Hlavní obsah
Názory a úvahy

Výroba penicilinu v Čechách? Jen marné sliby ministra Válka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels / Pixabay

Léky v blistru.

Ministr Válek se loni nechal slyšet, že už rok dělá maximum pro to, aby dostal výrobu penicilinu do Čech, protože jedním z důvodů jeho nedostatku je nutnost spoléhat se na dodávky z jiných zemí. Dnes je všechno jinak. Továrna nebude, není třeba.

Článek

Nedostatek léků pocítila v loňském roce většina z nás. Kvůli antibiotikům bylo nutné obíhat, nebo obvolávat lékárny, nebylo možné je sehnat, katastrofou byly sirupy pro děti a mnohá další léčiva. Běžný člověk nad situací kroutil hlavou, jak je možné, že léky nejsou a v minulých letech tento problém nebyl? V čem je problém, kde to vázne? Ale když jste se ptali v lékárně, tak i magistři kroutili hlavami a také nevěděli. Prý chybí důležité složky, bez kterých se léčiva neobejdou. Ale proč chybí, když předtím nechyběly? Ministr Válek se v ČT loni koncem roku holedbal. „Uděláme maximum pro to, abychom do Česka dostali výrobu penicilinu.“ Sliboval, že nejpozději v prvních čtrnácti dnech letošního roku oznámí kdy a kde se začne se stavbou fabriky. Stál si za svým plánem, rozjet výrobu léků na území republiky do konce volebního období.

Začátkem ledna byly ve hře tři vytipované firmy a vznik nové výrobní linky se rýsoval nejspíše ve středních Čechách, ale už bylo jasné, že se nebudou vyrábět léky kompletně, včetně stěžejní účinné látky, protože se po roce Válkova slibování přišlo na to, že výroba těchto látek je vlastně neúměrně nákladná. V lednu byla tudíž vize, že účinné látky si firmy obstarají a vyrobí pouze finální tablety a sirupy.

A máme tady duben a pan ministr po dvou letech urputného snažení a boje za výrobu léků v Čechách přišel na to, že je to zbytečné. Linka na výrobu nebude. Budeme mít farbiku na balení dovezených tabletek. Tablety se dovezou a u nás se zablistrují. Už je vše dohodnuto s firmou BB Pharma, která už penicilin do Česka dováží. A pan ministr otočil. Co tvrdil loni, už neplatí, nyní postačí, když tablety dovezeme ze Slovenska a zabalíme.

Tak to mi hlava nebere. Léků byl nedostatek, protože chyběla jejich stěžejní látka, nebo nebyli výrobci léku a nyní nám postačí léky dovézt a zabalit. A na to všechno ještě postavíme předraženou fabriku.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz