Hlavní obsah
Sport

Co čekat od letošní Chance Ligy? Klidnější derby či pád Dynama

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Nový ročník nejvyšší české fotbalové soutěže startuje již tento pátek. Titul obhajuje pražská Sparta, která bude útočit na třetí mistrovský titul v řadě.

Článek

Český fanoušek si od fotbalu ani neodpočine. Jen 5 dnů po finálovém duelu evropského šampionátu v Německu začne česká nejvyšší fotbalová soutěž. Nadcházejících pět sezón budeme sledovat Chance Ligu. Sázková společnost Chance se tak přesouvá od ledního hokeje k fotbalu.

Co v následujících měsících od sezóny 2024/2025 očekávat?

1. Boj o titul

V letošní sezóně se neočekává žádná změna, o titul si to rozdají tři kluby: Sparta, Slavia a Plzeň.

Sparta, která bude v letošní sezóně útočit na třetí titul v řadě, počítá před novým ročníkem ztráty. Dvě persony, které byly hlavní tváří sparťanského znovuzrození a symboly posledních úspěchů, jsou pryč. Trenér Brian Priske a kapitán Ladislav Krejčí budou Spartě v novém ročníku hodně chybět, nahradit je bude těžké. Vedení letenských přivedlo pouze jednoho hráče, tím je Ermal Krasniqi z Rapidu Bukurešť. Sparta tak dává jasný signál, že věří svému kádru, který došel k minulým titulům.

Zajímavou cestou se do nového ročníku vydává druhý adept na titul, Slavia. Sešívaní musí počítat se ztrátou Jindřicha Staňka, který se na Euru zranil a bude klubu chybět několik měsíců. V Edenu bude od nové sezóně nastupovat Tomáš Chorý, který v třaskavém přestupu opustil Plzeň. Obě pražská S doplnila své kádry naprosto minimálně, při porovnání ale ztratila rozhodně více Sparta.

Kdo ale ztratil nejvíc ze tří adeptů na titul, je plzeňská Viktoria. Na trasu Plzeň - Slavia se po Jindřichu Staňkovi vydal také Tomáš Chorý. Viktoriáni sice rázem přišli o 12 vstřelených branek z minulé sezóny, ale už v minulosti několikrát dokázali, že se se ztrátami dokáží poprat a nehrát druhé housle.

2. Klidnější derby

Utkání pražských S se stává stále vyhrocenějším. Český divák byl znechucen závěrem derby z loňského září, kdy se do sebe v závěru zápasu pustili Ladislav Krejčí a Jan Bořil. Odchodem Krejčího ztratilo derby jednoho emotivního hráče. Právě jeho odchod může letošní derby, alespoň trochu, uklidnit. Vždyť v posledních čtyřech vzájemných zápasech pokaždé padla minimálně jedna červená karta.

3. Noví majitelé, velké ambice

Do nového ročníku vstupují s novým vedením Liberec a Mladá Boleslav. Oba kluby mají velké ambice a budou cílit na skupinu o titul. Pokud bych ale měl ukázat na jeden z těchto týmů, který dopadne v sezóně lépe, vyberu liberecký Slovan. Ten nezměnil pouze majitele, do nové sezóny vstoupí i s novou identitou. V zádech bude mít klub Jana Nezmara, nový trenér Radoslav Kováč dokáže zase svým svěřencům předat svůj elán a zápal do hry.

4. Prázdná Juliska

Dukla je zpět. Na Julisku se prvoligový fotbal vrací po pěti letech. U kormidla zůstal zkušený Petr Rada. Divák se tak zaručeně může těšit na emotivní komentáře a pozápasové rozhovory s tímto panem trenérem. Před pěti lety, když Dukla hrála naposledy nejvyšší ligu, byla průměrná návštěvnost na Julisce lehce přes 2 600 diváků. Na velkém stadionu se takový počet diváků lehce ztratí a stadion působil prázdně. V minulém ročníku naší ligy byl v tomto ohledu nejhorší Jablonec (2 342 diváků).

5. Dynamoff

V minulém ročníku se českobudějovické Dynamo zachránilo v baráži. V letošním ročníku patří opět mezi adepty na účast ve skupině o udržení. Do této skupiny se dále pravděpodobně zařadí Dukla a Karviná. Přes léto se řešila finanční situace klubu, v přípravě zápasy Dynama rozhodně nenudily (Žižkov 7:1, Jihlava 4:3, LASK 2:2, Ried 4:2).

Na vcelku vydařenou loňskou sezónu budou navazovat v Hradci Králové, naopak nepovedený ročník budou chtít napravit Bohemians či Jablonec. Více potrápit favority by už chtěl konečně Baník či olomoucká Sigma.

Čeká nás každopádně opět zajímavý ročník. Na mistra nového ročníku čeká přímá účast v hlavní fázi Ligy mistrů v roce 2025.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz