Hlavní obsah
Finance

Chraňte své peníze před bazarovými podvodníky. Dají se poměrně lehce poznat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Peníze

Při snaze ušetřit se bohužel stále častěji stává, že lidé naopak o peníze přijdou. Podvodníci na bazarech jsou zdatní manipulátoři a využívají toho, že o zboží máte zájem. Je možné je poznat?

Článek

Marketplace, prodejní skupiny na Facebooku, sbazar, bazoš, aukro…

Možností je mnoho a každá aplikace má své pro a proti. Jedno mají ale společné – podvodníky. S podvodem na bazaru se sešel už skoro každý. Podvodníci jsou velmi zdatní a mění si profily. Něco ale mívají společné a je dobré si napsat, dle čeho pravděpodobného podvodníka poznáte.

Varovné signály

Základem by měl být Váš pocit. Přijde vám dopisování s osobou na druhé straně zvláštní? Něco Vám na tom jak se říká „nesedí“? Tak v tom případě určitě neposílejte peníze dopředu. Váš pocit z dané osoby by měl být první výstražný signál.

Druhým varovným signálem je odmítání osobního předání. Mají dobré důvody, proč to nejde (bydlí v té nejzapadlejší vesnici v ČR, nebývají skoro vůbec doma…). Podvodníci většinou přestanou komunikovat, jakmile máte i přes jejich výmluvy zájem o osobní předání.

Nechtějí zaslat zboží na dobírku. Opět k tomu mají velmi racionální důvody – už se několikrát spálili, kupující si balíček nevyzvedl a oni přišli o peníze za dopravu. A i přes nabízení možností toto odmítají.

Varovným signálem pro Vás může být i to, že je nabízené zboží výrazně levnější než jiné inzeráty.

Jak nakupovat a nepřijít o peníze?

O zboží máte opravdu zájem, komunikace se vám zdá v pořádku, ale prodávající trvá na platbě předem. Už uvažujete o tom, že byste peníze opravdu poslali. Předtím ale zkuste udělat ještě dva následující kroky.

Na facebooku je velmi dobré zkontrolovat profil prodávajícího. Fotky jsou zavádějící, protože podvodníci kradou fotky na jiných profilech a často i společně se jménem.

Stalo se mi tak, že jsem byla na černé listině, protože mé jméno i s fotkami z mého profilu byly zneužity.

Při bližším pohledu ale zjistíte, že takový profil byl založen pár dní před uvedením inzerátu. Dalším ukazatelem falešného profilu jsou také přátelé, mezi kterými jsou často další anonymní profily, zejména pak zahraniční.

V neposlední řadě naštěstí existuje mnoho stránek, na kterých najdete seznam těch nejznámějších firem. A proto, že si dost často mění profily, bývají zde uvedeny i jejich telefonní čísla a čísla účtů, která většinou zůstávají stejná.

Podvodné inzeráty mají většinou fotografie stažené z internetu, a tedy prodejce zboží vůbec nemá. V tom případě pomůže jednoduchá žádost prodejci, aby vyfotil zboží s lístečkem a s vaším jménem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz