Hlavní obsah
Cestování

Sicilské Palermo: 15 míst, která nesmíte vynechat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Efemy / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Část kašny na náměstí Piazza Pretoria

Palermo je pátým největším městem Itálie a zároveň hlavním městem ostrova Sicílie. Skýtá nespočet zajímavostí historického i přírodního charakteru. My vám představíme TOP 15 míst, která nesmíte vynechat.

Článek

Palermo je nechvalně známo pro svou mafiánskou pověst. Ve městě se však i přesto budete cítit bezpečně a jako turista se do žádného mafiánského vyřizování účtů nemáte šanci dostat. Teprve v Palermu zažijete tu pravou italskou atmosféru, ochutnáte místní speciality a ve všudypřítomných kavárničkách můžete odpočívat beze shonu a nervozity.

Jen jedno varování. Pokud v Palermu plánujete používat vlastní auto nebo půjčený vůz, dobře si nastudujte městskou infrastrukturu. Až na hlavní bulváry jsou totiž takřka všechny palermské ulice jednosměrné, tudíž nikdy nepojedete z jednoho místa do druhého stejnou cestou jako nazpět. Pro řidiče je to tam naprostý očistec, ale i turista využívající veřejnou dopravu bude mnohdy zmaten. Tím, že jsou ulice jednosměrné, nenajdete nikdy dvě autobusové zástavky naproti sobě v opačném směru, ale musíte jít mnohdy o několik ulic dál, abyste našli zastávku ve vašem směru. A jak už asi víte, veřejná doprava v Itálii jezdí, jak se jí zlíbí, takže nehledejte žádné jízdní řády, prostě čekejte, až to pojede.

Ale zpátky k našemu TOP 15 Palerma. Dnes vám představíme prvních pět z našeho výběru. Tak jdeme na to.

Foto: Charles Pelagalli / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Katedrála v Palermu v arabsko-normanském stylu

O palermské katedrále jsme hovořili již v minulých článcích, ale je potřeba ji zmínit znovu. Patří totiž k absolutní špičce toho, co můžete v Palermu vidět. Její oficiální název je Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a je postavena v arabsko-normanské stylu. Na Sicílii se totiž během staletí vystřídalo mnoho kultur a nejvíce je místní kultura ovlivněná právě Araby a Normany.

Katedrála zde stála již v 6. století, následně byla Araby přeměněna na mešitu. Ve 12. století pak byla zcela stržena, neboť byla silně poničena mohutným zemětřesením. Ta katedrála, kterou dnes v Palermu můžeme vidět, tak pochází právě ze 12. století.

Foto: Antoine Pitrou / Wikipedia Commons / Lincenza Arte Libera 1.2

Výstup a procházka po střeše palermské katedrály vás uchvátí

Je to impozantní komplex s nádherným interiérem. Nejvíce vám však doporučujeme vystoupat na střechu tohoto chrámu, kde se můžete procházet a sledovat okolí, vlastně celé Palermo i se zvedajícími se horami kolem něj.

Foto: Holger Uwe Schmitt / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

náměstí Quattro Canti

Kousek od katedrály můžeme navštívit osmiboké náměstí zvané Quattro Canti. Když se na něm ocitnete, zjistíte, že toto náměstí je protnuto dvěma ulicemi jako rameny kříže, které se náměstí přibližují a zase oddalují. A mezi těmito prostory pro přístup na náměstí stojí vždy po jednom domu, jejichž průčelí je na první pohled naprosto stejné. A právě proto je toto náměstí tak magické.

Při podrobném zkoumání samozřejmě zjistíme, že se jedná jen o stejný styl, ale sochařská výzdoba a další ornamenty na domech se liší. Každé z těchto průčelí má totiž znázorňovat jedno z ročních období. Samotné Quattro Canti pak v překladu znamená čtyři písně. Jedná se o přesný střed celého Palerma.

Foto: Marcello Troisi / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Náměstí Piazza Pretoria s kašnou

Hned u tohoto náměstí se trochu stranou nachází ještě jedno neméně krásné náměstí, tzv. Piazza Pretoria. Na něm najdeme ohromnou stupňovitou kašnu obklopenou sochami Francesca Camillianiho.

Foto: Archeologo / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Normanský palác v Palermu

Foto: Gorup de Besanez / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Palatinská kaple jako součást Normanského paláce

Normanský královský palác ze 12. století je jednou z dominant Palerma. Málokdo ale ví, že právě zde byla tehdejším panovníkem Sicilského království vydána Zlatá bula sicilská, která zaručovala přemyslovským panovníkům právo na dědičný královský titul. Došlo k tomu v roce 1212 a tato bula byla udělena knížeti Přemyslu Otakarovi I.

Palác je velkým komplexem, z něhož je přístupných pouze několik sálů, neboť zde až do dnešních dnů sídlí sicilský parlament. O největší klenot ale nepřijdeme. Nejkrásnějším prostorem v paláci je Cappella Palatina. Hned při vstupu na vás dýchne závaz orientu. Všude kam se podíváte, uvidíte barevné byzantské mozaiky a tzv. fatimidské oblouky tolik připomínající arabskou kulturu. Toto místo je naprostým unikátem a i přes vysoké vstupné nebudete litovat jeho návštěvy.

Foto: Leandro Neumann Ciuffo / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Porta Nuova, brána do města vedle Normanského paláce

Porta Nuova těsně sousedí s Normanským královským palácem a po staletí byla nejdůležitější vstupní branou do Palerma.

Foto: Bjs / Wikipedia Commons / CC0 1.0

Teatro Politeama

Divadlo Politeama, správně nazývané Politeama Garibaldi, najdeme kousek od středu Palerma směrem na pláž Mondello. Jedná se o monumentální divadelní prostor otevřený v druhé polovině 19. století. První představení, které se zde hrálo, nese v překladu název Kapuleti a Montekové, tedy jedná se o představení s odkazem na Shakespearovu hru Romeo a Julie odehrávající se v italské Veroně.

Na závěr dnešní pětice nejlepších míst v Palermu odbočíme od historie a kultury, ty si necháme zase na příště, a podíváme se na místo, kde můžete potěšit svůj zrak a hlavně své chuťové buňky. Na největší městský trh, který funguje každý den. Na Ballarò.

Místní prodejci se zde pyšní tím, že prodávají čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu z palermského venkova. Kromě ovoce a zeleniny tu ale koupíte i čerstvé ryby a mořské plody za skvělé ceny. Přímo před vámi zde prodejci vymačkají šťávu téměř z jakéhokoliv ovoce a vy si jej tak můžete hned vychutnat. Kromě klasických pomerančů můžete ochutnat čerstvou šťávu například z ananasu nebo granátového jablka.

Foto: Hein56didden / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Zvláštní druh cukety, tzv. Sicilský had, prodávaný na místním trhu

Ballarò je i místem, kde se připravuje a prodává mnoho druhů pouličního jídla. Můžete zvolit klasiku a dát si například grilované krevety, steak z tuňáka, těstoviny s mořskými plody, nebo můžete zkusit trochu experimentovat. Za zkoušku určitě stojí vařená chobotnice, ústřice, nebo syrové ančovičky zakápnuté pouze citronem a olivovým olejem.

Foto: Benjamín Núnez Gonzalez / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Ballarò, denně čerstvé ryby

Pokud se toho ale nebojíte, zkuste nějakou z pravých místních specialit. Dejte si cizrnové placičky se smaženými bramborovými šiškami nazývané panelle è crocche, ochutnejte vařenou slezinu v bulce či rýžové koule plněné masovým ragú a italskými sýry zvané arancini. Opravdu to stojí za to. O palermských a sicilských specialitách si povíme ještě podrobněji v některém z příštích článků.

Tak tolik k prvním pěti nejzajímavějším místům Palerma, která nemůže žádný jeho návštěvník opomenout. Příště si představíme další pětici. Jestli si totiž myslíte, že už toho bylo dost a Palermo již nemá co nabídnout, tak vás přesvědčíme o opaku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz