Hlavní obsah
Cestování

Umanuté šílenství po Chorvatsku. Proč? Ze zvyku? Není o co stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sirael

Ilustrační foto.

Proč jsme tak umanutí po Chorvatsku? Chorvati nejsou jako my, jsou jiní. Uznávají svůj národ a jako turisty lidi z jiných států. My jsme pro ně jen ta vata, která vyplní zbytek. Byli jste někdy také jinde, nebo jezdíte jen do „vašeho“ Chorvatska?

Článek

Jenže Chorvatsko není naše. Jen to jen jakási chiméra, za kterou se vlečeme jako oslíci po nekonečných dálnicích. A máte vůbec nějaké srovnání?

Proud odpadků.

Proč si myslíte, že ty tuny odpadků, které se opravdu valily několik hodin proudem a o kterých jsem psala, jsou smyšlené? Je to bohužel realita. Pytlíky, sáčky, petky, vložky, tampony, zbytky jídla, vše v nějaké saponátové pěně. Bohužel byla to realita. Nebyl to jen nějaký vyvedený kanál. Ty tam ostatně byly vždy a nikdy to nebyl až takový problém. To nebyly splašky z hotelu s odpadem z toalet, to byl několikatunový hnusný odpad a jediné, čeho lituji, že jsem neměla ten den na pláži mobil, abych tu hrůzu mohla vyfotit. A díky tomu, že jsme chodili až daleko za město, tak se mi pochopitelně pro ten mobil vůbec nechtělo vracet. Městské pláže jsou totiž narvané k prasknutí a v některých letoviscích leží lidi na osuškách dokonce tak nahusto, že se dotýkají těly, a když si chtějí jít zaplavat, tak není kam šlápnout, protože mezi osuškami není ani škvíra. Dokud jsem o tom pouze četla, také jsem nevěřila, ale realita posledních dovolených mě naprosto uzemnila. Stále jsem doufala, že ten proud hnusu ustane, že šlo o nějaké svržené kontejnery odpadků z pevniny, ale odpadky pluly několik hodin. Scenérie absurdní.

Úklid? Přivezte si vlastní hadr a koště.

Vám nevadí, že vám nikdo ten apartmán za celou dobu nevytře? Jste zvyklí si ho uklízet sami? A co odpadkový koš? Vynesl vám ho někdy někdo, nebo jste běhali do kontejneru sami? A víte, jak to chodí jinde? Úklid denně, tak neskutečně poctivý, že by vám vypadly oči z důlků. To asi neznáte a řeknete, že vám to vůbec nevadí. A nyní si porovnejte ceny za ubytování třeba v Řecku, Turecku, nebo prostě všude jinde. Nějak to neštimuje, co? Chorvati hřeší na svoji dojezdnost a ubytování mají srovnatelné s hotely v jiných zemích, jen ty jejich služby silně pokulhávají.

Restaurace nebo bistro?

A proč se rozčilujete, že jejich „restaurace“ označuji bistry? To, co navštěvujete na pobřeží, ta posezeníčka nad mořem, je jen obyčejné sezónní bistro s maličkým zázemím, kterému se nedá říkat ani kuchyně. A co tam jíte za šmakulády? Nejspíš jdete všichni až poslední večer na rybí talíř a celý týden baštíte zavařené konzervy z domova. Proč ne. Jsou asi kvalitnější než ty jejich vyvařovny. Pokud chcete jít do chorvatské hospody, museli byste navštívit město, kde je opravdu dost místního obyvatelstva a vypozorovat, kde se stravují místní. Jenže to jsou mnohdy místa průmyslová a pro turisty neatraktivní. Tam byste ochutnali opravdu chorvatské jídlo. Pravé a poctivé. Ne na terásce nad mořem. Pochopitelně pokud se nejedná o nějakou restauraci vyššího formátu, nebo mezinárodní hotel. Jenže tam bude večeře stát opravdu nekřesťanské peníze. Taková chorvatská klasika je třeba k mání v hospodě u přístavu v Ploče. Je sice dost nepěkná, ale tam okusíte jejich stravu. Vaří tam moc dobře. Jenže jídla nejsou na jídeláku, musíte se domluvit se servírkou. Jestli umí anglicky opravdu nevím, ale zato vím, že tam mají luxusní tripice a jinou chorvatskou klasiku. Nejlepší pokec je se servírkou v chorvatštině.

Bydlím mimo letovisko.

A co ubytování mimo letovisko? Může to být fajn. Také to tak někdo řeší a dojíždí za koupáním a životem v letovisku. Jenže to má také háček. Dopoledne vezmete auto a vyrazíte ku pláži. Pochopitelně za parkování musíte zaplatit a peníz za celodenní parkování je celkem vysoký. Místní měšťáci vše kontrolují a hbitě pokutují, takže na podvádění není prostor. A poté, co se vykoupete, tak co? Odjedete možná do apartmánu, ukuchtíte si večeři ze zásob a pozorujete západ slunce. Ok. Nebo chcete strávit večer v letovisku? Nemytí a slaní z moře, rozcuchaní a neupravení? Nemůžete ani nikde moc popít, Chorvati sice hladinku tolerují, ale ohlídejte si ji. A druhý den nanovo.

Chorvatsko krásné je, to beze sporu. Je dosažitelné autem, což je výhoda. Bereme ho tím pádem trošku jako své moře. Není naše. Ani Chorvati nejsou našimi spřízněnci. Zkuste si jednou dovolenou užít jinde. Budete váženými hosty, o které bude opravdu postaráno. Jde o to, připlatit si za dopravu. Letadlo hold něco stojí, a navíc se tam nenacpe do kufru tolik konzerv.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz