Hlavní obsah
Názory a úvahy

Podrazácká symfonie: Jak ODS mistrovsky vykopla svého vlastního zachránce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Suscitator/Microsoft Designer

ODS, olysalý vlk, sežralo nic netušícího mladého lva, stranu Pirátů?

Článek

Na první dojem se mi jeví, že na českou politickou scénu vtrhl zajímavý fenomén, který si dovolím nazvat, promiňte mi tak drsné výrazivo: podrazácká sviňárna. A že ji ODS dovedla k dokonalosti, o tom snad ani není třeba pochybovat. Fiala, ten pečlivě učesaný profesor, který si hraje na mravokárce národa, se stává mistrem v „diplomatickém vraždění“ svých vlastních spojenců. Vykopli chlapíka, který jim vydláždil cestu k moci, a ani nemrkli. Ivan Bartoš? Ten, co přivedl Piráty až pod reflektory, které ozařují prkna politické slávy, se pro ODS stal jen užitečným idiotem, který dovedl pětikoalici k vítězství – a to, jak si všichni vzpomínáme, proti jednomu z nejmocnějších politických hráčů poslední dekády – hnutí ANO.

ODS zase dosáhla nového levelu: úroveň mistrovství v podrazech. Jak jinak byste to pojmenovali, když strana, která by za normálních okolností sotva dosahovala na paty hnutí ANO, najednou slavnostně získává premiérské křeslo? Jenže co se skrývá pod tím hedvábným polštářem moci? Nic jiného než ostré hřeby – a na ty teď padl Ivan Bartoš. Jeho služba už není potřebná, protože v politice není nic zadarmo a za každý posun na žebříčku moci se platí. Fiala to ví, a tak s poklidným úsměvem pozoruje, jak Pirátská strana krvácí.

To, jak si ale doopravdy vede u voličů ODS, nakrásně ukázaly krajské volby. Sedm lidí z deseti volilo ANO, zatímco jen půl člověka z deseti sáhlo po ODS. A půl člověka? To už je jenom trapná metafora toho, co zbylo z kdysi silné pravicové strany. Možná bychom tohoto půlčlověka měli symbolicky nazvat „volič na baterky“ – někdo, kdo už dávno přestal věřit, že ODS může přinést změnu, ale z nostalgie to ještě zkusil. Realita? Ano, realita je prostá. Politická strana zrcadlí své voliče.

Nechtěl bych být v kůži šéfa strany, co vyhrála volby, ale sežral ji olysalý vlk. ANO kráčí politickou krajinou jako rozzlobený lev, pustoší všechno, co mu přijde do cesty, zatímco ODS se ve své zoufalé snaze držet krok proměnila ve vlka, který už dávno ztratil své zuby. Olysalý vlk, bez náznaku šarmu nebo důstojnosti, který svou kdysi brilantní strategii nahradil neotesaným požíráním těch, kteří mu pomohli přežít.

A tady se dostáváme k samotnému jádru podrazu. Petr Fiala, ten pečlivě uhlazený muž s kravatou, který rád cituje z klasických filozofických děl, se v mžiku proměňuje ve zvíře, které nemá morální zábrany. Bartoš by si měl uvědomit, že když jednáte s ODS, vždy jste krokem k vlastní politické popravě. Je to totiž politická strana, která v honbě za vlastními cíli nakonec vždy nechá své spojence padnout.

Mír s vámi, Piráti.

Poznámka na závěr:

Text je reakcí na politický manévr premiéra Petra Fialy a ODS, kteří po získání moci vykopli ministra Ivana Bartoše z Pirátské strany, jenž jim k tomu zásadně dopomohl. Kritizuji bezohlednost ODS, která dosáhla nového „levelu podrazů“, a vykresluji Fialu jako politika, který obětoval svého spojence po dosažení svých cílů. Krajské volby ukázaly, že ODS, zatímco se proměnila ve slabého, olysalého vlka, je ve skutečnosti nepopulární a jen stěží drží krok s dominantním hnutím ANO.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz