Hlavní obsah

Jednou kuřák, navždy kuřák? Svým způsobem to pravda je

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Kouření je spojeno nejen s fyzickou, ale i s psychickou závislostí, což činí proces odvykání pro mnohé kuřáky velmi obtížným. Je však opravdu pravda, že kuřák zůstává kuřákem navždy?

Článek

Jsem nekuřákem přes deset let. Přesto ale pokaždé, když cítím cigaretový kouř, moje tělo zbystří a já si vzpomenu na chuť cigarety, jako kdybych naposledy kouřila včera.

Nikotin a jeho vliv na mozek

Nikotin, klíčová látka v tabákových výrobcích, je vysoce návyková. Podle studií se nikotin váže na nikotinové receptory v mozku, což vede k uvolňování dopaminu – neurotransmiteru, který vyvolává pocity uspokojení a euforie. Tento mechanismus je základní příčinou vzniku závislosti na kouření. Mozek „zapamatuje“ tuto příjemnou reakci, a kuřák tak sahá po cigaretě znovu a znovu.

Podle výzkumů však může dojít k trvalým změnám v mozkové chemii, a to i po letech abstinence. Proto bývalí kuřáci často uvádějí, že i po letech od poslední cigarety pociťují silné nutkání si znovu zapálit, zvláště v situacích stresu nebo pod vlivem alkoholu.

Relaxace a rituály

Kromě fyzické závislosti je kouření silně spojeno i s psychickými a sociálními aspekty. Pro mnohé kuřáky je cigareta prostředkem relaxace, způsobem zvládání stresu nebo nedílnou součástí sociálních interakcí. Tyto návyky jsou hluboce zakořeněné a mohou přetrvávat i po úspěšném odvykání kouření.

Například mnoho bývalých kuřáků má problémy odolat cigaretě při specifických spouštěčích, jako jsou káva, alkohol nebo pobyt v prostředí, kde ostatní lidé kouří .

Psychologové zmiňují, že proces odvykání může trvat roky a i poté zůstává riziko recidivy vysoké. Podle studií je míra relapsu u bývalých kuřáků během prvního roku po ukončení kouření velmi vysoká, často v rozmezí od 60 % do 90 %. Většina relapsů se pak odehrává během prvních několika týdnů po ukončení​.

Lze skutečně přestat?

I přes tyto obtíže je možné přestat kouřit trvale. Výzkumy ukazují, že při kombinaci behaviorální terapie, farmakologických prostředků (např. náplasti, žvýkačky s nikotinem) a podpory okolí mají kuřáci vyšší šanci na úspěšné odvykání.

Navíc s delším obdobím abstinence se riziko recidivy snižuje. Po zhruba 10 letech bez cigarety se pravděpodobnost návratu ke kouření blíží nule. Navíc, jak uvádí Medical News Today, po 10 letech nekouření se riziko vzniku a úmrtí osoby na rakovinu plic snížuje na přibližně polovinu oproti osobám, které kouří.

Takže i když může být závislost doživotní výzvou, zvláště v určitých situacích, neznamená to, že bývalý kuřák musí zůstat kuřákem navždy. Psychicky však opravdu kuřákem zůstanete již dokonce života.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz