Hlavní obsah
Rodina a děti

Střídavá péče je o domluvě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Střídavá péče je velmi častým řešením, jak se spravedlivě podělit o čas strávený s potomky i po té, co se partneři rozejdou. Vyžaduje však plánování a dobrou domluvu.

Článek

Dle statistik končí téměř každé druhé manželství rozvodem. Kolik partnerství končí rozchodem se naštěstí nikde neeviduje, to by asi nebyla pěkná čísla. Bohužel nejhůře na tom bývají při těchto rozvodech či rozchodech děti, jejichž rodiče se rozhodli jít dál každý jinou cestou.

Smutným faktem je, že jen mizivé procento bývalých partnerů se dokáže v klidu domluvit na dalším fungování a péči o společné potomky. A i u toho mizivého procenta se často stává, že se původní domluva v průběhu let nějakým způsobem zvrtne.

Týden co týden v jiném pokojíčku

Asi nejčastější formou střídavky bývá, že se dítko každý týden stěhuje k jinému rodiči. Tento systém má své mínusy zejména v případě, kdy tyto dva domovy jsou daleko od sebe a dítě navštěvuje dvě různé školy a kroužky. Pak je to spíš organizovaný chaos a být přijat v několika různých kolektivech není zrovna jednoduché.

Ale vzhledem k tomu, že rodič povětšinou nemá jiné východisko skloubitelné s pracovními povinnostmi případně s novým partnerem či partnerkou, bývá to nejčastěji dítě, které musí spát každý týden v jiném pokojíku.

Výměna rodičů

Spolužák mého synovce mi při jedné návštěvě popisoval jejich střídavou péči. On se nikam stěhovat nemusí, ale v bytě se týden co týden střídají máma s tátou. Což je pro dítě asi snesitelnější varianta s nižší frekvencí nutných změn, ale je udržitelné pouze v případě, že si rodič nenajde nového partnera a nebo pokud ho najde, tak mu to partner bude tolerovat.

Ono těžko si představit plánovat budoucnost či rodinu s někým, kdo bude bydlet doma pouze každý druhý týden. Ale znám případy, kdy to funguje i takto.

Krátký a dlouhý týden

Trochu víc plánování a organizování zabere střídavka „na směny“, kterou mívají právě zejména rodiče takto pracující. Tam je důležité hlavně pamatovat na včasné vyzvednutí a odevzdání potomka, tudíž stejně jako v případech nepravidelného střídání je dobré vytvořit si předem dobrý harmonogram.

Ať už zvolíte kteroukoli variantu či vymyslíte svůj systém, vždy se musíte umět spolu domluvit. Střídavka vyžaduje podrobné předávání informací, dobré plánování a kvalitní organizaci, aby vše probíhalo hladce a v životě dítěte nebyl chaos.

Zdroje: Deník, Sezam zprávy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz