Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zdražování cigaret pod průhlednou záminkou ochrany zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

O škodlivosti cigaret určitě polemizovat nechci, ale že nám už několikátá vláda tvrdí, že jejich zdražování je kvůli našemu zdraví, to mi opravdu vadí.

Článek

Asi jako většina z nás, i já měl své krátké kuřácké období někde na pomezí dětství a dospělosti. Bylo to tenkrát prostě IN procházet se v partě se „žvárem“ v puse, důležitě vyfukovat dým a vést u toho životně důležité debaty. Kouřilo se v hospodách, ve vlacích, na pracovištích, prostě všude.

Když se potom začaly projevovat důsledky této neřesti na zdraví, začalo se bít na poplach. Přišla velká osvěta o škodlivosti tabákových výrobků, na krabičkách se objevily nechutné obrázky a už na základních školách děti ví, že kouření vede ke spoustě nemocí.

No jo, ale co dělat, když prodej tabákových výrobků a v současné době i různých jiných alternativ tak spolehlivě léta plnil státní kasu? Nemůžeme přeci teď do světa volat, kupujte!, protože když nekoupíte ubyde pár tolik důležitých miliard. Tak se budeme tvářit, že s tím nesouhlasíme a čím méně lidí bude kouřit, tím dražší to holt musí být.

Zakrývat zdražování cigaret bohulibým úmyslem ochrany zdraví je naoko líbivá politika. Ale kolik kuřáků tímto opatřením vláda asi odradí? Když pominu podnikavost českého národa, kdy odnepaměti jsme si byli schopni opatřit jakékoli zboží za nižší cenu jinde a jinak a vláda tím vlastně dává zelenou rozvoji „černého trhu“, tak by bylo možná na čase na rovinu také přiznat, že o nekuřácké obyvatelstvo tady zas až tak nikdo příliš nestojí.

Chcete ochránit zdraví? Dobrá. Postavte prodej veškerých tabákových výrobků mimo zákon pod vysokými tresty. Zakažte dovoz, výrobu, zpracování a kuřáky, které jste vyhnali z veškerých vnitřních společenských prostor, vyžeňte i z balkonů, zahrad či zahrádek. To by státní kasu zabolelo.

Tak jinak. Nařiďte zaměstnavatelům, aby zakázali kuřácké pauzy a doktorům, aby každého kuřáka ohlásili jeho zdravotní pojišťovně, ať platí dvojnásobné zdravotní pojištění. Ovšem jestli doposud ten Václavák nebyl plný, tak teď už by asi opravdu byl.

A, milá vládo, nechci radit, ale slyšeli jste o tom, že škodlivá jsou i tučná jídla, sedavé zaměstnání nebo stres? Stres je na žebříčku spouštěčů různých nemocí na neoficiálním prvním místě. Navrhuji pravidelně zdražovat vše, co lidi stresuje. Ano, s poplatkem za televizi nejspíš začnete, chápu, také nejspíš pro naše dobro. Ale co třeba zaměstnání? Budou firmy, kde lidé pracují ve větším stresu odvádět vyšší poplatky za zdravotní pojištění svých zaměstnanců?

Pravidelné zdražování tabákových výrobků má jediný účel, naplnit státní kasu. O zdraví tady opravdu příliš nejde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz