Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pirátský sen o velké politice skončil

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Není snad nikoho v této zemi, kdo by nezaregistroval současnou vládní krizi. I já si dovolím kousek ze svého pohledu zde napsat.

Článek

Velmi dobře si vzpomínám na první okamžiky, kdy politická strana s názvem Piráti vstoupila na českou scénu vrcholové politiky a s elánem a vervou se snažila oslovit co nejvíce zejména mladších voličů prostřednictvím různých moderních IT nástrojů.

Tehdy hodně mladý předseda s dredy na hlavě a výrazným chraplákem mi připadal jako zjevení z jiného světa. Na mítinky i do televize chodil v odraných riflích, říkal nahlas co si myslí a svými ideály dokázal udolat leckterého voliče.

Uvěřil jsem také. Vidina transparentnosti, čestnosti a pevných morálních zásad byla příliš lákavá, tudíž jsem jí dal šanci. V roce 2017 se Piráti prosadili do Poslanecké sněmovny. A to byl z mého úhlu pohledu začátek konce zajímavých rebelů.

Že se politika bez podpory dalších politických stran dělat nedá, zjistil svého času už známý reportér Radek John, jehož kariéra ministra dopadla dost neslavně. Piráti rychle pochopili, že se musí přizpůsobit a směle se tehdy vrhli do opozice s dalšími stranami.

Překlenuli vládu Andreje Babiše, aby se v dalších volbách v koalici PirStan dostali do vlády. Už tady bylo zvláštní, že došlo k onomu slavnému „vykřížkování“. Občané voliči dali mohutně najevo, že období slávy Pirátů již skončilo a snažili se prosadit stranu Starostů. Ti sice v tu chvíli již jen mohli litovat pirátské spolupráce, ale couvnout nešlo.

A tak přes všechny ztráty Piráti stále věřili ve svou politickou moc. Ve vládě Petra Fialy jim však pšenka dokvetla. Totálně zpackaná a nakonec absolutně nevysvětlená digitalizace stavebního řízení pod patronátem jejich šéfa byla předposledním pomyslným hřebíčkem do rakve.

Tím úplně posledním pak bylo to, co následovalo po jeho odvolání. Moc bych se divil, kdyby s touhle partou ještě někdo někdy chtěl navázat jakoukoli, nejen politickou spolupráci. Pod palbou výčitek, obviňování a křiku nezůstal ušetřen žádný z koaličních partnerů.

S heslem „jeden za všechny a všichni za jednoho“ odstoupili z vlády a donutili k tomuto kroku i ty, kterým se zas až tolik nechtělo. Starostové na svůj slib o tom, že tem i zpět půjdou s Piráty radši rychle pozapomněli a tváří se, že hrdinně zachraňují situaci. Pirátské období v čele našeho státu nejspíš na pěkně dlouhou dobu skončilo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz