Hlavní obsah

Dětem byste, milé ženy, láhev s bisfenolem nedaly. Ale každý den si ho oblékáte

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Stále více se hovoří o chemických látkách, které se vyskytují v každodenních produktech a mohou mít negativní dopad na zdraví. Jednou z těchto látek jsou bisfenoly, které mohou být přítomny i v dámských kalhotkách.

Článek

Nedávno jsem psala o toxických kovech v tamponech. Věc, která se používá v pro ženy tak citlivé oblasti a která tak může velmi výrazně ovlivnit ženské zdraví. Nyní se ukázalo, že nebezpečné látky obsahují i kalhotky.

Přítomnost bisfenolů v dámských kalhotkách a dalších textilních výrobcích je problematikou, která si zaslouží další výzkum. Zatímco zdravotní rizika nejsou plně potvrzena, již nyní je známý škodlivý vliv bisfenolů na hormonální systém a zdraví obecně.

Proto je důležité, aby spotřebitelé byli informováni a měli možnost se rozhodovat podle dostupných informací. Výběr kvalitních, chemicky nezávadných materiálů může být krokem ke snížení potenciálních rizik a ochraně zdraví.

Co je to bisfenol?

Bisfenoly jsou skupinou chemických látek, které se používají při výrobě plastů, pryskyřic a dalších materiálů.

Nejběžnější formou je bisfenol A, který je v Evropské unii klasifikován jako nebezpečná chemická látka a používá se především v průmyslové výrobě, například pro balení potravin, skladovací nádoby, zdravotnické prostředky, papír, inkousty a textilie.

BPA je známý jako endokrinní disruptor, což znamená, že může narušovat hormonální systém v těle a mít negativní dopady na zdraví.

I když je bisfenol A stále v některých zemích povolen, jeho použití bylo v určitých oblastech omezeno – například v dětských lahvích nebo v některých obalech potravin. Další formy bisfenolu, jako je bisfenol S (BPS) nebo bisfenol F (BPF), byly zavedeny jako náhražky BPA, ale i tyto látky mají potenciální rizika pro lidské zdraví.

Bisfenoly v textiliích

Organizace Arnika otestovala na přítomnost 166 typů dámského spodního prádla z Maďarska, Rakouska a Slovinska. Zjistili, že 30 procent vzorků spodního prádla mělo nějakou formu bisfenolů a 10 procent mělo hladiny bisfenolu vyšší, než jaké jsou podle regulátorů bezpečné pro lidské zdraví.

Tyto vyšší hladiny byly paradoxně nalezeny v produktech známých značek než v levnějším spodním prádle.

Zdravotní rizika bisfenolů

Bisfenoly jsou známé svými škodlivými účinky na hormonální systém. Endokrinní disruptory jako BPA mohou napodobovat nebo blokovat přirozené hormony v těle, zejména estrogen. To může vést k různým zdravotním problémům.

Bisfenoly jsou dle National Library of Medicine spojovány se sníženou plodností a s hormonálními poruchami, jako je například předčasná puberta nebo menstruační nepravidelnosti.

Existuje podezření, že dlouhodobá expozice bisfenolům může zvýšit riziko vzniku některých druhů rakoviny, zejména hormonálně závislých typů, jako je rakovina prsu.

Bisfenoly mohou dle článku v Environmental Toxicology and Pharmacology přispívat k rozvoji metabolických onemocnění, jako je obezita, inzulínová rezistence nebo cukrovka 2. typu.

Studie naznačují, že vystavení bisfenolům v raném dětství nebo během těhotenství může vést k vývojovým poruchám, které ovlivňují chování, učení a růst dětí.

Jak se chránit?

I když není zatím jednoznačně prokázáno, že bisfenoly v textiliích představují přímé zdravotní riziko, stále je rozumné být opatrný a podniknout kroky ke snížení expozice těmto látkám.

Preferujte spodní prádlo a oblečení vyrobené z přírodních materiálů, jako je bavlna, len nebo bambus, které jsou méně pravděpodobně ošetřovány chemikáliemi obsahujícími bisfenoly.

Nové oblečení vždy před nošením vyperte, což může snížit obsah potenciálně škodlivých chemikálií.

Pokud je to možné, snažte se minimalizovat kontakt s produkty obsahujícími bisfenoly nejen v oblečení, ale i v každodenním životě – například při výběru potravinových obalů nebo kuchyňského náčiní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Bisfenoly

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz