Hlavní obsah
Názory a úvahy

Teambuilding: pro jedny zábava, pro druhé utrpení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Teambuilding je považován za moderní manažerský nástroj ke stmelení pracovního kolektivu. Ne každý z něj ale musí být nadšený.

Článek

Moderní doba si žádá moderní metody a přístupy. A to ve všem, tedy i v oblasti řízení lidských zdrojů. Na internetu lze dohledat nespočet manažerských školení na téma komunikace, vedení týmu, problémový zaměstnanec aj. Stejně tak široká je i nabídka supervizorů, jejichž povolání se dostává na přední příčky žádanosti. V podstatě každá firma, která jde jen trochu s dobou, nabízí svým zaměstnancům služby supervizora.

Každý manažer se chce pochlubit svým skvělým, stmeleným, dobře fungujícím týmem, kde si všichni poplácávají po ramenou, rozumí si a ideálně spolu chodí ještě ve volném čase na pivo. Jakby přestala existovat různorodost lidských povah a zapomnělo se, že v každém kolektivu se najde někdo, kdo ho svým způsobem bude vždy narušovat. Někde v těch všech učebnicích a příručkách vykvetla utkvělá představa, že práci odvede jen naprosto sehraná parta lidí.

Já měl tu čest pracovat s několika různorodými týmy v různých firmách a organizacích a zodpovědně mohu říct, že dokonale sehraný přátelský kolektiv prostě neexistuje, a že se jejich manažeři opravdu snažili.

Jeden z mých prvních nadřízených byl poněkud chaotický šedesátník, který sice neublížil, ale také se nikdy nikoho nezastal. Prostě se chtěl v klidu dožít důchodu a mít klid. Ale pravidelně dvakrát ročně nás všech dvanáct podřízených pracovníků sezval do restauračního zařízení a neexistovalo nepřijít. On sám to chápal jako vynikající způsob tmelení kolektivu a také to tak před vedením firmy prezentoval, pro nás to bylo jen zbytečné utrpení, protože jsme se absolutně neměli mezi sebou o čem bavit. Každý tedy splnil svou povinnost a když se přiblížila jakž takž společensky únosná hodina k tomu se vypařit, tak zmizel.

Další z mých šéfů byl známý svým neotřelým moderním přístupem a snahou věci neustále posouvat kupředu. Tým, do kterého jsem se však dostal, byl kolektivem naprostých sólistů, každý si spravoval svou agendu a s ostatními se bavil pouze v nutných případech. V rámci tmelení kolektivu nás tedy vyslal na dvoudenní teambuilding „Přežití v divočině“.

Nasmlouvaná firma si převzala tři týmy odevzdaných a otrávených lidí a vysadila je s minimálním vybavením hluboko v Krkonoších. Co vám budu vyprávět, po návratu jsme se měli rádi ještě méně. Tento společný zážitek nebyl z těch nejlepších.

No a pak klasika – společné výlety, únikové hry, grilování, oslavy. Pořád to ale má společného jediné, stmelujete se nuceně s lidmi, se kterými byste se v soukromí třeba ani nebavili.

Ten, kdo vymyslí funkční a hlavně příjemné řešení pro všechny, bude aspirant na Nobelovku. Teambuildingy jsou totiž povětšinou pro zaměstnance pouze splněním povinnosti, aneb co si to ten šéf zase vymyslel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz