Hlavní obsah

Záhada zmizení Jany Paurové. Před třinácti lety se po ní slehla zem. Je naděje, že žije?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Ilustrační foto.

Je to už jedenáct let, co se záhadně ztratila Jana, maminka čtyř dětí. Večer v sobotu 2. února šla spát do ložnice a od té doby ji už nikdo nikdy neviděl. Svitla snad naděje, že se ještě objeví?

Článek

Jak je možné, že se někdo jen tak ztratí, doslova se po něm slehne zem? Co předcházelo bezprostředně jejímu zmizení? Jana Paurová byla často plná modřin, manžel jí údajně týral a v pátek jí přišla obsílka. V pondělí se měla dostavit k vysvětlení svého obvinění na policii. V pátek se opakovaně zastavila u své kamarádky Pavly Češpivové, které se svěřila, že má strach jít domů. Obávala se, že bude zle, že bude hádka s manželem, který ji třeba zbije. Cesta od kamarádky je posledním důkazem Janina života. Zachytily ji kamery v obci. Dál už vše stojí pouze na výpovědi manžela a nejstaršího syna.

Tři mladší děti odvezl manžel Jany v pátek na hlídání svým rodičům. Jana byla celou sobotu doma. Večer ulehla ke spánku v manželské posteli, ovšem v sedm hodin ráno už na místě nebyla. Podle manžela utekla oknem. Syn maminku také od tohoto večera nikde nezahlédl. Manžel nahlásil zmizení v pondělí. Proč? Čekal, jestli se manželka neumoudří a nevrátí se sama? Nebo potřeboval čas? Údajně čekal, jestli nezavolá nebo nenapíše. Sám se pokoušel volat, ale bez úspěchu.

A jak to v době zmizení vypadalo u Paurových doma?

Údajně se jednalo o divoké manželství, které se zrovna rozvádělo. Svědci také poukázali na Janiny opilecké eskapády, kdy vypadla z autobusu, zvrhla kočárek s dítětem nebo se válela po Slavětíně. Pila, protože manželství za nic nestálo a cítila se v pasti? Nebo to bylo naopak a manželství se hroutilo díky její závislosti na alkoholu? Prý měla dluhy a manžel před ní zamykal jídlo, aby ho nerozprodala a nepořídila si alkohol. Proč Jana bývala plná modřin? Ve hře je týrání manželem, ten vše vysvětluje tím, že Jana byla v opilosti agresivní a on se ji snažil zpacifikovat. Házela po něm věcmi a vytáhla i nůž. On se jen bránil. Na druhou stranu se Jana svěřovala o svém týrání a znásilňování své rodině a kamarádkám. Oba manželé měli údajně více milenců a milenek.

Rozjelo se pátrání.

Pro radiožurnál promluvil kriminalista, který se tehdy pátrání zúčastnil. Prohledalo se vše. Lesy, budovy, tůně, azylové domy. Nic. Žádná stopa. Nic nezachytil ani kamerový systém. V té době hodně mrzlo, nebyly nalezeny žádné stopy kopání nebo zalévání betonem. Ono by to v tom mrazu ani nešlo. Ani podlaha domu nenesla známky nějakého nedávného otevírání. Prozkoumaly se i hroby místního hřbitova, jestli nedošlo k jejich otevření v nedávné době. Nic.

Hlavním podezřelým byl pochopitelně sám manžel.Tvrdil, že manželce by neublížil a před testem na detektoru lži se zhroutil. Teta Jany je přesvědčená, že Jana je „stále doma“. Jejímu manželovi prostě nevěří. Spousta svědků uvádí, že Jana své děti milovala a bez nich by nikam neodešla. Tak kde je Jana? V ložnici na stěně se našla její krev. Prý se ovšem jednalo o divoké manželství, jak tvrdí manžel. Snad ji jen udeřil, nebo se zranila sama? Krev se našla, ale Jana ne.

Po sedmi letech od zmizení, v roce 2020, se do domu Pavla Paura vrátili kriminalisté z týmu Tempus. Překopali pozemek a vypustili jímku. Nasadili také psy speciálně cvičené na hledání lidských ostatků. Zajistili řadu důkazního materiálu, nicméně záhada ztracené Jany se stejně do dneška nevyřešila. Paur je už delší dobu rozvedený a sám, přítelkyni si ovšem opravdu hledá. Jen na stránkách seznamky Rande má tři inzeráty.

V pátrání jsou čtyři verze

Nešťastná událost

Utekla Jana z obav z manžela a stalo se jí něco zlého? Kam by ale mohla v tom mrazu sama bez pomoci utíkat? Jak daleko? Nikdo z jejích známých nebyl o pomoc požádán. Kdyby snad utíkala do lesa a spadla, zranila se, nebyla by daleko a při tak rozsáhlém pátrání by musela být nalezena. Utíkala snad bez rozmyslu pod vlivem alkoholu, běžela přes zamrzlou plochu rybníka a led se pod ní prolomil?

Sebevražda

Vzhledem k tomu, že se Jany tělo za celou dobu nenalezlo, je dost malá pravděpodobnost této verze.

Oběť násilného trestného činu

Hlavním podezřelým je Jany manžel, ale ani návrat k případu v roce 2020 a přezkoumání všech důkazních materiálů z domu nebo přehrabané skládky nepřineslo žádné výsledky. Na druhou stranu v té době tam už žádné tělo dávno být nemuselo. Pavel Paur je v obci dost oblíbený, hodně lidí ho vidí jako obětavého otce svých dětí. Pracuje na městském úřadě. Polovina lidí mu věří, polovina váhá a láme si hlavu nad tím, jak skončila jeho žena. V roce 2016 byl odsouzen za týrání své ženy podmínečným trestem, ale žádný důkaz o tom, že by se manželky mohl zbavit, prostě neexistuje.

Mohla Jana opravdu utéct, stopnout třeba auto, narazit na náhodného násilníka, který by se jí zbavil? To je dost malá pravděpodobnost.

Jana je stále naživu

Mohla přece jen odejít s některým ze svých milenců? Paur se nechal slyšet, že si myslí, že žije na Ukrajině. Že šlo o domluvený útěk. V obci v té době pracovali Ukrajinci. Což působí jako nesmysl, proč by doma nechala své osobní věci, proč by se vůbec v pátek vracela domů, když se manžela tak bála? Je vůbec možné, aby se člověk jen tak vypařil? Možné to je. Třeba v USA, deprimovaná, rozvedená matka odvedla děti do školy, rozplakala se v parku na lavičce a volila útěk od všedního života plného starostí. Brenda Heistová z Lititzu v americké Pennsylvánii, zmizela na celých jedenáct let. Žila s bezdomovci, spala pod mostem. Nikdy nezjišťovala, jestli ji někdo hledá, neměla přístup k počítači, živila se příležitostnou námezdní prací. Vrátila se sama po jedenácti letech!

Pokud žije, proč se nevrátila kvůli dětem? Viděla někde ve zprávách zmanipulované výpovědi dětí, které tvrdily, že se jim po mámě nestýská? Nebo byla ráda, že z manželství prchla a zároveň se zbavila náročné péče o čtyři děti? Inu, třeba se Jana jednou objeví, jako zmíněná Američanka Brenda.

Manžel nezvěstné Jany si přeje, aby byla brzo nalezená. Ať už živá nebo mrtvá. Svůj podíl viny na jejím záhadném zmizení naprosto odmítá. Její nalezení si prostě přejí všichni. Záhada tajemného zmizení není pro nikoho příjemná.

K pátrání po Janě Paurové se z jejích příbuzných vyjadřuje především její teta. Přeje si, aby neteř byla nalezena, ale nevěří, že je naživu. Je přesvědčena o tom, že je někde doma. Tím myslí, zakopaná v domě. Jana jí totiž vyprávěla o svém nešťastném manželství a s tetou se domluvily, že se Jana k tetě odstěhuje s dcerkami a posléze za ní přijdou i synové.

Co o Janě vypovídá její facebook?

Spousty fotografií dětí, doma, na výletech, děti veselé a šťastné. V několika statusech komentuje klubání zoubků a jiné mateřské radosti a starosti. Fotí manžela v různých situacích. Děti určitě milovala a nezdá se, že by z manžela měla strach. Na žádné své fotografii se ovšem nesměje nebo neusmívá. Rozhodně nevypadá šťastně nebo spokojeně.

A potom jsou tu dva velice podivné statusy.

5.8.2011 Jana píše zamyšlení nad přáteli, cítí se všemi zklamaná.

Foto: Sirael / Facebook

Jana Paurová - přátelé

10.9. 2011 se na jejím facebooku objeví:

co se honi me hlavou? me ?zklamani, ponizeni, a to ze muj muz se tomu ponizi. miluji ho, ale tak to preci nejde. ma co chtel? vracet se nebudu. a on to vy, vse jednou skonci.“ Druhý den ovšem uvádí, že ona to nepsala, že musí změnit heslo, aby za ní nikdo takové blbosti nepsal: „to bylo vtipny musim dat jine heslo. aby mi tam nikdo nelez. a nepsal nesmysly“ Jenže ten styl plný chyb je prostě její. Nevěřím, že by tam někdo něco takového napsal za ní i s jejími klasickými chybami.

Největší záhada na konec. Jana třeba opravdu žije. Na její facebook se někdo hlásí i po jejím zmizení. Dva statusy s nefunkčním odkazem jsou z roku 2014, ale její facebook otevřel někdo i v roce 2021! Mohla to být sama Jana, nebo zná někdo její heslo? Všimněte si příspěvku o přátelích. Původně byl vystaven v roce 2011, ale byl upraven 5. května 2021! Datum úprav se objeví až po rozkliknutí příspěvku. Mohla zůstat přihlášená na nějakém zařízení? Podle statusu z 11.9.2011, kdy píše o nutnosti změnit heslo, by se dalo usoudit, že se zřejmě odhlašovala.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz