Hlavní obsah
Cestování

Táhnout k moři kufr krámů? Můžete být zpátky dřív, než za vámi zavazadlo přiletí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Sirael

K moři jen to nejdůležitější.

Katastrofální odbavování kufrů na letišti nás nutí změnit pohled na svá zavazadla. Co je nutné a co ne.

Článek

Nikdo se nechce v letovisku pařit v džínách a kupovat předražené plavky. Nenechme si zkazit dovolenou, na kterou jsme se tak těšili. Lepší, než se dodatečně tahat o náhrady, je připravit se na nejhorší.

Do Řecka jsme letos odlétli ještě dříve, než byly avizované problémy na letišti. Přesto měl náš let dvě hodiny zpoždění. Situaci na letišti nikdo z nás nevyřeší, můžeme se vztekat, jak chceme, ale na druhou stranu je naše věc, jak se k problému postavíme a budeme se snažit předejít nejhoršímu.

Totiž, že budeme mít vše v zavazadlech, které třeba ani nenaloží na palubu letadla a budeme si vykračovat jen tak s kabelčičkou. Na palubu letadla je možné si vzít příruční zavazadlo. Jeho velikost se liší podle letecké dopravní společnosti. Je tak velké, že se do něj opravdu vejde vše nezbytné. Tedy vše, co je možné na palubu letadla vzít. U Smartwings můžete mít s sebou ještě kabelku, jinde to tak být nemusí. A jak na to?

1. Opatřit si palubní zavazadlo maximálního možného rozměru. I děti mají na takové zavazadlo nárok, jen rozměry bývají menší. Rozměr nepřekračujte, nemusel by vám být kufřík puštěn do letadla.

2. K moři se jedeme hlavně koupat a lenošit na pláži. Nejedeme na módní přehlídku. Takže zapátrejte v paměti, co jste nejvíce využívali při minulých dovolených. Šaty? Kraťasy a trika? Haleny a sukně? Jisté jsou plavky a pantofle k vodě. Boty do vody? Šnorchl a brýle?

3. Naprosto nepostradatelné jsou léky. Ať už ty, které berete denně, nebo léky na alergie, na průjem a horečku. Všechny léky hned do příručního kufříku! Kapky a roztoky by mohly být problém, ale pokud je přímo na letišti zabalíte do připraveného igelitového sáčku, tak vám je pustí také. Mobily i s nabíječkami, prostě všechno, co jste zvyklí doma denně používat a na dovolené se bez toho neobejdete. Kartáček na zuby a mýdlo. Pár kousků nejoblíbenějšího ošacení, pantofle, dětem rukávky nebo kruh, kyblíček a bábovičky. Nějakou tu bižuterii a šminky, abyste si přišly jako dámy na večeři, pánové holení.

4. Rozhodně ne nůžtičky na nehty a bohužel neprojdou ani opalovací krémy, pasta na zuby nebo sprchové gely a šampony. Pokud s vámi zavazadlo nepřiletí, je nutné koupit opalovací krém a další nezbytné potřeby na místě. Takový neočekávaný výdaj nezbytného produktu si můžete následně nechat proplatit.

A na závěr si zkuste sáhnout do svědomí. Kolik toho oblečení, doplňků a kosmetiky, co jste si dovalili na dovolenou, jste skutečně využili? Všechno? Tomu nemohu ani věřit. Sama toho vezu tolik a potom jsem vlastně celý den v plavkách. Využiju nějaký ten krajkový přehoz nebo halenu, ve které vycházím z hotelu na pláž, plážové boty a šatky na večer. K nim nějaké střevíce a bižuterii. Snad ještě dvoje kraťasy a pár triček. Vše je lehounké a skladné. Přitom s sebou táhnu takový obrovský kufr. Je pravda, že hodně toho zaberou různé opalovací krémy, šampony, gely na vlasy a podobná kosmetika, která na palubu prostě nepatří. To je jediné, co by se muselo v případě neodbavení kufru nahradit. Vše ostatní je zbytečné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz