Hlavní obsah
Aktuální dění

Čína a svět tento týden: Obchodní války na několika frontách

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: James St. John / CC BY 2.0 / Wikimedia Commons

Čína omezuje svůj vývoz antimonu.

ČLR podniká nové kroky ve sporech o elektromobily i polovodiče.

Článek

Strategická setkání na třech kontinentech

Minulý týden čínský premiér Li Čchiang poprvé ve funkci navštívil Ruskou federaci a Bělorusko. Zatímco posílené „partnerství bez hranic“ s Moskvou přináší Pekingu mimo jiné značné ekonomické výhody, prohloubené spojenectví s hospodářsky nevýznamným a diplomaticky izolovaným Běloruskem není samo o sobě velkou výhrou. Peking nicméně potřebuje veškerou možnou podporu ve svých snahách o vytvoření koalice rozvojových zemí, která je ochotná postavit se Západu. To si jistě uvědomuje i americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan, který v těchto dnech zavítal do Číny v rámci svých (ne)pravidelných rendez-vous s nejvyšším čínským diplomatem Wang Im. Očekávání nejsou nijak dramatická, s výjimkou možného dojednání závěrečné schůzky mezi Si Ťin-pchingem a Joem Bidenem před tím, než v lednu nastoupí do Bílého domu nová administrativa.

Do třetice v uplynulém týdnu podnikli neohlášenou cestu do USA nejvyšší bezpečnostní představitelé Tchaj-wanu, ministr zahraničí Lin Ťia-lung a jeho předchůdce a současný poradce pro národní bezpečnost Joseph Wu. Setkání se uskutečnilo skrze tzv. „zvláštní kanál“, který je vzhledem ke komplikované diplomatické pozici Tchaj-wanu považován za vzácnou příležitost k hlubším rozhovorům vysokých představitelů obou stran a „jeden z nejcitlivějších a nejdůležitějších mechanismů současné globální politiky“.

Zdroje:

Auta a mléko

Čínské ministerstvo obchodu minulý týden spustilo vyšetřování evropských dotačních programů na mléčné výrobky, a to jak na celoevropské úrovni, tak i ve vybraných členských státech, včetně České republiky. Krok Pekingu navazuje na nedávná obdobná vyšetřování exportu evropského vepřového nebo brandy. Jedná se o přímou reakci na letošní rozhodnutí Evropské komise uvalit zvýšená cla na dovoz čínských elektromobilů, ke kterým Brusel přistoupil po několika měsících vyšetřování čínských dumpingových cen.

Komise se těmito kroky snaží zabránit čínským firmám v ovládnutí evropského trhu s elektroauty, jako se tomu v minulosti stalo v případě solárních technologií. Zároveň dál vybízí evropské státy k tzv. „deriskingu“, tedy snižování závislosti na Číně. K tomu jednotlivé státy přistupují po svém a zejména Německu, největší evropské ekonomice, a jeho firmám se do ústupu z Číny nechce. To dokazují i poslední čísla o růstu německých investic v této zemi.

Zdroje:

Čipy a minerály

Míra celosvětové závislosti na ČLR se projevuje zejména v odvětví kritických minerálů, kde Čína v některých případech výrazně dominuje, či má přímo monopol. Peking této výhody přirozeně využívá. Od loňského roku tak v omezené míře vyváží např. gallium a germanium, což už nyní komplikuje výrobu pokročilých čipů a dalších technologií západními firmami. Tento měsíc začala ČLR dále omezovat vývoz antimonu, který se využívá v obranném průmyslu.

Tyto kroky jsou součástí širšího boje mezi Čínou a Západem o převahu v polovodičovém průmyslu a dalších strategických odvětvích. Spojené státy se snaží zabránit dovozu technologií určených pro výrobu nejmodernějších čipů do ČLR, ta na to reaguje snahou skupovat technologie a zařízení pro výrobu méně pokročilých polovodičů a budováním vlastních technologií a dodavatelských řetězců, které by jí umožnily průlom v této oblasti.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz