Hlavní obsah
Cestování

Chorvatsko? Už ani omylem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sirael

Ilustrační foto.

Jsem bohužel něco jako ten Jiřík, který rozuměl řeči zvířat. Já rozumím Chorvatům a to, co si o nás myslí a jak námi v podstatě pohrdají, mne moc mrzí. Je mi to prostě líto, že my se k nim ženeme, ale oni nás mají za nějaký ten póvl.

Článek

Výběr dovolené: Chorvatsko se cenově prostě vyplatí. A co úroveň kvality? Odpovídá? Češi Chorvatsko milují, jezdí sem hojně každoročně. Chorvaté Čechy prostě nemilují, místo nás by tam měli raději bohatší turisty. Ale což, i my přineseme nějaký ten peníz. Také mi ten kraj přirostl k srdci a miluji členité pobřeží, nad kterým se vznášejí hory. Pro nás je to ráj na zemi a Chorvatsko prostě patří k naší snad nejoblíbenější lokalitě, právě asi pro tu romantiku krajiny, která je nám tak blízká a dokáže brát dech. Jenže pokud můžete srovnávat, tak zjistíte, že ne vše je tak, jak jsme si vysnili.

Doprava

Hlavní výhodou dovolené v Chorvatsku je dostupnost vlastním vozem. Nacpeme si auto od kufru až po rakev na střeše a vyrazíme. Jedeme dlouho a předlouho, ale čím níž sjedeme, tím budou ceny nižší a lidé přívětivější. Ubytujeme se. Náš pan domácí se snaží usmívat, moc mu to nejde, možná dostanete na uvítání i lahev vína. Tím to končí. Následuje většinou problém s parkováním a přeparkováváním. Pokud budete chtít s vaším vozem vyjet během pobytu na výlet, počítejte s tím, že domluva je čistě na vás. Kolikrát stojí za sebou třeba tři auta a vy musíte identifikovat majitele a vysvětlit jim, že je třeba s autem odcouvat v tolik a tolik přeuspořádat parkování. Parkování je prostě problém Možná vás tento problém mine a majitel apartmánu má svá parkovací místa, pak je ovšem nutné chodit pro auto kdo ví kam.

Každý si hlídá svůj metr čtvereční pozemku a nikdo tam prostě parkovat nebude. Stejně tak jako když máte apartmán dál od pláže, tak si nemyslete, že si jen tak popojedete autem. Není prostě kde to auto zanechat, vše je zpoplatněno. Takže máte luxusní ubytování za dobrý peníz, ale za den na pláži zaplatíte tučné poplatky v rámci parkovného.

Strava

Takže za dopravu ušetříme a dovezeme si vlastní jídlo. Pokud chcete ochutnat nějaké místní pochoutky, máte smůlu. Vše jsou jen nějaká bistra, která vyvařují v malém zázemí nějaké neutrální pokrmy. Připravují je tam brigádníci, kteří se do turistické lokality sjeli na léto. Většinou nějací studentíčci. Pokud si myslíte, že si objednáte rybku, kterou ulovil rybář někde v okolí, tak buďte bez obav, je to ryba z Atlantického oceánu koupená zamražená v místním supermarketu. Za rybu čerstvou byste nechali v chorvatské hospodě řádově tisíce korun. Paradoxně úplně nejlepší jídlo, které jsem v Chorvatsku ochutnala, bylo grilované sele v jednom z hypermarketů Makarské. Je opravdu luxusní. Ovšem je třeba se ihned postavit k pultu, jak se sele vyndává a po balkánském stylu se hlásit a nenechat předbíhat a ukázat kus, který chcete získat, protože tam se maso neporcuje jako u nás, ale obzvlášť u tohoto selátka to je, jak řezník sekne, tak kus odpadne.

Ubytování

Na ubytování nároční nejsme, preferujeme spíš pěkný výhled a nějakou tu romantiku, vybavení není až tak důležité. Jenže za pár dní většinou nastává problém. Přece jen člověk na sobě donese nějakou tu špínu z pláže, písek, nebo kamínečky. Do Chorvatska jsem poslední léta už bez vlastního hadru nejezdila. Tam vám totiž nikdo nezamete, ani nevytře, a pokud jste ve svém apartmánu poprvé a nejste tam ještě zběhlí, ani nevíte, kde mají domácí smeták a koště. Když máte štěstí a domácí si vzpomenou, tak vám po týdnu přestelou postel. Jinak k vám nikdo nedorazí a můžete si ten bordýlek stírat třeba toaletním papírem.

Moře

Kvůli moři sem vlastně jedeme. Jenže poslední léta nebyla dovolená, kdy by některé dny prostě nepršelo. Není to pochopitelně vina Chorvatů. Oni by také radši počasí bez jediného mráčku, aby stouply tržby. Moře je krásné, my ho nemáme a o to více po něm bažíme. Jenže poslední zážitky mi naprosto vzaly dech. Mořem tekl několika hodinový proud odpadků. Totálně nechutná scenérie. Plastové sáčky, igelitky, vložky, tampony, zbytky jídel, kelímky, pěna ze saponátů, šamponů a mýdel. Hnus k pozvracení. Proud se valil několik hodin a byl široký dobrých 8 metrů. Pokud vám už bylo nesnesitelné horko, museli jste vlézt do vody a napříč přeplavat přes ten strašný hnus. Lepilo se vám to na tělo a bylo vám na zvracení. A pak jste se ze své pláže vraceli domů, do svého pronajatého apartmánu a už jste viděli, že všechen ten bordel se vznáší na místní pláži. Lehké bublinky, sem tam petka, odpadek, tamponek. A lidé skotačí a berou vodu do úst, aby ji vzápětí chrlili, a děti je napodobují, hrají si. Fuj. Prostě nevidí tu špínu, kterou vypustila nejspíš nějaká loď a zaplavila celou městskou pláž, která se nachází v zálivu.

Nicméně Chorvatsko je krásné a vyplatí se. Vyplatí se ovšem kvůli laciné dopravě a možnosti dovézt si své potraviny, ze kterých budete vařit. Jinak je srovnání naprosto fatální.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz