Hlavní obsah
Zdraví

IQOS dětem neškodí, říkají rodiče a kouří doma i na hřišti. Přitom by stačilo použít selský rozum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: advisor117 / Pixabay.com

Cigareta IQOS změnila styl kouření. A tak si mnoho kuřáků myslí, že mohou kouřit i mezi dětmi. Opravdu ale IQOS dětem neškodí? Stačí zapojit selský rozum a odpověď máte. Pro jistotu ale přidám i pár vědeckých důkazů.

Článek

Dnes už víme o pasivním kouření a jeho vlivu na dětský organismus, a tak si zodpovědný rodič v přítomnosti dětí nezapálí.

S příchodem cigaret IQOS se ale změnila kultura kouření a mnoho rodičů si myslí, že tato cigareta škodlivá není.

A tak ji kouří doma, v restauracích a třeba i na dětském hřišti. Zažila jsem dokonce tatínka, který svou IQOS kouřil v čekárně u dětské lékařky.

Pasivní kouření je škodlivé

Na webových stránkách univerzity Bristol naleznete studií ALSPAC, která se zaměřila na množství kotininu v krvi dětí ve věku 7-15 let.

Kotinin je jedna z hlavních látek, na které se nikotin z tabáku v těle rozkládá a určuje tak míru vystavení pasivnímu kouření u dětí.

Děti rodičů kuřáků měli až pětkrát vyšší hladinu této látky než děti nekuřáků.

Je tedy zřejmé, že pasivní kouření způsobuje stejné komplikace jako to aktivní. Děti, které byly v dětství vystaveny pravidelnému kouření, tak mohou v dospělosti prodělat rakovinu plic, onemocnění plic nebo trpět některou z kardiovaskulárních chorob.

IQOS jako řešení?

Mnoho rodičů ale přešlo na zmíněné IQOS a myslí si, že tím problém s pasivním kouřením vyřešili.

Ano, IQOS nesmrdí jako běžná cigareta a kouř je v jejím případě nižší intenzity. To samo o sobě ale nemůže znamenat, že je tento způsob kouření méně škodlivý.

Český uživatel toho na internetu moc nevyčte. Veškeré dostupné studie prováděla samotná společnost a studie tak například dle IQFan ukazují, že pasivní kuřák není při kouření tohoto typu cigaret vystaven výrazně většímu množství látek, než je běžně přítomno v ovzduší. A na stránkách výrobce toho k tomuto tématu také moc nenajdete.

Když se ale podíváte na zahraniční weby, už se vám dostane lepších informací.

Například server ACS Publications přináší zajímavou studii, kde upozorňuje na skutečnost, že společnost Philip Morris International nevzala při testech v úvahu některé chemické reakce. Dle studie uvedené na této stránce emise IQOS odpovídají definici aerosolu i kouře.

Jedna studie na závěr

Webové stránky Smoke Solution dávají na otázku pasivního kouření a IOQS jasnou odpověď - ano, IQOS produkuje pasivní kouření, které je škodlivé pro ty, kteří jsou mu vystaveni.

Server Science Direct uvádí studii, na základě které bylo prokázáno, že vystavení kouři z tohoto typu zařízení zvýšilo u dětí oxidační stres, endoteliální dysfunkci (která je základem pro kardiovaskulární choroby) či tvorbu trombů.

Je zcela logické, že studií na toto téma bude málo, protože se jedná o relativní novinku a studie bývají dlouhodobějšího charakteru. Na nedostatek informací ohledně škodlivosti tohoto typu kouření upozornil již v roce 2021 magazín Int J Environ Res Public Health.

Rozumný rodič ale nepotřebuje tisíce studií aby mu došlo, že pro děti není zdravé žádné kouření. A stejně tak rozumný člověk nepotřebuje zákon, který by mu zakazoval kouřit na dětském hřišti nebo kdekoliv jinde, kde jsou děti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz