Hlavní obsah
Lidé a společnost

Charismatický vrah Ted Bundy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / Volné dílo

Ted Bundy zavraždil během čtyř let nejméně třicet obětí napříč sedmi americkými státy. Skutečný celkový počet usmrcených je dodnes neznámý, bude nejspíš mnohem vyšší.

Článek

Americký sériový vrah, celým jménem Theodor Robert „Ted“ Bundy, rodným příjmením Cowell se narodil 24. listopadu 1946 v Burlingtonu a popraven byl na elektrickém křesle dne 24. ledna 1989 ve věznici na Floridě.

Vychovávali ho prarodiče a vyrůstal v domnění, že jsou to jeho rodiče a svou matku celé dětství považoval za svou sestru. Důvod byl prostý, jeho otec nebyl znám a prarodiče chtěli ochránit rodinu před společenskou ostudou.

Jeho matka se v následujících letech vdala, odstěhovala a chlapce vzala s sebou. Přijal příjmení svého otčíma a z Cowella se stal Bundy.

Varovné signály o jeho temné povaze se daly pozorovat již v poměrně brzkém věku. Fascinovaly ho chladné zbraně, zajímala ho pornografie, rád četl o vraždách a často se dopouštěl drobných krádeží.

Během dospívání byl Bundy vnímán jako velmi sympatický, vzdělaný a společenský muž. Zajímal se politiku, psychologii, práva a literaturu a dívkám se velmi líbil. Na škole v Seattlu potkal svou životní lásku Stephanii Brooksovou, která se s ním však záhy rozešla, protože se jí nezdál dostatečně ambiciózní. Bundyho rozchod naprosto zničil. Mnohé prameny dokonce uvádějí, že se jeho pozdější oběti této bývalé přítelkyni velmi podobaly.

V následujících letech začala jeho společenská hvězda strmě stoupat. Angažoval se v politice a paradoxně také v organizacích pomáhajícím obětem trestných činů. Pracoval v krizovém centru pro sebevrahy, kde si ho spolupracovníci nemohli vynachválit.

Kdy přesně začal vraždit není dodnes zřejmé. Oficiální prameny uvádějí, že poprvé policie zaznamenala zmizení několika atraktivních mladých studentek v roce 1974. Bundy používal stejný modus operandi. Před dívkou předstíral zranění ruky nebo nohy a požádal ji o pomoc. Dívka ho následně doprovodila k jeho vozidlu, kde ji omráčil úderem do hlavy, uškrtil a znásilnil. Pak se zbavil těla. K některým tělům se ale Bundy opakovaně vracel, aby je znásilnil ještě posmrtně. Několik svých obětí také dekapitoval a odnesl si jejich hlavy domů jako trofeje.

Postupem času přibývalo víc a víc svědků, kteří na místech únosů viděli pohledného tmavovlasého muže s vozidlem VW „broukem“. Policii se podařilo sestavit podobiznu a požádala prostřednictvím médií o pomoc. Mezi došlými tipy se objevilo i jméno Ted Bundy.

Smyčka se začala utahovat a Bundy se ve snaze zmizet přestěhoval. I v jeho novém působišti ovšem opět začaly mizet dívky a situace se opakovala.

K jeho dopadení velkou měrou přispěla jeho tehdejší přítelkyně, která jej poznala ve vysílané podobizně a také náhoda. Bundy byl zastaven policistou za překročení rychlosti a na zadním sedadle mu ležela pouta a kukla s otvory na oči. Tenkrát ještě zatčen nebyl, ale o pár měsíců už si jej policie spojila s případem jednoho z únosů a poslala ho do vazby.

Nicméně Bundy byl charismatický a schopný manipulátor, o kterém byli jeho přátelé a rodina přesvědčeni, že je nevinen. Vybrali tedy dostatek peněz a Bundy byl propuštěn na kauci.

V roce 1976 byl však odsouzen za únos a detektivové nasbírali dostatek důkazů i k jedné z vražd. Bundy se v procesu obhajoval sám, což mu také umožnilo v roce 1977 uprchnout a to poprvé skokem z okna knihovny, kde se připravoval a podruhé úzkým otvorem ve zdi své cely, který si vydlabal. Protáhl se otvorem do bytu šerifa, ukradl mu oblečení a auto a zmizel.

Na útěku v lednu 1978 vnikl na dívčí kolej, kde napadl čtyři studentky a dvě z nich zabil. V únoru následně unesl a zavraždil dvanáctiletou dívku. Čtyři dny po této vraždě byl naštěstí již definitivně zatčen.

Soudní proces byl značně medializován napříč Spojenými státy a charismatický vrah měl dokonce svou značnou fanouškovskou základnu s mnoha obdivovatelkami. Ve vězení se v roce 1980 dokonce s jednou z nich oženil a zplodil dceru.

Po celou dobu procesu se obhajoval sám a navzdory opakovaným výslechům trval deset let na své absolutní nevině. Přiznávat své skutky začal až ve chvíli, kdy bylo jasné, že se popravě nevyhne a postupnými výpověďmi se snažil její termín alespoň posunout.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz