Hlavní obsah
Rodina a děti

Soužití více generací není vždy jednoduché a vyžaduje respekt

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Mít doma pohádkovou babičku či dědečka by si přál asi každý. Co když to ale pohádka úplně není…

Článek

Není to tak dávno, kdy bylo soužití více generací v jednom příbytku považováno za naprosto normální. Právě naopak bylo odsouzeníhodné, když se „mladí“ osamostatnili a nechali rodiče samotné. Ono, ne nadarmo se přeci říká: „Pořiďte si děti, ať se o vás má na stáří kdo postarat.“

Ostatně z toho důvodu se stavěly i vícegenerační domy. Tak nějak se počítalo s tím, že v nich budou bydlet nejméně dvě rodiny. Starší generace obvykle zabydlela spodní patro, protože by v budoucnu mohly být problémem schody a mladší generace patro vrchní.

Po narození vnoučat byla obrovská výhoda mít doma hlídací babičku či dědečka, kteří se postarali v době, kdy rodičové museli být v práci. Babička napekla, navařila, uklidila, postarala se, dědeček opravil, odvezl, nakoupil a tak dále. Jenže co když ono soužití přináší víc trápení než výhod?

Můj bratr bydlí v takovém vícegeneračním domečku se svou tchyní a tchánem. Jsou to moc milí lidé, ale mají tendenci do všeho mluvit a u všeho být. Nehledě na to, že paní tchyně je toho názoru, že ve svém domě, který vlastníma rukama postavila, neexistují dveře, na které by musela klepat.

A tak jim do vrchního bytu doslova vtrhne kdykoli se jí zamane. Nutno však podotknout, že bez její pomoci by se jako rodiny se dvěma malými dětmi neobešli a ona to moc dobře ví. Takže když bratrovi jednou za čas tzv. rupnou nervy, usadí ho tím, že ona není nikomu povinna hlídat děti a ať si to udělají, jak chtějí.

Tchán zase musí být u všeho, co se děje na zahradě. Takže ať už je třeba cokoli opravit, udělat, složit, přivézt či odvézt, neobejde se to bez jeho dobrých rad. Což samozřejmě vyústilo v totální nechuť dělat vlastně cokoli.

Nedávno jsem se s bratrem sešel na pivu a ke svému úžasu si vyposlechl pár neuvěřitelných historek o tom, jaké situace takové soužití přináší. A to včetně narušení soukromí i ve chvílích nejintimnějších. Sám bratr přiznal, že byť se považuje za trpělivého a dobrosrdečného člověka, tohle je nad jeho síly a v momentě, kdy se děti jen trochu osamostatní, bude hledat jiné bydlení, i kdyby to byl dvoupokoják na sídlišti.

A pak že soužití více generací je pro všechny prospěšné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz