Hlavní obsah
Názory a úvahy

27 let, několik vyhozených miliard a lidi si zase musí pomoct sami

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Události posledních dní musí nutně v každém z nás vyvolat celou řadu otázek, na které nejspíš neexistují odpovědi.

Článek

V roce 1997 se zejména severní Moravou přehnaly ničivé povodně. Je fakt, že tenkrát systém včasného varování neexistoval a velká voda zaplavila města a vesnice v podstatě ze dne na den naprosto nečekaně. Pamatuji si jako dneska, jak nám příbuzní z Nové Vsi u Ostravy volali, že jsou evakuováni v nějaké tělocvičně a dům mají z poloviny pod vodou.

Odklidily se škody, koupil nový nábytek, zrenovovala okrasná zahrada a život šel dál. Jen s tím rozdílem, že si pojišťovny uvědomily význam slov „záplavová oblast“. Města i obce sice začala se vší pompou budovat protipovodňové hráze a jiná další opatření k zabránění tomu, aby se situace opakovala, ale v podstatě to skončilo u sepsání krizových plánů a vytvoření krizových komisí, které se v posledních dvaceti sedmi letech scházely na účet daňových poplatníků.

Letos přišla povodeň další, podle slov pamětníků daleko ničivější než ta předchozí. Voda vzala několika lidem životy, mnoha domovy a spoustě garáže a zahrady. A jediné, co lze pozitivního na celé situaci konstatovat je, že jsme ji čekali tři dny předem. Ale připravoval se někdo? A lze se vůbec připravit?

Příbuzní v Nové Vsi mají dům opět pod vodou, tentokrát ne z poloviny, ale celý. Tisíce domácností zůstaly bez elektřiny, tepla a teplé vody. A co je mi také obrovskou záhadou, nebyl signál a spadl internet. Dovolat se prostě na některá místa nešlo.

Tak co jsme vlastně za těch uplynulých dvacet sedm let udělali pro to, aby se situace neopakovala? Všechna čest hasičům, policistům, strážníkům a dalším, kteří dělali co mohli, aby zachránili co se jen dá, ale to dělali i v devadesátém sedmém.

Obzvláště mne nadzvedla informace, že za všechno vlastně mohou aktivisté, kteří již roky brání stavbě přehrady. Nedovedu posoudit, nakolik by přehrada v minulých dnech pomohla, ale co mohu říci určitě, všude by rozhodně pomoci nemohla. A v místech, kde její vystavění nemá na nic vliv by velká voda byla stejně.

Když to tedy shrneme. Protipovodňová opatření za miliardy byla investicí vyhozenou oknem, na rozdíl od devadesátého sedmého zůstala spousta domů bez pojištění proti škodám způsobeným povodní a vláda se stejně jako tenkrát jezdí fotit do postižených míst, aby z celé situace „vytřískala“ politické body. Jinak si lidi opět a zase musí pomoci sami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz