Hlavní obsah
Umění a zábava

Teorie velkého třesku: kultovní seriál, který jedni milují a druzí nenávidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Americký sitcom ze světa mladých vědců si získal fanoušky po celém světe. U nás je dodnes opakovaně reprízován a stále má své nadšené diváky.

Článek

Teorie velkého třesku (z angl. "The Big Bang Theory") byla poprvé vysílána v letech 2007 až 2019 stanicí CBS. Celkem bylo natočeno 279 epizod ve 12 sériích. Původní pilotní díl, který by dal celému seriálu odlišnou dějovou linku, nebyl nikdy odvysílán. Do dneška je k dohledání pouze na internetu. Seriál byl natáčen před živým publikem a produkce se ujala společnost Warner Bros.

Stručný děj

Celý děj je postaven na osudech čtyř mladých vědců, kteří jsou sice špičkami ve svých oborech, ale v sociálních interakcích mírně řečeno nepoužitelní. Do jejich života hned v prvním díle doslova vpadne atraktivní blondýnka Penny, která jim vnáší pohled do obyčejného lidského vnímání světa a vztahů.

Do Penny se Leonard zamiluje na první pohled a jeho marné usilování o získání její náklonnosti je zdrojem mnoha humorných okamžiků v prvních několika sériích. Díky Penny si najde vážnou známost astronaut Howard a do seriálu přibude postava Bernadette. Společnými silami pak přátelé naleznou dívku i nejkomplikovanější postavě Sheldnovi. Pomocí inzerátu jej seznámí s neméně inteligentní a zpočátku asociální Amy. Vztahovým smolařem z celé party je poslední člen, Rajesh. Ten až do posledního dílu šesté série není schopen mluvit se ženami bez požití alkoholu a životní lásku si až do konce posledního dílu nenajde.

Ústřední postavy

Nejvíce se děj točí okolo Sheldona Lee Coopera a Leonarda Hofstadtera. Sheldon je už odmalička považován za zázračné dítě a s jeho avizovaným IQ 187 se mu podařilo získat doktorát již v 16 letech. Sheldon je v seriálu vykreslen jako geniální, sobecký narcista se sklonem k obsesi a neschopností pochopit sarkasmus. Na dveře klepe vždy třikrát a sedět musí vždy pouze na svém místě. Pro diváka však to, co by v reálu bylo „na zabití“ je v seriálu zdrojem nekonečné série skvělého sarkastického humoru.

Leonard s IQ 173 získal doktorát ve 24 letech. Je spolubydlícím Sheldona a jejich soužití je poznamenáno Sheldonovou „Dohodou spolubydlících“, která obsahuje pravidlo téměř na vše, včetně rozpisu použití toalety. V sedmé sérii se zasnoubí s Penny ožení se sní.

V seriálu se v mnoha menších rolích objevilo několik známých osobností jako je Charlie Sheen, Elon Musk, Wil Wheaton či Stephen Hawking.

Poslední díl tohoto sitcomu byl odvysílán v roce 2019 a široká základna fanoušků si samozřejmě přála pokračování. Tím, kdo v seriálu ale hrát nechtěl byl představitel Sheldona Coopera, Jim Parsons. Spekulovalo se o jeho nehorázných finančních požadavcích za natočení dalších dílů, on sám pro média však uvedl, že si prostě uvědomil, že pokračovat nechce.

Teorie svým způsobem ještě ožila prostřednictvím seriálu Malý Sheldon, který popisuje dětství a dospívání tohoto geniálního vědce a z kuloáru stanice HBO se již nějakou dobu proslýchá o novém seriálu v podobě spin-off, což je obdoba Malého Sheldona, kdy v seriálu vystupuje jen jedna z postav Teorie a celý děj se točí kolem ní.

Teorie velkého třesku si údajně získala ze všech seriálů na světě nejvíc fanoušků. Jak už to bývá, jsou ale samozřejmě i tací, kteří jí v oblibě nemají a z jejich řad zaznívají hlasy o ubohém humoru či laciné zápletce. Nejspíš jde o hrstku lidí, kterým specifický druh někdy až drsného sarkastického humoru není blízký.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz