Hlavní obsah
Aktuální dění

Vrchní velitel Ozbrojených sil Ukrajiny: „Jsme na mrtvém bodě“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sheingart, https://sovietmosaicsinukraine.org/en/mosaic/11

Generál ZSU Valerij Zalužnyj v rozhovoru pro britský The Economist řekl: „Stejně jako v první světové válce jsme dosáhli technologické úrovně, která nás zastavila na mrtvém bodě. S největší pravděpodobností nepřijde žádný hluboký a krásný průlom.“

Článek

Podobně se vyjádřil i poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak, považovaný za třetího nejdůležitějšího člověka současné vlády (mimo jiné byl osobně součástí proběhlých jednání se zástupci Ruska). Podle něj Ukrajina v současné fázi bojů narazila na „obtíže“, které ale dál nerozvedl.

S generálovými slovy už veřejně souhlasil i tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny, Oleksij Danilov. Podle něj je nutné začít uvažovat o „nových přístupech.“

Francouzská AFP nedávno citovala nejmenované zdroje v ukrajinské armádě i vládě, podle kterých země stojí před klíčovým rozhodnutím: Musí zvolit strategii, která ji dovede k vítězství v současném konfliktu s Ruskem.

Zatímco Ukrajina čeká na západní stíhačky F-16 a různé raketové systémy, přichází o cenné zdroje při pěchotních útocích na ruská opevnění. Přitom ji podle zdrojů AFP trápí „příliš mnoho různých problémů“, v čele s nedostatkem vojenského tréningu a zbraní, především dělostřelectva.

Zalužnyj navrhuje cestu z mrtvého bodu přes technologické inovace (dronové, anti-dělostřelecké a odminovávací). Podle ukrajinského vojenského analytika Mykoly Beleskova jsou čerstvé návrhy důvodem k optimismu. „Většinový konsensus říká, že Rusko nevyhraje a Ukrajina neprohraje,“ řekl analytik.

Zalužného prý většina Ukrajinců pochválila za to, že jim říká pravdu. Zároveň dotázaní občané vyzvali ukrajinské politiky, aby jeho slova brali vážně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz