Hlavní obsah
Internet a technologie

Catfishing: Internetová romance, kterou nahradí noční můra

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

S rozvojem sociálních sítí se začaly objevovat nové formy online podvodů. Jedním z nich je catfishing, který označuje taktiku klamání za účelem získání informací, citů nebo výhod. Tento nebezpečný podvod ale často zůstává nepotrestán.

Článek

Chtěla bych, aby si mě mohli známí na facebooku dohledat, kdyby chtěli. Proto jsem v nastavení zaškrtla, aby byl můj profil viditelný a žádost mi mohl kdokoliv poslat. Bohužel tak kvůli tomu musím každý týden odstraňovat žádosti, o které rozhodně nemám zájem.

Mezi těmito žádostmi se nachází lékaři či piloti. Všechny profily jsou stejné - pohledný muž, očividně velmi dobře zajištěný. Typický catfishing.

Co je catfishing?

V případě catfishingu osoba používá nepravdivé informace a obrázky k vytvoření falešné identity online s úmyslem oklamat, obtěžovat nebo podvést jinou osobu.

Původ slova vychází z rybolovu, jak uvádí server Proofpoint, kdy se využívají sumci k udržení aktivity tresek během přepravy. V roce 2010 byl natočen dokument Catfish, kde se Nev Schulman seznámí s mladou Megan, která je ve skutečnosti mnohem starší ženou. Právě tento dokument stojí za názvem pro tyto druhy podvodů.

Údaje FBI a Federal Trade Commission (FTC), uvedené na AllAboutCookies.org, uvádí, že od roku 2019 do roku 2022 se průměrný počet čtvrtletních zpráv o těchto podvodech zvýšil o více než 174 %.

Podle studie z roku 2022 se catfishingu dopouštějí zejména vzdělaní muži z náboženského prostředí, což jim možná poskytuje způsob, jak navazovat vztahy bez omezení, kterým čelí v reálném životě.

„Romantické podvody jsou jednou z nejtěžších věcí, kterým je třeba se vyhnout. Je to emocionální manipulace,“ uvedl pro server CNN Ngo Minh Hieu, bývalý vietnamský hacker a zakladatel Chong Lua Dao, neziskové organizace zaměřené na kybernetickou bezpečnost.

Mechanismus catfishingu

„Catfisher“ (tedy pachatel) často předstírá zájem o určitou skupinu či jednotlivce, vytváří silné pouto a následně využívá tohoto emocionálního spojení pro vlastní účely. To může zahrnovat nejen finanční podvody, ale také získání důvěrných informací nebo dokonce šíření dezinformací.

Jednou z hlavních charakteristik catfishingu je dlouhodobé působení na psychiku oběti. Pachatelé často zneužívají osamělosti, strachu nebo citových slabostí svých obětí. Jakmile podvodník získá důvěru své oběti, začne z ní „tahat“ citlivé údaje.

Oběť poté zcela dobrovolně sdělí podvodníkovi svá tajemství, adresu, telefon… Když tento vztah trvá delší dobu, často dochází k žádostem o peníze nebo přijde prosba o erotickou fotku, na jejímž základě poté začne podvodník svou oběť vydírat.

Právní aspekty catfishingu

Právní rámec pro řešení catfishingu zůstává nejasný. Zatímco klasický podvod, jako je phishing, je v mnoha zemích kriminalizován, manipulace a emocionální zneužívání v rámci catfishingu často zůstávají právně nedořešené. Pachatelé se skrývají za anonymitu internetu a často je obtížné je vystopovat nebo přimět k odpovědnosti.

Jedinou ochranou je tedy aktuálně prevence. Oběti by měly být obezřetné při sdílení osobních informací s neznámými lidmi na internetu. Doporučuje se ověřovat informace a identity, například přes reverzní vyhledávání obrázků nebo další nezávislé zdroje.

Pokud druhá osoba hledá důvody, proč se nemůžete sejít, mělo by vás to varovat, že ne všechno je v pořádku. Do doby, než se s danou osobou sejdete osobně, nesdílejte s ní žádné osobní údaje a neposílejte žádné obrázky, které by mohly být zneužity k vydírání.

O tomto fenoménu byl nyní natočen dokument Sweet Bobby: Noční můra zvaná catfishing, který vyjde 16. října. Již ze samotného traileru je zřejmé, že catfishing není ničím příjemným a vymanit se ze spárů podvodníka je skoro nemožné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz