Hlavní obsah
Lidé a společnost

Feminismus: Kde je hranice mezi rovností a nadřazeností?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Suscitator/Microsoft Designer

Multitasking level: Žena 21. století. Odstranění nerovnosti pohlaví aneb otázka být či nebýt.

Článek

Nechci být příliš cynický, ale s chutí jsem. Feministické hnutí přineslo spoustu věcí, které se zejména ženám možná vymstily. Například tvrdě makají ve fabrikách, v nemocnicích, dělají těžkou fyzickou práci za málo peněz, do které se muži moc nehrnou, když nemusí (obchod, pošta, sklady atd.). A co taková otcovská dovolená? Opravdu to bylo nutné, nebo jsme jen potřebovali genderové kvóty v domácnostech? A co klasické ženské dovednosti a zbraně? Kdy naposledy zapálená feministka upekla koláč pro svého muže? Feminismus odnaučil mnohé ženy vážit si domova. Domů přichází vyčerpané a unavené. Ale to muži také. Feminismus mnoho žen dostal do děsivé situace. Mnoho z nich musí těžce pracovat a být na všechno samy. Na pocity, na děti, na starosti a na domov. Možná to zní jako přežitek, ale co když ženy právě kvůli feminismu přišly o něco podstatného – kouzlo domova?

Současný feminismus tenduje k tzv. gender studies, což například přináší teorie genderových rozdílů (gender gap), což je – jak bych řekl – nepěkné křivení souboru vlastností a chování, formovaného kulturou a spojeného s obrazem biologických i společensko-kulturních rolí mužů a žen. Gender studies podle mého selského rozumu ve svém důsledku způsobují víc škody než užitku a podporují různé formy toxického chování a narušení vztahů – ať už ve společnosti (cancel culture, woke), v práci (nafouknuté ego žen, odmítání mužů jako kolegu v práci, šikanování, harassment atd.), nebo doma (verbální viktimizace, latentní manipulace, skryté vyhrožování, cílené provokování atd.).

Když slyším slovo „feminismus“, představím si… no, vlastně celou změť věcí, které ničí to, co ženám zbylo z jejich ženské přirozenosti. Jako kdyby moderní žena měla být nejen superhrdinkou, která zvládá kariéru, rodinu, cvičení a úžasnou manikúru, ale zároveň… hmm, co, kdo, kým, jak?
Ale co mi vlastně feministky vnucují? A proč bych měl vůbec řešit jejich teorie?
Vždyť mi celý ten feminismus přijde jako kotlík vody, který nad ohništěm jen vře a vře, až se všechno odpaří a zůstane jen spálený příškvarek. Až se všechno podělá, bude se hledat viník. A najednou si v tom obviňování budeme všichni tak nějak rovní. Kdo tohle chce?

A co se stane, když žena začne feminismu věřit až moc? Její ego se začne nafukovat jako balón. Nevěřili byste, jak rychle může prasknout. Místo toho, aby se ženám dostalo zdravé sebedůvěry, končí s toxickým postojem k mužům, práci i vztahům. Kde je hranice mezi rovností a nadřazeností?
Zatímco si feministky hrají na to, že mužská a ženská role je čistě společensko-kulturní konstrukt, nějak zapomínají na to, co jim jejich těla říkají. Natalita, fertilita, plodnost, mateřství? To všechno má jít stranou?
Takže když feministky stírají rozdíly, zároveň (paradoxně) budují strach před ženami. Feminismus nám podsunuje obraz ženy jako zosobněné slabosti, ale na druhou stranu jako nebezpečné bytosti. Kde je tady rovnováha? Utíkají od ženskosti, což jen vyvolává úzkost a nejistotu.

Feminismus přinesl tyto nezamýšlené důsledky:

· Násilně stírá rozdíly mezi muži a ženami.

· Nafukuje ego nevyrovnaných žen.

· Způsobuje toxicitu ve vztazích, v pracovním prostředí a společenském kontaktu.

· Snižuje schopnost sžít se s biologickou rolí ženy (natalitou, fertilitou, potratovostí, sňatečností atd.).

· Zejména u žen způsobuje neurotickou potřebu lásky.

· V podmínkách současné západní kultury vede ke stále častějšímu útěku od ženskosti.

· Vede k různým formám „strachu před ženou“.

· Až příliš výrazně zdůrazňuje paradoxní vztah mezi ženou jako „zosobněnou slabostí“ a ženou jako „nebezpečnou bytostí“.

· Způsobuje větší úzkostnost žen.

· Vede k častějšímu odmítání vlastní (ženské) role ve srovnání s muži.

· Až příliš důsledně omezuje postavení a role žen na biologické bázi, přestože tyto role jsou především zdrojem sociálně-kulturního vymezení (rodina, příbuzenstvo atd.).

· Způsobuje poruchy příjmu potravy.

· Vytváří stále se prodlužující zástup svobodných matek, ale i zlatokopek.

· Nadměrně zveličuje negativní pojetí mužství a ženskosti.

· Způsobuje snižování porodnosti a nárůst potratů.

· Zvyšuje rozvodovost.

· Feminismus odnaučil nejednu ženu těšit se z domova.

· Přinesl mnoha otcům tzv. otcovskou dovolenou.

Závěr

Ano, právo na stejnou odměnu za stejnou práci stejné hodnoty a rovné zacházení a příležitosti pro ženy a muže ve všech oblastech, včetně trhu práce, pracovních podmínek a kariérního postupu, rovnost pohlaví, příležitostí… stejnou viditelnost, stejné postavení a stejnou účast obou pohlaví ve všech sférách veřejného a soukromého života… hmm, to zní opravdu skvěle, ale… nezamýšlené důsledky jsem vám již popsal.

Ve světě bludu musí bloudit duše všech, kteří se dali zaslepit vlastní ješitností.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz