Hlavní obsah
Zdraví

Tisíce lidí mají nárok na lázně a vůbec to netuší. Nikdo jim to totiž neřekne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Lázně.

Že už se dnes do křížkových neboli plně hrazených lázní nejezdí? Ale jezdí, problém je v tom, že většina lidí vůbec netuší, že na ně má nárok.

Článek

Nikdo jim to neřekne, protože nemusí. Není to povinnost ani lékaře odborného, ani lékaře rehabilitačního nebo lékaře z léčebny dlouhodobě nemocných, ani praktika či nějaké zdravotní sestry. Dokonce se o tom ani nepíše. O lázních se mlčí. Je to takové novodobé tabu. Jediná cesta dovědět se pravdu je cestou jakési šuškandy. Prostě vám to pošeptá do ouška u kafíčka dobrá kamarádka. Ale musí to být opravdová přítelkyně, falešná kámoška si bude jezdit do lázní každoročně a vám neprozradí, že máte také tu možnost. Lázeňskou péči si tak užívají třeba i každoročně pouze ti informovaní.

A jak je to vlastně s těmi lázněmi

Platný indikační seznam pro lázeňskou péči najdete na stránkách ministerstva zdravotnictví České republiky. Je rozdělen do indikačních skupin, pod kterou jsou rozepsaná různá onemocnění, na která se vztahuje lázeňská péče.

Seznam indikačních skupin pro dospělé

  • I Nemoci onkologické
  • II Nemoci oběhového ústrojí
  • III Nemoci trávicího ústrojí
  • IV Nemoci z poruch výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí
  • V Nemoci dýchacího ústrojí
  • VI Nemoci nervové
  • VII Nemoci pohybového ústrojí
  • VIII Nemoci močového ústrojí
  • IX Duševní poruchy
  • X Nemoci kožní
  • XI Nemoci gynekologické

Ukončili jste léčbu onkologického onemocnění? Na lázně máte jednoznačně nárok. Trpíte třeba revmatoidní artritidou? Také máte nárok na lázně. Jde o to, aby lékař určil, jestli na komplexní, nebo příspěvkové. Trápí vás cukrovka? Opět máte nárok na lázně. Zlámali jste si nohu a jste po operaci? Hajdy do lázní. Vše hrazeno. Také na atopický ekzém jsou lázně. Bojujete se vředy nebo jiným chronickým onemocněním žaludku? I pro vás je tu lázeňská péče. Těchto nemocí jsou desítky, možná i stovky. Některé jsou vzácné a jiné zcela běžné. Do lázní si jezdí opakovaně léčit lidé bolavá záda, ta bolí snad každého. Zde už bude na uvážení lékaře, jestli právě vaše bolavá záda spadají do správné kategorie určené k lázeňské léčbě.

Nyní pořádně prostudujte seznam indikačních skupin, a pokud se utvrdíte v přesvědčení, že onemocnění, se kterým se léčíte, nebo operace, kterou jste podstoupili, figuruje na seznamu, je třeba jít bojovat za možnost lázeňské péče.

Označení K znamená komplexní lázně a P příspěvkové. Komplexní lázně pro vás budou zcela zdarma u příspěvkových budete mít poskytnuté rehabilitační procedury, ovšem jídlo a ubytování si musíte uhradit sami. Číslo za těmito písmeny uvádí délku lázeňského pobytu ve dnech.

Jak si o lázně zažádat

Z tabulky si zjistěte termín, do kterého je třeba zažádat o lázeňskou péči. U některé diagnózy to bude pár týdnů, u jiné třeba rok od ukončení akutní léčby. Je důležité tuto lhůtu nepromeškat. Dále si v téže tabulce zjistíte, specializace lékaře, kteří jsou kompetentní vystavit vám poukaz. Nyní má soukromá rada: Pokud uvidíte, že vám lázně může napsat váš internista i obvodní lékař, vyberete si toho přívětivějšího. Bude s ním jednoduše lepší spolupráce. Ten se vás nejspíše i zeptá, které lázně byste nejraději navštívili. Někoho láká šrumec a společenský život Karlových Varů, jiný prahne po klidu malého lázeňského městečka. Lázně si můžete dopředu také vytipovat. U vašeho onemocnění jsou v tabulce uvedené všechny lázně, které poskytují jeho léčbu. Až lékař poukaz vystaví, odešle ho na vaši zdravotní pojišťovnu, ta ho schválí a přepošle do vámi zvolených lázní. Pokud dostanete z lázní pokyn k zahájení lázeňského pobytu, jste povinni nastoupit. Pokud vás tudíž nehoní lhůta podání žádosti o lázně, tak je dobré se neunáhlit a neběžet za doktorem hned v lednu, pokud preferujete až letní lázeňský pobyt. A nyní už všechno víte a hurá do lázní!

Zdroj:

https://www.vzp.cz/poskytovatele/informace-pro-praxi/lazne-a-lecebny/navrhova-cinnost-pro-lazenskou-lecebne-rehabilitacni-peci-o-dospele-deti-a-dorost

https://www.mzcr.cz/wp-content/uploads/wepub/9952/22314/Materi%C3%A1l%20k%20aplikaci%20z%C3%A1k.%20%C3%BApr.%20v%20oblasti%20poskytov%C3%A1n%C3%AD%20LLRP.pdf

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz