Hlavní obsah
Názory a úvahy

Putinova hra s ohněm aneb „Co ještě Západ snese?“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Suscitator/DALL-E3

Rusko si zahrává s ohněm

Ruské provokace jsou jako oheň uprostřed lesa, do kterého Putin přilévá olej.

Článek

Představte si skupinu přátel u táboráku kousek od lesa. Všichni se baví, sdílí příběhy a užívají si teplo a světlo ohně. Ale jeden z nich, kterého ostatní moc nemusí, mohutný a dominantní muž, se začne chovat nezodpovědně. Hází větve do ohně, ačkoliv už je plamen příliš vysoký. Jiskry létají všude kolem a hrozí, že zapálí okolní stromy.

Ostatní ho varují, ale on se jen směje a zlehčuje jejich obavy. „Je to jen zábava,“ říká. „Vždyť to mám pod kontrolou.“ Ale s každým hodem se oheň stává nekontrolovatelnějším a hrozba tragédie se blíží.

Stejně tak se chová Putin. Svými provokacemi a agresí si zahrává s ohněm, který může zničit nejen jeho zemi, ale i celý svět. Začínal nenápadně, s drobnými provokacemi a testy. Když viděl, že mu to prochází, troufnul si na víc. A tak se blížíme k bodu zlomu, k momentu, kdy už jeho provokace nebudou jen nepříjemné, ale skutečně tragické.

Ignorovat oheň nefunguje

Ignorovat provokace je jako ignorovat oheň v lese. Můžeme se tvářit, že se nic neděje, ale plameny se šíří dál a hrozí, že pohltí vše kolem sebe. Musíme dát provokatérovi jasně najevo, že jeho chování je nepřijatelné a že za něj bude nést důsledky. Musíme mu ukázat, že se nenecháme zastrašit a že se nenecháme vtáhnout do jeho hry.

Rusové vytvářejí jednu provokaci za druhou a zkoušejí, co je Západ ochoten tolerovat nebo přehlížet. Rusko, už roky testuje naše limity. Nenápadné provokace, kybernetické útoky, propaganda, to vše s cílem destabilizovat a rozdělit. Agresivní válka s genocidními prvky na Ukrajině. Bombardování infrastruktury a ostřelování civilních cílů.

Putin a lidé kolem něj už roky rozpalují hořící vatru. Musíme jim dát jasně najevo, že provokace jsou nepřijatelné a že za takové chování budou nést důsledky. Jinak se můžeme brzy ocitnout v situaci, kdy už bude pozdě na cokoliv a žár spálí les. Musíme mu ukázat, že svět se nenechá zastrašit jedním šílencem hrajícím si s ohněm. Jinak se můžeme brzy ocitnout v ohnivém pekle, které on sám způsobil.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz