Hlavní obsah
Zdraví

Dáš si skleničku, maminko? Vítejte v nové éře vínových matek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Shutterstock.com

Matka s alkoholem

Každý den je stejný - někdy horší, někdy úplně nejhorší. Už vás to nebaví - stále ty samé stereotypní scénáře. Cítíte to také tak? Tak pozor! Možná jste už vyhořelá a hrozí vám, že přestanete zvládat tu jednu skleničku večer na uklidnění.

Článek

V roce 2000 vznikl pojem „wine mom“ a v roce 2009 ho následovaly webové stránky „Moms Who Need Wine“. Zde se ženy vzájemně podporují ve skleničkách na uklidnění, které jsou přeci během rodičovské normální.

Opravdu? Samozřejmě že není v pořádku, že si maminka musí každý večer dát skleničku. Je to totiž důsledek syndromu vyhoření, který má vliv na celou rodinu.

Syndrom vyhoření

Tento syndrom označuje situaci, kdy už vás nebaví to, co vám dříve přinášelo radost. Když nastupujete do práce, jste většinou plni očekávání. Postupně vám dochází, že o vaše inovativní názory nikdo nemá zájem a zapadnete do běžného stereotypního koloběhu.

Najednou už se vám do práce nechce, cítíte se stále vyčerpání, máte pocit beznaděje a smutku. Prostě jste tzv. vyhořeli.

A to samé se může stát i na rodičovské dovolené. Nadšená budoucí maminka se těší na chvíle strávené se svým miminkem. Pokud ale nemá dostatečnou podporu své rodiny a upřednostní potřeby všech ostatních před svými, může brzy vyhořet. A tak se dostaví beznaděj, smutek, deprese… A jediné, na co se celý den těší, je večerní sklenička vína.

Když maminka chlastá

Večerní sklenička vína už přestane stačit, a tak si maminka občas nalije i přes den. A stále si myslí, že je to ok. Doma je uklizeno, uvařeno, o dítě postaráno, tak kde je problém? Otázka by spíše měla znít, kdy už je to problém.

Pociťujete neodolatelnou touhu se napít? Zvyšuje se u vás tolerance, takže jedna sklenička už nestačí? Zanedbáváte jiné zájmy a pokračujete v pití i přes negativní důsledky? Tak máte problém - a velký.

Nejdůležitější je si problém uvědomit a co nejdříve jej začít řešit. V počátečním stádiu si totiž vystačíte jen s ambulantní psychoterapií. Je důležité si uvědomit, že se nejedná o vaše selhání, a tedy se za vyhledání pomoci nemusíte stydět.

Stále si opakujte, že to děláte zejména pro vaše děti, kterým chcete dopřát hezké dětství.

Zdroj: autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz