Hlavní obsah
Umění a zábava

Snad už bude příští ročník StarDance konečně světový

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Save the Dream from Doha, Qatar/wikimedia.commons

Vítězkou italské obdoby naší StarDance se před časem stala paralympionička Giuseppina Versace

Další ročník StarDance je za námi a vítězka Darija možná překvapila nejvíc samu sebe. Ať už jste fandili komukoliv, nenapadlo vás občas, že už by to chtělo změnu - a to nejen na postu moderátorů?

Článek

I když se česká StarDance snaží a pokaždé uspořádá večer pro konto Paraple, zatím jsme na parketu viděli hlavně krásné, více či méně štíhlé osobnosti, které se snažily dostát určitému standardu, jaký od nich v pohybových schopnostech vyžadovala přísná porota.

Jenže od prvního uvedení u nás i ve světě už uběhla celá řádka let, a zatímco naše soutěž je pořád stejná, ve světě se na parketu střídají tanečníci a tanečnice všech možných handicapů - od rozdílné výšky, přes zdravotní postižení až po stejnopohlavní páry.

Třeba v Itálii se před lety podařilo zvítězit dívce, které autonehoda vzala obě nohy. Giuseppina Versace (paralympic.org) ze slavné návrhářské rodiny nerezignovala a kromě toho, že je z ní atletická šampiónka, dokázala sobě i divákům, že i na protézách se dá dotančit až do televizního nebe.

Když už jsme se za posledních 30 let naučili, že zdravotní ani psychická postižení nejsou stigmata, kvůli kterým musíme dotyčné zavírat do zdravotnických zařízeni, abychom je neměli „na očích“, možná by si Česká televize (nebo některá z jejích konkurencí) mohla říct, že by byl čas pustit „jiné“ tanečníky i na parket.

Třeba by to pro naše vnímání všech možných forem lidského bytí udělalo víc, než stovky článků a přednášek. Tak co myslíte, bude příští ročník české StarDance už skutečně světový?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz