Hlavní obsah
Umění a zábava

Výměna manželek: Nikola se chtěla předvést, místo toho odhalila svoji obsedantně kompulzivní poruchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: mykhailo_kolisnyk / Pixabay

Ilustrační foto.

Nadměrná touha po pořádku a čistotě, obavy ze špíny, neustále se opakující uklízecí procesy v přesně daných intervalech jsou jedním z příznaků obsedantně kompulzivní poruchy neboli OCD, kterou pravděpodobně trpí Nikola.

Článek

Maminka Nikola ze severu Čech zamířila do irského Dublinu do rodiny se dvěma dětmi. Zatímco vyměněná Petra nemá v nové domácnosti žádné problémy, snese se i s tatínkem, v Irsku to vře. Nikola je totiž závislá na úklidu, stírá prach dvakrát denně, polštáře v ložnici musí být přesně uspořádané, nejde už jen o nějaký projev puntičkářství, ale Nikola žije v zajetí úklidu a čistoty. Do práce nechodí a čas věnuje uklízení. Přiznává, že nechodí ani s rodinou do lesa nebo na výlet, raději uklízí a tím se realizuje, dokonce i špínu cíleně hledá. Nikola žije pro úklid a čistotu. V dublinském bytu mimo jiné obrací židle vzhůru nohama a myje je zespodu. Nejednomu divákovi zatrnulo, když devítiletý Tadeáš nedopatřením polil stěnu a propadal strachu z následků své nešikovnosti. Podpantoflák Mirek šel raději stěnu před návratem maminky raději přetřít. Diktát Nikoly je v její domácnosti prostě znát, vše funguje pod její taktovkou a náhradní maminka Petra se nestačí divit. Nikola má podle dětí dokonce i bičík, kterým si sjednává svůj pořádek.

Ačkoliv se zdá, že Nikola se v Dublinu začíná probírat ze zajetí své posedlosti úklidem, vyrazí s rodinou i na výlety, kterých si opravdu užívá a vypouští z hlavy nutnost nepřetržitého úklidu, stejně dojde k neshodám, které skončí hádkou. Hodiny strávené s hadrem v ruce a neustálé smýčení Michala vytočí a natvrdo jí vpálí, že je zralá na psychiatrii. Druhým nedostatkem Nikoly jsou její pokulhávající kulinářské schopnosti, ačkoliv sama tvrdí, že vařit umí. To co předvedla na kameru a také touha se z vaření vyvléci a přenechat ho Michalovi, svědčí o něčem jiném. Prostě Nikola je rozená uklizečka, ale kuchařka by z ní být nemohla. Na druhou stranu je absurdní, jak se v dublinské rodině plýtvá potravinami. Děti jsou neskutečně mlsné, a co se nesní, se prostě vyhodí. Člověku zůstává až rozum stát, když vidí, jak se celá kuřecí stehna včetně přílohy hrnou do koše.

Hold každá domácnost je jiná a má nějaké své kostlivce ve skříni, ale být partnerem Nikoly chce opravdu velmi submisivní povahu muže. Je mi líto dětí, které maminku milují, ale žít pod jejím diktátem bude pro ně čím dál těžší a mohou brzy skončit i s úzkostnou poruchou ze špatně odvedených úklidových prací a udržování čistoty.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz