Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Diskriminace důchodců. Akční letáky budou zpoplatněny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Teona Swift / Pexels

Ilustarční foto.

Snaží se nakupovat výhodně, spoléhají na akce, nemají chytré telefony a aplikace, ale papírové letáky. Právě ty budou zpoplatněné podle novely zákona.

Článek

Nakupovat výhodně chce prakticky každý. V akcích a slevách. Mladší mají různé aplikace, dávno už vyhodili své plastové věrnostní kartičky do všech obchodních řetězců a aktivně využívají slev přes své chytré mobilní telefony. Jsou zde i možnosti, jak porovnat ceny napříč více nabídek a nakoupit opravdu nejvýhodněji. Ovšem senioři takovou možnost většinou nemají. Především ti starší. Stále vybírají ze schránek své papírové letáky, aby v nich při odpolední kávě listovali a sepisovali soupisky potřebných nákupů.

Letáky budou nově považovány za obalový materiál a bude na ně zaveden recyklační poplatek. Ministerstvo životního prostředí se raduje a očekává zisky 160 až 250 milionů korun.

„Rušení či omezování tištěných letáků nebo nahrazování věrnostních karet digitálními vnímají senioři jako diskriminaci,“ upozornila Lenka Desatová z organizace Rady seniorů, která má zhruba 45 tisíc členů. Podle Desatové má jen 43 % důchodců smartphone a pouze 30 % z nich využívá internet.

Pro seniory, kteří se díky letákům snaží nakupovat efektivně, je to kudla vražená do zad. Internet nepoužívají, chytré telefony nevlastní a rozhodně není možné je nutit, aby ve svém vysokém věku přešli na tyto nové technologie, které jsou pro ně již naprosto vzdálené. Už nyní jsou díky aplikacím mnohdy výhodnější akce pro jejich uživatele, než pro běžné zákazníky s plastovou věrnostní kartičkou, ovšem zpoplatnění akčních letáků pro ty, kteří nemají jinou možnost orientace v akčních nabídkách, bude krokem doslova diskriminačním.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz