Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dvě policie v jedné malé republice jsou historickým přežitkem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Myšlenka sloučit státní policii s tou obecní je dodnes oblíbeným politickým tématem, které se objeví většinou v předvolebním období. A pak zase rychle zanikne.

Článek

V České republice vedle sebe fungují dva bezpečnostní sbory mající za úkol nás chránit před jakýmkoli nebezpečím. Oba se dlouhodobě potýkají s nedostatkem lidských zdrojů, přibývajícím množstvím práce a značnou neoblíbeností v očích obyvatelstva. Jejich sjednocení by výrazně pomohlo naprosto všemu a všem.

Státní policii financuje ze svého rozpočtu stát. Její příslušníci mají širší kompetence a po patnácti odsloužených letech nárok na rentu. Městskou policii si může zřídit každá obec. Tedy pokud na to má dostatek finančních zdrojů, protože se zdaleka nejedná o levnou záležitost. Už v zákoně o obecní policii se dočtete, že ji řídí starosta nebo pověřený zastupitel, což z ní činí svým způsobem i politický nástroj obecní moci.

Zatímco policista může působit na celém území České republiky a jeho agendu tvoří trestní i přestupková kriminalita, strážník obecní policie může vykonávat svou pravomoc pouze na území obce, pro kterou pracuje, a projednává výhradně přestupky. Veškerá podezření na trestný čin pak musí předávat státní policii.

V mnoha jiných zemích mají zřízenu policii jen jednu. Ať už ji nazývají státní, metropolitní, republiková či jinak. A má to svou logiku. Proč by v jednom státě měly vedle sebe existovat dva podobně zaměřené sbory, ale s jinými kompetencemi, pravomocemi, systémem vzdělávání či nárokem na výsluhu?

Přitom vznik „metropolitní policie“ nebyl v roce 2008 daleko od realizace. Pilotním projektem se měla stát ta pražská a postupně se rozšířit do všech větších měst. Dokonce vznikl i zákon o metropolitní policii. Pak ale náhle veškerá iniciativa utichla a nad tímto nápadem se zavřely vody.

Oficiálních verzí, proč nedošlo k realizaci, bylo několik. Nejvíce z nich bylo slyšet, že nebyla nalezena shoda na financování jednotné policie a nebyl nalezen způsob vyplácení nároku na rentu. Neoficiálně se proslýchalo, že by političtí bardi ve „svých“ obcích přišli o nástroj k vynucování některých povinností občanů a důkaz moci.

Přitom pokud bychom popustili uzdu fantazii a dokázali státní a městskou policii spojit, vyřešilo by se hned několik problémů najednou. Vznikl by opravdu jednotný bezpečnostní sbor se stabilní členskou základnou, protože by odpadlo nekonečné „přetahování se“ o lidi, které mezi státní a městskou policií probíhá dlouhé roky a také by skončily nejasnosti v očích občanů, která že to uniforma jim vlastně může pomoci.

Nehledě na to, že vyjmutí bezpečnostního sboru ze spárů místních politiků by bylo také ku prospěchu věci. Starostové by si nemohli ze strážníků dělat placené vymahače parkovného či svou osobní ochranku. Mít v zemi s deseti miliony obyvatel dvě policie je opravdu již jen historickým přežitkem.

Zdroje:

zákon o obecní policii, zákon o Policii ČR, zákon o metropolitní policii, iRozhlas

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz