváděním tří- a čtyřhodinových pauz v určitých oblastech, zatímco v okolí boje dále pokračují. V jihozápadní Gaze jsme také vytvořili humanitární zónu, kam jsme nahromadili humanitární pomoc. Náš přístup se tedy zaměřuje na dvě věci zároveň: Na boj proti Hamásu a na pohyb civilního obyvatelstva do bezpečí.

Jak určitě víte, ani obyvatelstvo přesunuté na jih se necítí bezpečně. Francouzský prezident nedávno řekl, že k bombardování civilistů není důvod. Po celém světě probíhají protesty volající po zastavení zabíjení civilistů v Gaze. Dokážete tuto válku vyhrát bez podpory zbytku světa?

N: Tuto válku určitě vyhrajeme, protože jinak nemáme žádnou budoucnost a není pro nás ani naše sousedy, jak žít. Nesmíme dovolit ose teroru, kterou tvoří Írán, Hizbaláh, Hamás, Hutiové a jejich pohůnci, aby převládla. Proti nim stojí Spojené státy, Izrael a umírněné arabské státy se zbytkem civilizovaného světa. Stojíme nyní před otázkou, kdo vyhraje - a vyhrát musíme my. Na mnoha místech po celém světě panují pochyby, ale jsem rád, že většina občanů ve Spojených státech chápe, že jde o souboj barbarství proti civilizaci. Těm, kdo vystupují na podporu Hamásu, musím vzkázat: Protestujete za čisté zlo, za někoho kdo cíleně útočil na civilisty, kdo znásilňoval ženy, stínal hlavy mužům a upaloval novorozeňata. Mezi jejich rukojmími jsou děti i lidé, kteří přežili Holokaust. Je to jako když Spojenci bojovali proti nacistům. Kancléř Scholz řekl, že Hamás jsou noví nacisté. Představte si, že v době kdy nacisté útočili na Francii začnete vystupovat na jejich podporu. Proti komu budete v takové situaci protestovat? Proti Spojencům, nebo proti nacistům? Myslím si, že současné protesty jsou také ukázkou nedostatečnosti ve vyšším vzdělání.

Jak určitě víte, někteří z protestujících se zaměřují jen na kritiku izraelského postupu. Například Ministr zahraničních věcí Spojených států řekl, že umírá příliš mnoho Palestinců. Kolik mrtvých civilistů jste ochoten snést na své cestě ke zničení Hamásu?

N: Kdyby bylo po mém, nezemřel by jediný civilista. Stovky tisíc civilistů naštěstí poslechlo izraelské výzvy a z Gazy se přesunuli - navzdory hrozbám ze strany Hamásu.

Víte, kolik civilistů bylo dosud zabito?

N: Nevěřím číslům, která zveřejňuje Hamás.

A jaký je váš osobní odhad?

N: Rozhodně nižší, než ten jejich. A důležité je, že se počty zabitých postupně snižují. Lidé chápou, že musí uvolnit cestu. Nezapomeňte také, že čelíme tomu nejpodlejšímu nepříteli, který nejen že útočí na civilisty, ale také se za nimi schovává. Střílí na bezpečností koridory, které zřizujeme. Z těchto důvodů nemůžeme dát Hamásu imunitu - a zatímco se my snažíme minimalizovat ztráty na civilních životech, vy se musíte snažit klást plnou vinu za tyto ztráty na Hamás. Nechceme, aby se z živých štítů stala efektivní teroristická strategie.

Dnes ráno Vysoký komisař OSN pro lidská práva řekl, že i když se Hamás dopustil válečných zločinů, izraelská reakce v podobě kolektivního trestu vůči Palestincům je také válečný zločin. Dokážete teď a tady potvrdit, že Izrael neporušuje mezinárodní právo?

N: Mohu rozhodně říct, že vyjádření pana komisaře je hloupost. Hlavní rozdíl spočívá v tom, zda schválně cílíte na civilní obyvatelstvo. To my neděláme, naopak děláme vše v našich silách, abychom cílili teroristy. Bohužel, jako v každé legitimní válce dochází i teď k nezamýšleným ztrátám na životech. Hamásu jde jednoznačně o naprostý opak - dělají vše pro to, aby docházelo ke ztrátám na životech civilistů. Hamás chce podrýt legitimitu Izraele a někteří lidé této jejich strategii bohužel propadají. Nesmíme ztratit perspektivu: Je nutné podporovat síly bojující proti teroristům, kteří se schovávají za civilisty. Pokud budeme vinu klást na oběť, která se brání teroristům, nikdy nebudeme schopni proti nim skutečně bojovat.

Odmítáte, aby po válce nad Gazou převzala kontrolu Palestinská autonomie a Izrael podle vás bude Gazu ovládat tak dlouho, jak bude potřeba. Co byste vzkázal těm, kdo navrhují, aby poválečné Gaze vládla mezinárodní organizace?

N: Gaza musí zajistit, aby přestala být hrozbou pro Izrael. Nejdříve ale musíme zničit Hamás.

Souhlasil byste s vládou mezinárodní organizace?

N: Myslím si, že v současnosti jediná síla, která může zajistit konec terorismu v Gaze, je izraelská armáda. Zodpovědnost za vojenské záležitosti v oblasti tedy bude muset zůstat v rukou izraelské armády. Co se civilní administrativy týče, musí dojít ke dvěma věcem: Zaprvé musí být Gaza demilitarizována a zadruhé deradikalizována. Dosud se nenašla žádná síla, včetně Palestinské autonomie, která by něco takového dokázala. Nadále učí své děti nenávisti vůči Izraeli, nebojují proti teroristům a platí za zabité Židy. Ani po 36 dnech od útoku na Izrael ho prezident Palestinské autonomie veřejně neodsoudil. Myslím si tedy, že potřebujeme jiný typ autonomie, jinou vládu.

Kdo by to podle vás měl být?

N: Na to je příliš brzy. Mohu ale říct, že nejdříve je potřeba zničit Hamas. Stejně jako Spojenci museli nejdříve zničit nacisty, než mohla začít rekonstrukce Německa. Poté, co bude zničen Hamás, můžeme pracovat na demilitarizaci a deradikalizaci Gazy. To také těmto lidem dá nějakou naději. Žijí přecijen už 16 let pod strašlivou a tyranskou vládou Hamásu. Osvobodíme je z tohoto děsivého barbarství a osvobodíme tím také sami sebe. Tohle není jen naše válka, je to válka civilizace proti barbarství, ve které musíme zvítězit a ve které také zvítězíme.

Jak víte, mnoho vysoce postavených důstojníků a veřejných činitelů už přijalo zodpovědnost za útoky ze sedmého října. Přijímáte také vy nějakou osobní zodpovědnost za to, že jste útok nepředvídal?

N: Už jsem ujasnil, že po válce proběhne důkladné vyšetřování a všichni - včetně mě - budou muset odpovídat na velmi tvrdé otázky.

Nesete nějakou zodpovědnost vy osobně?

N: Všichni neseme zodpovědnost. Podívejte - nikdo se zodpovědnosti nevyhne. Tohle není předmětem debaty.

Byla vaše vláda v té době zaneprázdněna?

N: Není to předmětem debaty, protože teprve přijde čas se tímto tématem zabývat. V současnosti musíme zvítězit. Zabývala se touto otázkou Amerika po útoku na Pearl Harbor nebo po jedenáctém září? Samozřejmě, že až později. O co šlo především bylo sjednotit Ameriku a porazit teroristy. A Izrael právě proporcionálně prožil dvacet útoků z jedenáctého září. To jsme utrpěli v jediný den a právě teď sjednocuji naši zemi, která bude bojovat dokud nedosáhne vítězství.

Co byste řekl těm, kdo tvrdí, že vaše vláda byla zaneprázdněna měsíce trvajícími protesty proti vašim soudním reformám?

N: Vůbec jsme nebyli zaneprázdněni. Na všechny tyto otázky dojde a nechci je nyní rozvádět. Mnoho lidí by rádo rozebíralo minulost, ale podle mě teď musíme každý kousíček energie a vůle zaměřit na náš cíl zničení Hamásu, protože na něm závisí naše budoucnost. Pokud nezajistíme budoucnost, nebudeme mít čas na rozebírání minulosti. Pojďme se ujistit, že máme budoucnost. Pojďme porazit Hamás. A znovu opakuji, že Hamás je klíčovou součástí osy teroru. Státy Blízkého východu i ve světě sedí na tribunách a sledují, kdo vyhraje - zda ti dobří, nebo ti zlí. A jak víme, historie není automaticky na straně těch dobrých. Proto musíme sebrat své odhodlání a své přesvědčení, abychom ty zlé porazili. Jinak směřujeme do věku temna. V dějinách se to už stalo a my musíme zajistit, aby k tomu nedošlo znovu. Na to se zaměřujeme a já i většina Američanů chápeme, že je potřeba porazit Hamás - nejen pro naše dobro, ale i pro to vaše.

The fair use of a copyrighted work for purposes such as news reporting is not an infringement of copyright (title 17 U.S.C. §107).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz