Hlavní obsah
Aktuální dění

Čína a svět tento týden: Návštěvy i čipy z Tchaj-wanu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Av Wang Yu Ching / Office of the President / CC BY 2.0

Konference Forum 2000 v Praze hostila bývalou prezidentku Tchaj-wanu Cchaj Jing-wen; tchajwanský ministr oznámil rozšiřování čipové výroby v Evropě.

Článek

Další manévry v Úžině

V neděli Tchajwanskou úžinou proplula letadlová loď Čínské lidové osvobozenecké armády, v pondělí pak ČLR kolem Tchaj-wanu uspořádala rozsáhlá vojenská cvičení. Nešlo o největší cvičení za poslední roky, zároveň se při nich nestřílelo ostrými střelami, jak tomu bylo například v srpnu roku 2022. Cvičení jsou vnímaná jako odpověď na projev prezidenta Tchaj-wanu Laj Čching-tea. Ten při příležitosti státního svátku 10. října mimo jiné řekl, že Čína nemá právo žádným způsobem reprezentovat Tchaj-wan a obě strany Úžiny by spolu měly jednat jako rovný s rovným.

Čínská lidová republika se snaží Tchaj-wan na mezinárodním poli izolovat a doufá, že by takto pro ni mohlo být snazší Tchaj-wan postupně přimět k připojení. Zároveň se manipulacemi a dezinformacemi snaží přesvědčit mezinárodní společenství, že na to má právo. Obyvatelé Tchaj-wanu, který ČLR nikdy nespravovala, však připojení nechtějí a cení si své svobody a nezávislosti. Proto ČLR postupně zvyšuje svou vojenskou přítomnost v regionu a snaží se své vojenské kapacity rozšířit a modernizovat natolik, aby byla případné vojenské invaze na Tchaj-wan schopna. V průběhu let postupně zvyšuje četnost i intenzitu vojenských cvičení. Tyto kroky vyvolávají reakce okolních zemí, které mají samy s ČLR problematické vztahy, ale i Spojených států, které se snaží udržet si své dominantní postavení v Tichém oceánu.

Zdroje:

Rostoucí čipový průmysl v Evropě a ČR

Tchajwanský čipový obr, společnost TSMC, se chystá pokračovat v trendu expanze výroby dále do světa a plánuje vybudovat několik dalších továren i v Evropě. Nové fabriky by měly navázat na aktuálně budovanou továrnu v Drážďanech, která vzniká ve spolupráci s německými firmami. Nové závody se však zaměří na čipy pro odlišná odvětví, než vyrábí továrna v Německu, která se specializuje především na čipy pro evropský automobilový průmysl. Informaci sdělil v rozhovoru pro televizi Bloomberg tchajwanský ministr pro vědu a technologie Wu Čcheng-wen, nicméně samotná TSMC tyto plány zatím nepotvrdila.

Bloomberg a další světová média hovoří o důležité pozici České republiky, která se díky dobrým vztahům s Tchaj-wanem a blízkosti k drážďanské továrně stává významnou součástí evropského dodavatelského řetězce polovodičů, přestože sama nedisponuje čipovou „gigatovárnou“. Děje se tak skrze projekty, jako jsou vznikající čipová centra v Praze a Brně. Tchajwanští dodavatelé pro TSMC mají také stále větší zájem otevřít v ČR vlastní pobočky a v zemi dále investovat. Další detaily ohledně plánů TSMC a dalších čipových firem pro Česko a Evropu by mohly být jasnější po chystané akci, která se uskuteční v Praze.

Zdroje:

Brněnský veletrh v čínském tisku

Zatímco ekonomická diplomacie mezi ČR a Tchaj-wanem přináší své plody, ta česko-čínská je od krachu zemanovského „restartu“, který sám o sobě přinesl minimum výsledků, v útlumu. O posledním pokusu o její oživení během Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně jsme psali už v minulém newsletteru, kromě nás o něm pak podrobněji referoval také pražský zpravodaj stranického deníku Kuang-ming ž’-pao. Podle deníku a čínského velvyslance ČLR Feng Piaa chce Čína s ČR spolupracovat v mnoha odvětvích, jako je automobilový průmysl, letectví či strojírenství, a ráda by využila „obrovský potenciál v oblasti výstavby infrastruktury, logistiky a dopravy“. Tato spolupráce by se podle účastníků akce měla dále prohlubovat v rámci čínské iniciativy Pásu a stezky, kterou ale i samotná Čína v posledních letech postupně upozaďuje na úkor nových projektů.

Na akci vystoupili mimo jiné i zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu a české Hospodářské komory. Probíraným tématem byly přirozeně i nedávná evropská cla na čínské elektrovozy, jejichž zavedení je podle podle viceprezidenta Hospodářské komory Michala Štefla ze strany EU „sebevražedným chováním“. Čínská ekonomika dle něj dosáhla od období „reforem a otevření“ značných výsledků a dnes bez jejího zboží například nemůžeme slavit Vánoce. Jako vhodný dárek k Vánocům by připadal v úvahu např. robotický pes čínské firmy Unitree Robotics, který dle článku účastníky akce zaujal nejvíce.

Zdroje:

Exprezidentka Cchaj Jing-wen na Foru 2000

První zahraniční cesta bývalé prezidentky Tchaj-wanu Cchaj Jing-wen po odchodu z úřadu v květnu letošního roku vedla do České republiky; její první kroky po příjezdu pak ke hrobu Václava Havla. Ve svém proslovu na 28. ročníku konference Forum 2000 zdůraznila demokratickou odolnost ostrova v podmínkách rostoucího tlaku Pekingu, důležitost mezinárodní spolupráce se spřízněnými zeměmi i vděčnost za podporu ze strany České republiky jako jednoho z klíčových spojenců Tchaj-wanu na mezinárodní scéně. Čínská ambasáda v Praze reagovala na její návštěvu očekávatelným prohlášením a obligátní kritikou „separatistů“.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz