Hlavní obsah

Souhlasím s tvrzením, že za obezitu dítěte byl měli být potrestáni rodiče. A hodně přísně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Dětská obezita je stále rostoucí problém a mnoho odborníků se shoduje, že rodiče hrají klíčovou roli v jejím rozvoji. Dítě je poté vystaveno posměchům a zdravotním problémům, ačkoliv se do své situace dostalo nevinně. Trest pro rodiče je na místě.

Článek

Za dětskou obezitou stojí samozřejmě mnoho faktorů, ale jeden z nich je primární - rodina.

Ráno nestíháme, tak vyšleme děti do školy bez snídaně s penězi v kapse, aby si nějakou svačinu koupili. Obloženou celozrnnou housku si naše zlatička rozhodně nekoupí, oproti tomu cola a chipsy, to je skvělá svačina. Oběd ve školní jídelně jíst nebudou, protože jim nechutná, tak to také mnoho rodičů řeší tím, že dají dětem peníze. Co si takové dítě koupí? Hamburger nebo hranolky zní jako skvělá, rychlá a vlastně i levná forma. Večer běžíme domů a nestíháme. Co jen uděláme k večeři? Tak koupíme pizzu nebo cestou vyzvedneme další fast food.

Když se taková situace stane jednou za čas, je to zpestření jídelníčku dítěte a nic moc se neděje. Pokud ale takový proces praktikujete pravidelně, tak se nedivte, že máte doma dítě s nadváhou.

Dítě si samo nenakupuje

„Za obezitu malých dětí může vždy rodina. Dítě si v pěti letech nenakupuje, nevaří, nestoluje samo. Existují samozřejmě geneticky podmíněné formy obezity, ty jsou ale velmi vzácné a my se je hned na začátku léčby snažíme vyloučit. Pak se zaměříme na hledání chyb v chování. Není to totiž jenom o jídle a pití, ale i o tom, jak se dítě pohybuje, a vůbec jak celá rodina přistupuje ke zdravému životnímu stylu,“ uvedl v Rozstřelu Jan Boženský, předseda Sekce pediatrické obezitologie České obezitologické společnosti.

Ten ve svém vyjádření upozornil na nejdůležitější důvod, proč za obezitu dětí mohou rodič - stravovací návyky se formují především v rodinném prostředí. Děti se učí jíst podle toho, co jim rodiče nabízejí. Konzumace vysoce kalorických potravin, jako jsou fast food, sladkosti nebo sladké nápoje, vede k přebytku energie, který tělo nemůže spálit.

Dítě si samo sport nezaplatí

Jan Boženský také upozornil na to, že zatímco dříve se děti trestaly tím, že nesměly jít ven s kamarády, dnes děti trestáme naopak tím, že jim vypneme WiFi a snažíme se je vyhnat ven.

„Je smutné, že rodiče chodí s dětmi o víkendu místo na výlet do obchodních center. Tam jim samozřejmě kupují jídlo ve fastfoodech. Když mají potřebu dopřát jim něco zdravého, vezmou je na čínu. Jenže třeba takové rýžové nudle, to je docela sacharidový nářez,“ uvedl pro Deník výživový specialista Vladimír Zajíc z Liberce.

Namísto běhání venku či po lese, sedí děti ve škole, pak doma u počítače a o víkendu ve zmíněných obchodních domech. Tím se dostáváme k dalšímu faktoru, za který také mohou rodiče - nedostatek fyzické aktivity.

Jestliže rodiče nejsou schopni dětem pohybové aktivity zajistit společnými výlety na kolech či společnými procházkami, měli by je zajistit formou sportovních kroužků.

Dítě se nevzteká proto, že má hlad

Na hřištích jsem již často byla svědkem toho, že dětem rodiče opakovaně doslova cpali jídlo, protože děti byly protivné. Omluvně se pak takoví rodiče koukají kolem a vysvětlují, že jejich potomek je protivný, protože má hlad. Ano, dítě může být přetažené a hladové, ale určitě se toto nemůže dít každou půl hodinu.

Jednou jsem byla na procházce se známou, jejíž dcera měla pár kilo navíc, ačkoliv to ona nerada slyšela a říkala, že má dcera těžké kosti. Nemělo smysl se s ní hádat. Během procházky jsem ale pochopila, v čem je příčina dívčiny nadváhy. Kdykoliv so postěžovala, že ji bolí nohy nebo začala být protivnější, dostala od maminky tyčinku, protože je prý protivná jen tehdy, má-li hlad. Během naší hodinové procházky snědla sedm tatranek.

Děti opravdu často používají jídlo jako způsob, jak se vypořádat s negativními emocemi. Ale to neznamená, že je v pořádku je v tom podporovat.

Rodiče by měli pykat

Ačkoliv je tedy obezita u dětí komplexním problémem, tak hledat viníky jejího počátku jinde než v rodině, je zbytečné. Hlavním viníkem byli, jsou a budou rodiče. Právě kvůli rodičům má mnoho dětí zaděláno na problémy, které je mohou provázet celý život. Nemluvím jen o zdravotních problémech, ale i o těch psychických.

A protože děti se rodí jako tabula rasa a my jsme ti, kdo je ovlivňujeme, tak bychom to měli být zároveň my, rodiče, kdo budeme potrestáni, když dětem ublížíme. A nechat je projíst do obezity, to je doslova ublížení na zdraví.

„Selhal především stát! Podpora dětského nevýkonnostního sportu je naprosto hanebná, dětské pořady jsou zahlceny stupidními reklamami, osvěta ohledně zdravého stravování je nulová. Primárně ji má vést stát a zákony je třeba upravit tak, aby za obezitu dětí byli postihováni rodiče, jinak si budou z rad lékařů dělat jen srandu. Za hloupost se platí a v tomto případě by se to mělo uplatňovat důsledně, protože je ve státním zájmu, aby byla populace zdravá!,“ napsal například Jiří Flusek ve fóru na serveru Seznam Zprávy.

Ostatní komentáře byly vesměs stejné - za obezitu mohou rodiče a vinni jsou tedy právě oni. A pod to nezbývá než podepsat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz