Hlavní obsah
Sport

Sparta míří mezi smetánku. Hvězdou utkání ale nebyl žádný hráč

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Fotbalisté pražské Sparty zvládli odvetu proti švédskému týmu Malmö FF a zvítězili stejně, jako před týdnem ve Švédsku, 2:0.

Článek

Už je to uděláno, už je to hotovo. Devatenáct let dlouhé čekání je u konce. Nejúspěšnější český klub se vrací do hlavní fáze Ligy mistrů, kterou hrál naposledy v prosinci roku 2005.

Už z prvního utkání ze švédského území si sparťané přivezli nadějný výsledek 2:0. V úvodu odvetného utkání se očekávala útočná aktivita Malmö, ale ta nepřicházela. Letenští se nerozhodli pouze bránit a v útočné fázi dávali soupeři o sobě také vědět.

Uklidnit celý tým a přiblížit ho k postupu mohl po necelých dvaceti minutách Birmančevič. Po správně nařízeném pokutovém kopu ale zamířil svoji střelu vysoko nad branku. Drama pokračovalo, navíc mohlo být ještě hůř.

O pár minut později totiž dostali možnost zahrávat pokutový kop také hosté. Za záchranou brzdu zatáhl Vitík, hosté tak měli velkou šanci dostat se do vedení v utkání a snížit skóre dvojutkání. V tu chvíli podržel letenské Vindahl, který vystihl střelu Christiansena. Poločasové skóre, i přes dva pokutové kopy, bylo stále 0:0. 45 minut dělilo Spartu od hlavní fáze Ligy mistrů.

Sparta i ve druhé půli navázala na svůj výkon z prvního poločasu a svého soupeře do šancí příliš nepouštěla. Hosté navíc působili nervózně, ve druhé pětačtyřiceti minutovce sice vystřelili jedenáctkrát, ale pouze dvě střely mířily na branku. Definitivní zlom přišel v 80. minutě, kdy se z dalšího pokutového kopu prosadil Haraslín. O tři minuty později stejný hráč vykličkoval soupeře v pokutovém území a předložil míč před branku, kde si ho našla nová a nejdražší posila Sparty, Albion Rrahmani.

Sparta tak zopakovala výsledek z prvního duelu a švédského soupeře porazila celkově 4:0. Po devatenácti letech se tak vrací mezi evropskou elitu.

Letenští podali v utkání velmi dobrý výkon, vypíchl bych tři hráče, kteří utkání rozhodli.

Své spoluhráče podržel v brance spolehlivý Peter Vindahl. Lukáš Haraslín proměnil pokutový kop a přihrál na druhou branku, branku vstřelil ještě jednu, ale ta kvůli ofsajdu nebyla uznána. Z Martina Vitáka se stává Pan obránce a pokud by přeci jen Spartu opustil, tak po úterním výkonu může odejít s čistým svědomím a hlavou nahoře.

Špičkový výkon ale předvedl hlavní rozhodčí utkání, Clément Turpin z Francie. Jeho výkon byl bezchybný, všechny tři pokutové kopy správně nařízené, udržel nastavený metr po celou dobu utkání.

Na Letné tak už netrpělivě vyhlíží čtvrteční los, na kterém se dozví svých osm soupeřů v hlavní fázi LM. Čtyřikrát se představí na domácím stadionu, čtyřikrát zamíří ven. Který z fotbalových gigantů tedy přijede do Prahy?

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz