Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vláda v panice: Strašák ANO stoupá a Fialova koalice se třese v základech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Copilot / Designer

Hen and chicks

Nová éra bez Fialovy koalice je na spadnutí. Tato éra s sebou nese nejistotu, ale i naději na změnu. I když není jisté, zda bude éra s ANO tou pravou, jedno je jisté: bude to éra bez současné koalice.

Článek

Vládní koalice se třese v základech. Strašák ANO, s Babišem v čele, lehkým vznášením stoupá k magické čtyřicetiprocentní hranici a všem z vládní koalice se z toho ježí chloupky na zátylku. Zatímco premiér s úsměvem na tváři pronáší uklidňující fráze, v jeho nitru se odehrává drama shakespearovských rozměrů. Vykládá všem okolo: „Přátelé, vše v pořádku,“ a s úsměvem na tváři hlásá, že koalice je pevná jako skála. Ale i on cítí, jak se pod jeho nohama třese půda.

Jediné, co Fialovi a jeho koalici zbývá, je modlit se za zázrak. Ale zázraky se dějí jen v pohádkách. A realita je krutá. Vládní koalice se neodvratně přibližuje cynickou gravitací pádu ke svému konci. A hnutí ANO s Babišem v čele se pomalu, ale jistě pozvedá k moci s lehkostí jako pírko.

Vládní koalice, dosud klidná a sebevědomá jako slon v porcelánu, se náhle ocitá v panice. Hnutí ANO, ten nenáviděný a obávaný soupeř, atakuje magickou hranici čtyřiceti procent. A ti, kteří si dosud užívali pohodlí a blahobyt na vrcholu moci, se teď chovají jako slepice chycené v liščí pasti. Začínají hystericky kvokat a házet špínu na ANO. Dělají vše proto, aby diskreditovali Babiše a jeho hnutí za každou cenu, i kdyby to mělo znamenat znevažovat demokracii a šířit dezinformace.

Je to smutný pohled. Místo zodpovědné politiky a věcné argumentace se uchylují k trapným a neférovým taktikám. Jsou jako gambler, který prohrává a v zoufalství sází na červenou i černou zároveň.

Vláda Petra Fialy, která se tak ráda prezentovala jako „změna“, se ukázala jako pouhá iluze. Je to jen další epizoda v nekonečném seriálu české politiky, kde se lži a manipulace stávají normou.

Strach z ANO, stoupajícího jako fénix z popela, se vkrádá do srdcí koaličních politiků. Fialova koalice, kdysi pyšná a sebevědomá, se teď s hrůzou sleduje, jak se ANO blíží k magické hranici 40 %. Jsou jako slepice v dešti, bezmocné a zmatené. Vládní politici místo racionální politiky se uchylují k zoufalým krokům. Šíří dezinformace a straší voliče. Jsou jako potápějící se slepice, které kvokají, aby se zachránili.

Ale jejich snaha je marná. ANO je jako pírko unášené větrem do výšin. Fialova koalice se brzy vlivem neodvratného působení gravitace ocitne pod sněhem a ledem, zapomenutá a ztracená.

A tak se můžeme těšit na novou éru, a nejsem si jistý, zda právě s hnutím ANO ta éra bude to pravé ořechové. Přál bych si éru plnou pohody, éru plnou příjemných překvapení. Ať se mi to líbí; ano nebo ne, jedno je jisté: bude to éra bez současné vládní koalice.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz